ILD Expertisecentrum

Wetenschappelijk onderzoek ILD Expertisecentrum

Wetenschappelijk onderzoek is van belang voor vooruitgang. Het doel van het ILD Expertisecentrum is om de oorzaak en het ziektebeloop van ILD beter te begrijpen, waardoor we de diagnose, behandeling en informatievoorziening kunnen verbeteren. Door onderzoek te doen kunnen we mogelijk aangrijpingspunten vinden voor nieuwe medicijnen.

Onze onderzoeken laten zien dat niet elke patiënt hetzelfde is. Door de verschillende oorzaken van de ziekte (zoals sarcoïdoselongfibrose, IPFEAA, LAM, PAP, e.d.) te vinden, kunnen we voorspellen hoe de ziekte zich gaat ontwikkelen en welke medicijnen het beste kunnen werken. Ons onderzoek is daarmee van groot belang voor vooruitgang.

Naast wetenschappelijk onderzoek zijn we ook betrokken bij geneesmiddelenonderzoek, waar u als patiënt een belangrijke bijdrage aan kunt leveren.

Onderzoek gaat nooit snel genoeg, toch zijn er al veel concrete resultaten behaald.  Ons onderzoek heeft bijvoorbeeld de diagnosestelling verbeterd. We kunnen de ziekteactiviteit beter aantonen, waardoor een meer gerichte behandeling plaatsvindt. Daarnaast is de keuze aan beschikbare medicijnen vergroot, met onder andere meer ontstekings- en fibroseremmers. Ook is er een grote sprong gemaakt in familiair en genetisch onderzoek. Bekijk de resultaten van 15 jaar onderzoek in het ILD Expertisecentrum.

Klik hier voor een informatieve video waarin prof. dr Jan Grutters vertelt over de noodzaak van wetenschappelijk onderzoek.

What het ILDcentrum loont

De biobank ILD studie is van groot belang voor ons onderzoek. Dankzij de deelname van al meer dan 8000 patiënten, beschikken we over veel gegevens en materialen. Na toestemming van de patiënt worden de materialen worden over de hele duur van de ziekte verzameld en liggen klaar voor onderzoek. Zo is meer onderzoek naar medicijnen mogelijk, zijn de onderzoeksgroepen groter en kunnen we direct starten. Er wordt veel gebruik gemaakt van de biobank gegevens en materialen voor onze onderzoeken naar sarcoïdoselongfibrose en overige ILD.

Meer geld leidt tot meer onderzoeksresultaten en betere zorg. Dankzij het Topzorg TZO project 2014-2020 hebben we ons onderzoeksteam kunnen uitbreiden en hebben we meer mooie resultaten kunnen boeken. Dit is terug te zien in het aantal artikelen (onderzoeksresultaten) die we per jaar publiceren. Meer onderzoeksresultaten versnelt betere behandeling en kwaliteit van leven voor onze patiënten. Hieronder ziet u het aantal gepubliceerde artikelen van het ILD Expertisecentrum per jaar. 

Een grafiek die het aantal Pubmed artikelen per jaar laat zien

 

Terug naar boven