Aandoeningen Maag-Darm-Lever (MDL)

Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking die in het hele spijsverteringskanaal kan voorkomen. Het is een ziekte die vooral in westerse landen voorkomt. Samen met colitis ulcerosa valt de ziekte van Crohn onder de noemer Inflammatory Bowel Diseases (IBD).

Er zijn in Nederland ruim 80.000 mensen met een chronische darmontsteking. Dit is ongeveer 1 op de 200 mensen, waarvan iets minder dan de helft de ziekte van Crohn heeft.

Naar schatting komen er per jaar in Nederland ongeveer 1000 nieuwe Crohnpatiënten bij. De ziekte wordt meestal ontdekt tussen het vijftiende en dertigste levensjaar, maar kan zich op vrijwel elke leeftijd presenteren. Vrouwen krijgen de ziekte iets vaker dan mannen.

Meer over ziekte van crohn

Oorzaken

Ondanks intensief onderzoek is de oorzaak van de ziekte van Crohn nog steeds niet bekend. Waarschijnlijk leiden verschillende oorzaken tot een chronische darmontsteking en spelen factoren als erfelijkheid en omgevingsfactoren, voeding, roken en een slecht afweersysteem allemaal een rol.

Symptomen

Algemene klachten bij de ziekte van Crohn zijn buikpijn, diarree (vaak met bloed en slijm), bloedarmoede, vermoeidheid, gewichtsverlies en soms verstopping.

Klachten die direct in verband kunnen staan met ontstekingen in de darm zijn wondjes en fistels, vaak rond de anus en vernauwingen (stenoses) van de darm. Ook kunnen kinderen achterblijven in hun groei.

Andere klachten die niet direct in verband staan met ontstekingen in de darm, maar wel vaker voorkomen bij mensen met de ziekte van Crohn zijn pijnlijke gezwollen gewrichten, ontstoken ogen, pijnlijke, blauwrode plekken op de huid (erythema nodosum), meestal van de onderbenen en kleine zweertjes (aften) in de mond.

Onderzoeken

Om de diagnose te kunnen stellen zal de arts naast bloed- en ontlastingsonderzoek verschillende andere onderzoeken doen. Niet alle onderzoeken zijn nodig. De arts bespreekt met u welke onderzoeken in uw geval het meest geschikt zijn.

CT-scan

Onderzoek naar afwijkingen aan longweefsel, bloedvaten, organen en botten

MRI

Onderzoek via magnetische technieken

Behandelingen

Medicijnen

De ziekte van Crohn kan niet door medicijnen worden genezen. Medicijnen kunnen wel de ontstekingen remmen en de klachten verminderen. Om te voorkomen dat er nieuwe ontstekingen ontstaan, moet u deze vaak voor langere tijd innemen. Ook als u weinig of geen klachten hebt. De meeste medicijnen neemt u als tablet of capsule in. Dit kan ook een zetpil of klysma zijn, die u via de anus inbrengt. Eventueel krijgt u het medicijn via een infuus in een bloedvat of met een injectie toegediend.

Operatie

Als uw klachten verergeren en medicijnen niet meer helpen, of als er sprake is van een ernstige vernauwing (stenose), kan een ingreep nodig zijn. Zo kan er een stuk darm (dunne en/of dikke darm) verwijderd worden. Ook voor fistels of een ontsteking die niet goed reageert op medicijnen kan het nodig zijn een operatie te verrichten.

Expertise en ervaring

Binnen het St. Antonius Ziekenhuis wordt een zeer groot aantal mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa behandeld. Ook wordt er wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van deze ziekten gedaan.

Voor complexe problemen hebben sommige artsen zich gespecialiseerd in ontstekingsziekten van de darm. Daarnaast is persoonlijke en uitgebreide begeleiding mogelijk door onze MDL-verpleegkundigen.

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Code MDL 64-A

Terug naar boven