Videoafspraak met Diabetes Centraal
Naast de traditionele afspraak op de poli en de telefonische afspraak maken we bij Diabetes Centraal ook videoafspraken. Hieronder leest u meer over hoe deze afspraken werken.
Wat is een videoafspraak?
Bij een videoafspraak (beeldbellen) hebben de patiënt en de zorgprofessional contact via een beveiligde videoverbinding. Al onze zorgprofessionals (kinderarts, diabetesverpleegkundige, diëtist en psycholoog) maken videoafspraken.
U ontvangt via Mijn Antonius of via de beveiligde mail een bericht met een link naar een beveiligde internetverbinding. Ca. 10 minuten voor de afspraak klikt u op deze link en kunt u, samen met uw kind, een online gesprek met de zorgprofessional voeren.
Voordelen van een videoafspraak
Een videoafspraak heeft een aantal voordelen in vergelijking met een afspraak op de poli, zoals:
- U hoeft niet met uw kind naar het ziekenhuis te komen. Dit scheelt reistijd en reis- en parkeerkosten.
- Het gesprek vindt plaats in uw eigen, vertrouwde omgeving.
- Er kunnen gemakkelijk meer mensen (bijvoorbeeld partner) deelnemen aan het gesprek, ook als zij op een andere locatie zijn dan uzelf en uw kind.
Volwaardige afspraak
Een videoafspraak is een van de 3 vormen van een e-consult, naast een telefonische afspraak en een schriftelijke consult via Mijn Antonius. Deze e-consulten vervangen een afspraak op de poli en zijn daarom ‘volwaardige’ afspraken. Dat betekent dat u, als u verhinderd bent, uw afspraak telefonisch moet wijzigen of afzeggen via de poli of via Mijn Antonius.
De afspraak wordt door het ziekenhuis gedeclareerd bij de zorgverzekeraar, net als een ‘gewone’ afspraak op de poli. De zorgverzekeraar ziet een videoafspraak als een ‘gewone’ afspraak en wordt qua vergoeding/facturatie dus net zo behandeld en vergoed.
Hoe vaak een videoafspraak?
Uw kind komt minimaal 4 keer op de poli bij Diabetes Centraal. 3 keer voor een multicontrole bij de kinderarts én de diabetesverpleegkundige en 1 keer voor een jaarcontrole bij de diabetesverpleegkundige. Bij voorkeur vinden 2 van 4 consulten fysiek op de poli plaats en 2 afspraken via een videoafspraak, mits de behandeling dit medisch toelaat. De jaarcontrole bij de diabetesverpleegkundige is altijd op de poli, omdat dan ook de spuitplekken worden gecontroleerd en, indien van toepassing, een voetcontrole plaatsvindt.
Tijdens een videoafspraak is het nog steeds mogelijk om de HbA1c waarde te bespreken. Voorafgaand aan de videoafspraak kan, indien gewenst, thuis een vingerprik HbA1c worden afgenomen. Binnenkort vindt u hierover meer informatie op de website.
Wat heeft u nodig voor een videoafspraak?
- Een Mijn Antonius account voor uw kind, waarbij u gemachtigd bent als ouder als uw kind onder de 12 jaar is, zie hier voor meer informatie.
- Een goed werkende internetverbinding en bij voorkeur een desktop, laptop of tablet. Een mobiele telefoon is (vanwege het kleine beeldscherm) minder geschikt, maar niet onmogelijk.
- U kunt via de poli of via Mijn Antonius vragen om een videoafspraak.
- De instructie voor de videoafspraak
Mocht het op de een of andere manier niet lukken, dan kunt u hier kijken voor veel gestelde vragen en probleemoplossing bij videoafspraken.