Patiëntverhalen

Hermann Bierent overwon alvleesklierkanker

patientenverhaal-bierent-190121-2081-keuze1

Hermann Bierent (69) viel in 2015 na een griepje en bronchitis plots zoveel kilo’s af dat hij toch wat ongerust naar de huisarts ging. Die ongerustheid bleek terecht toen de internist alvleesklierkanker ontdekte. Met uitzaaiingen op de lever. Ruim drie jaar later ziet de inwoner van Nieuwegein de toekomst weer positief tegemoet. En is hij een hele ervaring rijker. “Ik had nog drie maanden, werd me verteld. Ik kreeg een zware chemokuur, maar heel veel hoop was er niet. Het vooruitzicht was slecht.”

De resultaten van een nieuw type chemokuur (Folfirinox) waren verbazingwekkend. De groei van de tumor in de alvleesklier werd tot stilstand gebracht, de uitzaaiingen in de lever verdwenen zelfs helemaal. En waar een operatie van de alvleesklier aanvankelijk geen optie was, ontstond nu het perspectief om de tumor alsnog uit het lichaam van Hermann te verwijderen.

“Ze vertelden me wel dat het een flinke en risicovolle operatie was, maar ik had er alle vertrouwen in. Die dokters werken allemaal samen en ze hebben ervaring met deze moeilijke operaties. Ik durfde het wel aan.”

Niks gemerkt

In een operatie die zes uur duurde werd de tumor uit de ‘kop’ van de alvleesklier gehaald, de twaalfvingerige darm en de galblaas verwijderd en een stuk van de maag gehaald. “Heftig? Och, ik heb er niks van gemerkt.”

Hermann herstelde razendsnel van de ingreep. Twee weken na de operatie was hij weer thuis. “Ik ben maar gestopt met roken”, lacht hij. “Toen ik hoorde dat de prognose slecht was, ben ik daarmee begonnen. Maar nu de vooruitzichten een stuk beter zijn, lijkt me dat toch niet zo slim.”

Betere overlevingskansen

Hjalmar van Santvoort is een van de chirurgen uit het team dat de zogenaamde ‘Whipple operatie’ uitvoerde. Volgens hem ligt de basis voor de succesvolle ingreep in het RAKU-samenwerkingsverband. “Ik denk dat veel andere ziekenhuizen deze stap niet gezet zouden hebben. Dat kan alleen als je met een sterk gespecialiseerd en vernieuwend team werkt, waarin je zoveel mogelijk kennis en ervaring bundelt. Van dokters, maar ook bijvoorbeeld op de verpleegafdeling, waar de zorg helemaal is ingericht rondom patiënten die deze operatie ondergaan.”

Van Santvoort is blij dat door het samenwerkingsverband in de regio Utrecht de wachttijd voor mensen met vergelijkbare problematiek een stuk korter is geworden. “Door onze samenwerking is de wachttijd voor een operatie voor alvleesklierkanker nu maar rond de twee weken en behandelen wij veel patiënten met deze toch vrij zeldzame tumoren. Hierdoor zullen ook de uitkomsten en de overlevingskansen nog beter worden.”

Terug naar boven