Videoafspraak (videobellen of beeldbellen)

Veelgestelde vragen en probleemoplossing bij videoafspraken

Algemeen

Bij een videoafspraak (beeldbellen) hebben de patiënt en arts of verpleegkundige contact via een beveiligde videoverbinding in Mijn Antonius, ons patiëntenportaal. De patiënt doet dit vanuit huis en de behandelaar vanuit het ziekenhuis. Een videoafspraak is een volwaardige afspraak, die een afspraak op de poli vervangt.

U heeft een PC, laptop of tablet met camera en microfoon nodig. Een smartphone kan eventueel ook, maar dan ziet u alles wel op een wat kleiner formaat.

Daarnaast heeft u een Mijn Antonius nodig. U start uw videoafspraak namelijk op via een knop die in Mijn Antonius bij uw afspraak staat. 

Een videoafspraak duurt over het algemeen net zo lang als een afspraak op de poli, dus ongeveer 10 minuten.

Ja, dat mag zeker. Twee horen meer dan één! Dat kan zo:

  • Iemand die bij u in huis is, kan met u meekijken.
  • Iemand die op een andere locatie is, bijvoorbeeld uw kind of mantelzorger., kan ook deelnemen aan het gesprek. Hiervoor kunt u uw naaste machtigen voor toegang tot uw Mijn Antonius-omgeving. Lees meer hierover

Wij raden u aan om 10 minuten van tevoren in Mijn Antonius op de knop 'videoafspraak starten' te klikken. U bent klaar als u de melding " You are the only participant in the conference"  hoort en dit beeld ziet:

Screenshot Mijn Antonius videobellen pexip wachtscherm

Wacht daarna rustig af tot u uw behandelaar in beeld verschijnt.

Oplossing bij technische problemen

Meestal betekent dit dat u in Mijn Antonius 2 keer op de knop 'videoafspraak starten' heeft geklikt. Er staan dan twee schermen open; als u 1 tabblad sluit, is het probleem meestal opgelost. Het kan ook zijn dat uw behandelaar per ongeluk 2 keer de videoafspraak heeft opgestart.

Is dit niet het geval, dan kan het gebruik van oortjes ook helpen tegen een echo.

Vaak helpt het om dan de een koptelefoon (headset) of de oortjes van uw mobiele telefoon te gebruiken.

Als u niet aan het woord bent, zet dan uw microfoon op "mute" (dempen). Dit is de knop onderaan het beeldscherm. Beweeg met uw muis als u de knop niet ziet.

Bij het opstarten van het gesprek, krijgt u meestal de vraag of uw PC/laptop/tablet uw microfoon en camera mag gebruiken. Als u deze toestemming niet heeft gegeven, kan uw behandelaar u niet horen en/of zien. Sluit het tabblad en klik in Mijn Antonius opnieuw op de knop 'videoafspraak starten'. Geef dit keer toestemming om uw microfoon en camera te gebruiken. 

Lukt het niet om toestemming te geven, probeer dan eventueel een andere browser (bijvoorbeeld Google Chrome, Firefox, Safari).

Via de knop met het tandwiel ('settings') rechts bovenaan het scherm, kunt u instellingen voor geluid, beeld en microfoon aanpassen. Beweeg met uw muis als u de knop niet ziet.

Het is belangrijk dat u over een goede internetverbinding beschikt. Gebruik daarom bij voorkeur een vaste aansluiting via de kabel. Maakt u gebruik van wifi? Zorg dan dat u zo dicht mogelijk bij de wifirouter in huis zit. Helpt dit niet? Schakel uw camera uit via de knop met de camera onderaan uw scherm. Beweeg met uw muis als u de knop niet ziet.

Als dit ook niet werkt, start het gesprek dan in overleg met uw behandelaar nog een keer opnieuw op of ga telefonisch verder.

Staat uw vraag er niet bij of lukt het niet om het probleem zelf op te lossen? Neem dan contact op met 088 - 320 81 00 (maandag t/m vrijdag 08.30 - 17 uur). Leg zo duidelijk mogelijk uit wat het probleem is.

U kunt ook contact opnemen met dit telefoonnummer als u voorafgaand aan uw videoafspraak eerst wil testen of uw apparatuur werkt en of u alles snapt. Onze medewerkers testen dan samen met u of alles lukt.

Terug naar boven