Nieuwsoverzicht Spoedeisende Geneeskunde

Dankzij zelfmeetkiosk op SEH kunnen patiënten hun eigen bloeddruk en saturatie meten

zelf
Christa Genisse, Bachelor Medisch Hulpverlener, en Tim van Kammen, Nurse Information Officer, met de zelfmeetkiosk

Sinds vandaag staat er op de Spoedeisende Hulp in Nieuwegein een zogeheten ‘zelfmeetkiosk’. Patiënten kunnen in deze ‘kiosk’ zelf hun eigen bloeddruk, saturatie, hartfrequentie en gewicht meten. Deze gegevens worden automatisch naar het elektronisch patiënten dossier (EPD) doorgestuurd. Dat scheelt tijd, zowel voor de medewerkers als voor de patiënt.

De druk op de zorg neemt als gevolg van vergrijzing en personeelstekort alleen maar meer toe. Dat merken ze ook op de Spoedeisende Hulp (SEH). Het is daarom van belang om te zoeken naar innovatieve oplossingen. De zelfmeetkiosk is hier een voorbeeld van.

“Als patiënten met behulp van de zelfmeetkiosk zelf allerlei gegevens over hun gezondheid kunnen meten, scheelt dit tijd”, legt Christa Gennisse, Bachelor Medisch Hulpverlener op de SEH uit. “Zowel voor ons als medewerker maar ook voor de patiënt zelf, want hij of zij hoeft minder lang te wachten en we verwachten dat de triage sneller zal gaan.”

Koppeling met EPD

In plaats van dat de SEH-verpleegkundige of Bachelor Medisch Hulpverlener de vitale gegevens van de patiënt meet; doet de zelfmeetkiosk dit. Dankzij een koppeling met het EPD worden gegevens als bloeddruk, saturatie, hartfrequentie en gewicht automatisch doorgestuurd.

“Voordat de patiënt door ons wordt gezien zijn belangrijke vitale gegevens al bekend”, vertelt Christa. “De zelfmeetkiosk kan ons ook helpen bij het inschatten van de urgentie. Zo kunnen we de patiënt sneller helpen als uit de gegevens blijkt dat dat nodig is.”

Het gebruiken van de zelfmeetkiosk is heel eenvoudig volgens Christa. “Patiënten scannen als eerste het polsbandje dat zij krijgen wanneer ze op de SEH binnenkomen. Ze gaan op de stoel zitten, krijgen een instructie en drukken op de startknop. Mocht het toch te ingewikkeld zijn of de patiënt niet in staat zijn om in de kiosk te gaan zitten, dan doen wij natuurlijk alsnog zelf de metingen.”

Pilot

De komende weken wordt de zelfmeetkiosk getest. In totaal duurt de pilot een half jaar. Mocht de kiosk goed bevallen, dan gaan we hem wellicht op meer plekken in het ziekenhuis zien.

Lees hier de veelgestelde vragen

Terug naar boven