Vaatchirurgie

Diabetisch voetenspreekuur

Voor patiënten met suikerziekte (diabetes)

Het diabetisch voetenspreekuur is voor mensen met suikerziekte (diabetes) die een wond aan hun voet hebben. Tijdens dit spreekuur wordt u gezien door een team van meerdere zorgverleners. Zij onderzoeken de wond en zoeken samen met u naar de beste behandeling. 

Als iemand met diabetes een probleem heeft met de voet, kan dit verschillende oorzaken hebben:

  • Te veel eeltvorming
  • Problemen met de bloedvaten
  • Verlies van gevoel in de voet(en)

Doel van het diabetisch voetenspreekuur

Een voetwond is een ernstig gevolg van diabetes. Dit vraagt om de aandacht van verschillende zorgverleners. Tijdens het diabetisch voetenspreekuur ontmoet u al deze zorgverleners. Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk de juiste behandeling krijgt, zodat de wond goed kan genezen. 

Tijdens het spreekuur kijken we samen naar:

  • Wat is de oorzaak van de wond? 
  • Welke behandeling is nodig om de wond goed te laten genezen?

Locatie van het diabetisch spreekuur

Het diabetisch voetenspreekuur vindt plaats op poli 61, locatie Nieuwegein. U kunt zich melden bij de receptie van de poli.

Wat gebeurt er tijdens het spreekuur?

Meestal heeft u voor het spreekuur een afspraak voor een teendrukmeting. Dit is een onderzoek om te kijken hoe goed de doorbloeding van uw tenen is. Dit onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Tijdens het spreekuur stellen de zorgverleners zich aan u voor. Zij zijn samen het voetenteam. Deze afspraak duurt meestal 45 minuten. Het team stelt u vragen om erachter te komen wat de oorzaak van de wond is. Samen met u bepalen we welke extra onderzoeken nog meer nodig zijn en wat voor u de beste behandeling is. 

Afhankelijk van uw klachten krijgt u een advies of komt u nog een aantal keer terug voor onderzoek, behandeling en/of controle.

Kunt u niet naar de afspraak komen? Bel naar de poli. De receptiemedewerker maakt dan een nieuwe afspraak met u.

Wie zit er in het voetenteam?

Het voetenteam bestaat uit de onderstaande zorgverleners. Welke zorgverleners u ziet tijdens het diabetisch voetenspreekuur hangt af van de oorzaak van de wond.

Diabetesverpleegkundige

De diabetesverpleegkundige is specialist in suikerziekte (diabetes). Deze verpleegkundige is aanwezig als u advies nodig heeft over hoe u om moet gaan met uw ziekte. 

Verpleegkundig specialist wondzorg & vaatchirurgie

De verpleegkundig specialist is ervaren in het vaststellen en behandelen van vaatproblemen en wonden. 

Podotherapeut

De podotherapeut helpt bij voetproblemen, zoals pijn of wonden. Daarnaast maakt de podotherapeut schoenzolen en ortheses. De podotherapeut is tijdens het spreekuur aanwezig en behandelt u als dat nodig is. Als de wond genezen is, wordt de podotherapeut uw eerste aanspreekpunt.

Heeft u extra behandeling nodig? Dan is een vervolgafspraak nodig. U kunt een afspraak inplannen bij onze podotherapeut of bij een podotherapeut bij u in de buurt. Op de website www.podotherapie.nl staat bij welke praktijken u terecht kunt.

Revalidatiearts

De revalidatiearts helpt patiënten bij voetproblemen en amputaties. De revalidatiearts werkt samen met een orthopedisch schoenmaker. De orthopedisch schoenmaker maakt schoenen op maat voor mensen die geen gewone schoenen meer kunnen of mogen dragen.

Vaatchirurg

De vaatchirurg is gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van vaatproblemen. De vaatchirurg werkt nauw samen met de verpleegkundig specialist wondzorg & vaatchirurgie.

Wondverpleegkundige (wondconsulent)

De wondverpleegkundige is gespecialiseerd in het behandelen van wonden en het begeleiden van patiënten met wonden. Zij zorgt voor een goede samenwerking met de thuiszorg. 

Gipsverbandmeester

De gipsverbandmeester helpt in het beschermen van de wond. In sommige gevallen is het nodig dat uw voet gegipst wordt, zodat de wond goed kan herstellen. Ook zorgt de gipsverbandmeester voor spalken en tijdelijke schoenen.

Wat neemt u mee naar het spreekuur?

Als u naar het voetenspreekuur komt, neem dan de volgende dingen mee:

  • De schoenen die u meestal draagt.
  • Uw medicijnenlijst en de lijst van uw bloedsuikeruitslagen.
  • Het verband dat u gebruikt.

Contact opnemen

Neem contact op met de poli Vaatchirurgie wanneer:

  • U een nieuw wondje aan uw voet krijgt.
  • Uw voet rood en warm is en u koorts heeft.

Voor problemen in de avond of in het weekend belt u met de huisartsenpost. De huisartsenpost beoordeelt of u verwezen moet worden naar de Spoedeisende Hulp.

Expertise en ervaring

De vaatchirurgen van het St. Antonius voeren alle vaatchirurgische behandelingen uit en behandelen vanuit de hele regio mensen met complexe aandoeningen aan de bloedvaten. Om de kwaliteit van de zorg voortdurend te verbeteren, wordt binnen de vaatchirurgie veel onderzoek gedaan.

Ook maken de vaatchirurgen gebruik van de nieuwste, innovatieve technieken. Zo vinden de vaatchirurgische behandelingen plaats in een moderne hybride-operatiekamer. Hier worden vaatoperaties met de modernste apparatuur uitgevoerd. Ook beschikken we op de afdeling Radiologie over een goed uitgeruste interventiekamer voor de dotterbehandelingen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze dan aan uw arts, podotherapeut of wondverpleegkundige.

Gerelateerde informatie

Code VCH 20-AD

Terug naar boven