Aandoeningen Maag-Darm-Lever (MDL)

Alvleesklierkanker

Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 1.800 mensen te horen dat ze alvleesklierkanker hebben, voornamelijk mensen boven de 45 jaar. Er zijn verschillende typen alvleesklierkanker.

De behandeling van alvleesklierkanker vindt plaats binnen het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU). Binnen het RAKU werkt het St. Antonius Ziekenhuis samen met andere ziekenhuizen in de regio om patiënten met zeldzame tumoren in de buik (slokdarm, maag, alvleesklier, lever of galwegen/galblaas) de best mogelijke zorg en een betere genezingskans te bieden.

Bij het RAKU is de kennis en ervaring van specialisten uit de regio gebundeld in één team. Zo kunnen we snel handelen en maken we de genezingskans groter, ook voor zeldzame en complexe tumoren. Meestal lukt het om binnen 8 dagen duidelijk te vertellen wat er aan de hand is en welke behandeling het meest geschikt is.

Bekijk ook de voorlichtingsfilm met uitleg hoe de ziekenhuizen samenwerken en wat dat betekent voor patiënten.

Meer over alvleesklierkanker

Risicofactoren voor alvleesklierkanker

  • Roken is een risicofactor voor het ontstaan van alvleesklierkanker.
  • Een chronische ontsteking van de alvleesklier verhoogt het risico op alvleesklierkanker.
  • Erfelijkheid speelt een rol bij ongeveer 5% van de patiënten die alvleesklierkanker krijgen.
  • Het drinken van alcohol, koffie en thee geeft géén verhoogd risico op alvleesklierkanker.

In de alvleesklier (pancreas) kunnen goedaardige tumoren en kwaadaardige tumoren (alvleesklierkanker) voorkomen. Omdat sommige goedaardige tumoren kunnen veranderen in een kwaadaardige tumor, is zorgvuldig onderzoek altijd heel belangrijk. Alvleesklierkanker is een agressieve vorm van kanker. Er is een groot risico op uitzaaiingen en doorgroei in omliggende weefsels.

Er zijn verschillende typen alvleesklierkanker. De meest voorkomende vorm ontstaat in de afvoerbuisjes (exocriene klieren). Deze kanker heet adenocarcinoom. Vaak ontstaat een adenocarcinoom in de kop van de alvleesklier. Dit heet een pancreas-kopcarcinoom. De kanker kan ook in de staart van de alvleesklier of in het in gedeel-te tussen kop en staart ontstaan. We noemen dit een pancreasstaartcarcinoom of een pancreascorpuscarcinoom.

Symptomen

Klachten door alvleesklierkanker ontstaan over het algemeen pas als de tumor is doorgegroeid in een ander orgaan of in de zenuwbanen rondom de alvleesklier. De symptomen zijn vaak onduidelijk. Maakt u zich ongerust, dan kan het bij onderstaande klachten verstandig zijn om naar uw huisarts te gaan. De klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben dan kanker.

Onderzoeken

Bij een vermoeden van alvleesklierkanker zal uw huisarts u doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts (mdl-arts), bijvoorbeeld bij het RAKU. De mdl-arts doet lichamelijk onderzoek aan uw buik en doet aanvullend onderzoek, vaak eerst bloedonderzoek, een echografie en een CT-scan. Daarna kunnen extra onderzoeken nodig zijn.

CT-scan

Onderzoek naar afwijkingen aan longweefsel, bloedvaten, organen en botten

Behandelingen

Bij de behandeling van alvleesklierkanker kijken we naar het stadium van de ziekte, de plaats en grootte van de tumor, de vorm van alvleesklierkanker en uw lichamelijke conditie. Voor goedaardige tumoren is alleen behandeling nodig als de tumor kwaadaardig kan worden. Voor kwaadaardige tumoren is meestal wel behandeling nodig. De behandeling is gericht op genezing (curatief) of het verminderen van lichamelijke klachten (palliatief).

Een team van artsen van het RAKU bepaalt samen met u welke behandeling het beste past bij uw situatie. De meest voorkomende behandelingen zijn chemotherapie, plaatsing van een stent, een operatie om de tumor te verwijderen en bestraling.

Vooruitzichten

Alvleesklierkanker geeft slechte vooruitzichten. Van de mensen met alvleesklierkanker is 2% na vijf jaar nog in leven. Genezing is alleen mogelijk als de delen van de pancreas waar de tumor zit geheel worden verwijderd. Het probleem is dat diagnose vaak pas wordt gesteld als de kanker al is uitgezaaid. Uw specialist kijkt graag met u naar uw persoonlijke situatie.

Expertise en ervaring

  • Het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU), waar het St. Antonius Ziekenhuis deel van uitmaakt, is het grootste behandelcentrum voor tumoren in de buik in Midden-Nederland. Het RAKU is onderdeel van Oncomid: het oncologienetwerk van Midden-Nederland.
  • Wij behandelen de complexe en zeldzame aandoeningen van de slokdarm, maag, lever, alvleesklier en galwegen.
  • Per jaar bespreken we zo’n 300 nieuwe patiënten met alvleesklierkanker op ons multidisciplinair overleg.
  • Wekelijks opereert het RAKU-team 2 tot 3 patiënten met alvleesklierkanker.
  • Chirurgen van het RAKU maken, als dat voor u beter is, gebruik van de Da Vinci robot Xi.
  • Het RAKU neemt deel aan verschillende wetenschappelijke studies over alvleesklierkanker, waaronder de PELICAN-studie.

Meer informatie

Voorlichtingsfilm RAKU

Bekijk de voorlichtingsfilm (Youtube) met uitleg hoe de ziekenhuizen samenwerken en wat dat betekent voor patiënten.

Filmpje echografie

Klik hier om naar Youtube te gaan om het fimpje over echografie van KWF Kankerbestrijding te bekijken.

Patiëntenverhaal

Hermann (69) viel in 2015 plotseling zoveel af dat hij ongerust naar de huisarts ging. Die stuurde Hermann direct door naar het RAKU. De mdl-specialist van het RAKU handelde snel. Het vooruitzicht was niet best voor Hermann. Maar na een nieuw type chemo en een geslaagde operatie is Hermann inmiddels ruim drie jaar verder. Lees het verhaal van Hermann.

Patiëntenverenigingen

Living With Hope Foundation (LWHF)

Living With Hope Foundation is het centrale landelijke patiëntenplatform voor alle alvleeskliertumoren; pancreascarcinoom, pancreas neuro-endocriene tumoren, pancreascysten en overige zeldzame pancreastumoren.

Naast het lotgenotencontact wil Living With Hope bijdragen aan het vergroten van het inzicht in alvleeskliertumoren, de vroegtijdige opsporing en behandeling ervan, de verbetering van de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg, kwaliteit van leven en zelfmanagement alsmede de uitbreiding van wetenschappelijk onderzoek naar alvleeskliertumoren of onderzoeksprojecten die in de behoeften voorzien van mensen die direct of indirect getroffen zijn door alvleeskliertumoren

Overige websites

Gerelateerde informatie

Code RAKU MDL 61-A

Terug naar boven