Videocapsule-onderzoek dunne darm
Contact
Bij videocapsule-onderzoek maken we met een minuscule camera foto’s van de dunne darm. Daardoor kunnen we afwijkingen opsporen aan het slijmvlies van (vooral) de dunne darm. De camera, de videocapsule, is ongeveer net zo groot als een grote vitaminepil of antibioticacapsule dat u hem in kunt slikken.
Via de normale bewegingen (peristaltiek) gaat de capsule door uw hele maagdarmkanaal heen. Meestal verlaat de videocapsule binnen 24tot 48 uur uw lichaam met de ontlasting. Het onderzoek is pijnloos.
Op deze pagina snel naar
Meer over videocapsule-onderzoek
Videocapsule-onderzoek wordt met name gebruikt om de dunne darm te onderzoeken. De arts kan dit onderzoek voorstellen als hij vermoedt dat er een afwijking in de dunne darm zit of wanneer er sprake is van onverklaarbaar bloedverlies via de anus.
Met behulp van de videocapsule-endoscopie kan de arts onder andere de volgende aandoeningen in de dunne darm opsporen:
- ontstekingen;
- tumoren of poliepen;
- een bloedingbron.
Voorbereiding
Eten, drinken en laxeren
Eten, drinken en laxeren
Uw darmen moeten leeg zijn voor het onderzoek. Hiervoor krijgt u een laxeermiddel voorgeschreven. De instructies hiervoor hebben wij apart beschreven.
Ijzertabletten
Een week voor het onderzoek moet u stoppen met het gebruik van ijzertabletten (ferrosulfaat (Fero-Gradumet®) of ferrofumaraat). Deze middelen geven de darm een zwarte kleur, waardoor de afbeeldingen onduidelijk worden. Na het onderzoek kunt u ze weer gebruiken.
Middelen die codeïne en/of loperamide bevatten
Met middelen die codeïne en/of loperamide bevatten, zoals Imodium® en Diacure®, moet u waarschijnlijk stoppen. Deze middelen vertragen namelijk de darmwerking. Overleg met uw behandelend arts of en wanneer u hiermee moet stoppen.
Diabetesmedicatie
Als u diabetespatiënt bent, moeten uw medicijnen mogelijk aangepast worden tijdens de voorbereiding van het onderzoek. Misschien kunt u uw medicijnen later nemen of overslaan. Overleg hierover met de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd, met uw internist of met uw huisarts.
Kleding
- Draag gemakkelijk zittende kleding, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken.
- Draag een dun shirt of hemd. U krijgt namelijk een band om uw buik tijdens het onderzoek. Die band bevat de apparatuur om de foto’s van de capsule op te vangen en een computerschijf.
Menstruatie
Menstruatie is geen probleem bij het onderzoek.
Anticonceptie
Gebruikt u de anticonceptiepil (de pil) dan kunt u deze gewoon blijven innemen. Echter, houd er rekening mee dat u door de darmreiniging niet meer goed bent beschermd. In principe bent u pas weer goed beschermd, nadat u met de volgende strip bent begonnen. Lees de bijsluiter van de eigen anticonceptiepil voor de precieze termijn.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Afzeggen
Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt.
Onderzoek
Melden bij afdeling Endoscopie
- U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de afdeling Endoscopie.
- De verpleegkundige komt u halen voor het onderzoek en legt u nog eens uit wat er precies gaat gebeuren.
- De verpleegkundige vraagt naar uw lengte en gewicht. Wij vragen u om u thuis al te wegen en te meten. Ook meet de verpleegkundige de omvang van uw buik.
- Daarna neemt u plaats op een stoel of onderzoeksbank.
Videocapsule-onderzoek
- U krijgt een band om uw buik. Die band bevat de apparatuur om de foto’s van de capsule op te vangen en een computerschijf. De computerschijf legt de foto’s vast.
- Zodra de band goed vastzit, kunt u de capsule doorslikken met een beetje water. De capsule is helemaal glad en heeft het formaat van een grote vitaminepil. U moet deze in zijn geheel doorslikken.
- De normale bewegingen van uw darmen zorgen ervoor dat de capsule vanzelf uw darmkanaal doorloopt en uiteindelijk met de ontlasting uw lichaam verlaat.
- Na het innemen van de videocapsule blijft u, in overleg met de verpleegkundige, nog ongeveer een half uur op de Endoscopie-afdeling.
- U hoeft niet in bed te liggen, maar mag gewoon rondlopen.
- De capsule maakt een aantal foto's per seconde. U kunt dit zien aan het knipperen van een blauw lampje op het kastje. Als na een half uur het zeker is dat de video-opname goed loopt, mag u naar huis.
- U krijgt een schema mee waarin staat aangegeven hoe laat u weer wat mag eten en/of drinken en wanneer u het kastje mag afkoppelen.
- De volgende ochtend moet u tussen 08.15 en 10.00 uur het kastje weer inleveren op de afdeling Endoscopie van de locatie waar u het onderzoek heeft gehad.
Nazorg
Videocapsule verlaat het lichaam via ontlasting
De capsule verlaat uiteindelijk het lichaam met de ontlasting, meestal merkt u daar niets van. U mag de capsule gewoon door het toilet wegspoelen.
Risico's en complicaties
De meeste patiënten hebben helemaal geen bijwerkingen, maar er bestaat een kleine kans dat de capsule ergens in de maag of darmen vastloopt. Dit komt voor bij hooguit ongeveer 1% van de patiënten.
Als de capsule vast komt te zitten, verwijdert de arts deze later met een flexibele slang (endoscoop). Dat doet hij of zij via uw mond of anus. In zeldzame gevallen lukt dit niet, dan is een operatie nodig. Meestal is er dan sprake van een ernstige vernauwing.
Vragen of problemen
Mochten er thuis onduidelijkheden of problemen zijn, dan kunt u:
- Tussen 08.30 en 16.30 uur telefonisch contact opnemen met de afdeling Endoscopie via T 088 320 55 00.
- Buiten deze uren kunt u bij problemen contact opnemen met het St. Antonius Ziekenhuis via T 088 320 30 00 en vragen naar de dienstdoende MDL-arts.
Expertise en ervaring
U kunt bij ons terecht voor veelvoorkomende behandelingen, maar ook voor veel complexe ingrepen. Jaarlijks behandelen wij ruim 11.000 patiënten op de poli en voeren wij gemiddeld 15.000 endoscopieën uit. Hiermee is ons MDL-centrum één van de grootste centra in Nederland.
Aandacht en persoonlijke zorg voor de patiënt staan centraal. Samen met u stellen we het best mogelijke behandelplan op. U krijgt altijd een vaste hoofdbehandelaar als aanspreekpunt. Deze behandelaar weet alles over uw behandeltraject en blijft hier nauw bij betrokken. Kankerpatiënten, hepatitispatiënten en patiënten met ontstekingsziekten van de darm (IBD) kunnen gedurende het hele traject begeleiding krijgen van een team van vaste verpleegkundigen.
Hoofdbehandelaar
Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.
Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
Lees meer over veilige zorg in het ziekenhuis
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Of u allergieën heeft.
- Of u (mogelijk) zwanger bent.
- Als u iets niet begrijpt.
- Wat u belangrijk vindt.
- Als u iets ziet wat niet schoon is.
Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.