Vrijheidsbeperkende interventies
Contact
Deze informatie is bedoeld voor naasten van patiënten bij wie het noodzakelijk is om vrijheidsbeperkende interventies toe te passen. Voor vragen kunt u terecht bij de verpleegkundige op de afdeling.
Op deze pagina snel naar
Kans om gewond te raken
Tijdens het verblijf in het ziekenhuis kan het zijn dat uw naaste risico loopt om zich te bezeren. Meestal komt dit door verwardheid die bij uw naaste optreedt door een lichamelijke ziekte en/of de (intensieve) behandeling. Deze verwardheid is meestal tijdelijk. De kans op schade ontstaat vooral bij verwarde patiënten die hierbij erg onrustig zijn.
Lees meer
De patiënt kan zichzelf of anderen bezeren of beschadigen door bijvoorbeeld:
- te verdwalen;
- uit bed te klimmen;
- te vallen;
- het verwijderen van medische hulpmiddelen zoals: sondes, drains, katheters en/of infuuslijnen;
- zich agressief te gedragen gericht op zichzelf of op anderen.
Dit gedrag kan zorgen voor ernstige schade aan de gezondheid en de behandeling in de weg staan.
Vrijheidsbeperkende interventies
Vrijheidsbeperkende interventies zijn maatregelen die het risico op schade verminderen. Dit risico op schade kan afnemen door het toezicht te vergroten en extra aandacht te besteden aan de veiligheid van de patiënt en de omgeving. Denk hierbij aan het inzetten van een bewegingsmelder of rooming-in door familie of een mantelzorger. Rooming-in betekent dat u bij uw naaste verblijft. Er wordt pas begonnen met het toepassen van vrijheidsbeperkende interventies als:
- de preventieve maatregelen niet goed werken
- persoonlijk toezicht door de verpleging of eventueel familie niet lukt.
Middelen
Vrijheidsbeperkende interventies kunnen bestaan uit het gebruik van de volgende middelen:
Lees meer
- tentbed
- onrustband (tailleband voor fixatie in bed)
- polsband
- veiligheidshandschoen
- armspalk
- vast tafelblad
Het gebruik van deze middelen zorgt ervoor dat uw naaste tijdelijk minder vrijheid heeft. Dit mag slechts onder bepaalde voorwaarden worden gedaan. Deze maatregelen worden gezien als zeer ingrijpend en worden, na zorgvuldige overweging, zo kort mogelijk toegepast. De genomen maatregel wordt vastgelegd in het patiëntendossier. Het behandelteam beoordeelt dagelijks de genomen maatregelen en bekijkt of deze nog noodzakelijk zijn.
Besluitvorming en informatie
De verwardheid bij uw naaste kan zo ernstig zijn, dat uw naaste daardoor niet meer in staat is om informatie over de eigen situatie te begrijpen. Daardoor kan uw naaste zich verzetten tegen de behandeling. In dat geval is toestemming van de wettelijk vertegenwoordiger nodig om vrijheidsbeperkende interventies toe te passen.
Lees meer
Als de wettelijk vertegenwoordiger, met goed overwogen argumenten, uiteindelijk géén toestemming geeft, worden de vrijheidsbeperkende maatregelen niet toegepast. Als de arts het echter een onverstandig besluit vindt en ervan overtuigd is dat daarmee de goede zorg voor de patiënt in het gedrang komt, kan de arts toch vrijheidsbeperkende interventies toepassen vanuit ‘goed hulpverlenerschap’.
In een noodsituatie kan het gebeuren dat u pas achteraf geïnformeerd wordt over de inzet van een vrijheidsbeperkende interventie. Daarna wordt u alsnog om toestemming gevraagd. Er is sprake van een noodsituatie als de kans op schade zeer hoog is, direct ingrijpen nodig is en er geen andere keuzes beschikbaar of mogelijk zijn.