Nieuwsoverzicht Prostaatkankercentrum

Verbeterde zorg rondom prostaatkanker

Door samenwerking Santeon-ziekenhuizen

beeld_bij_persbericht_samen_beter_prostaatkanker_santeon

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van orgaankanker onder mannen. In 2019 kregen ongeveer 13.500 mannen in Nederland deze diagnose. Bijna 20% van deze groep krijgt zijn behandeling in een Santeon-ziekenhuis. Santeon (externe link)is een samenwerkingsverband van zeven ziekenhuizen, waaronder het St. Antonius Ziekenhuis. Deze samenwerking heeft op het gebied van prostaatkanker al tot een aantal verbeteringen geleid.

Roderick van den Bergh is uroloog in het St. Antonius Ziekenhuis: “Dankzij deze samenwerking en de enthousiaste inzet van de betrokken zorgverleners zetten we goede stappen op het gebied van de prostaatkankerzorg. Het vergelijken van de aanpak en uitkomsten tussen de verschillende ziekenhuizen levert waardevolle inzichten op.”

MRI-scan voor gerichte diagnose

De Santeon-ziekenhuizen werkten met verschillende methodes om vast te stellen of iemand prostaatkanker heeft. Na een vergelijkende studie zijn zij tot een nieuwe gezamenlijke richtlijn gekomen, die nu ook landelijk wordt overgenomen (zie ook dit artikel). Dit houdt in dat bij vermoeden van prostaatkanker, er eerst een MRI-scan wordt gemaakt. Hiermee is vast te stellen of een biopt nodig is. Ook kan op basis van een MRI-scan een biopt gerichter worden afgenomen. De diagnose en een behandelplan zijn daardoor sneller vast te stellen en de patiënt heeft eerder duidelijkheid. Ook zorgt deze aanpak voor minder onnodige biopten, en dus minder onnodig ongemak voor de patiënt.   

Verbetering gesprek patiënt en zorgverlener

Een goed en open gesprek tussen patiënt en behandelaar is essentieel, ook over lastige onderwerpen zoals incontinentie en seksualiteit. Met een volledig beeld kunnen zij samen tot een passende behandeling komen: afwachten, operatie of bestraling. Een hulpmiddel om alle benodigde patiëntinformatie te verzamelen en het gesprek makkelijker te maken, zijn de zogenaamde PROMs ‘patiënt gerapporteerde uitkomsten’. Deze speciaal door Santeon ontwikkelde vragenlijsten vult de patiënt voorafgaand aan de afspraak in. Naarmate door alle Santeon-ziekenhuizen meer (geanonimiseerde) data uit de ingevulde lijsten komt, komt er bovendien steeds beter zicht op wat de uitkomsten zijn van een bepaalde behandeling voor vergelijkbare patiënten. Ook op basis daarvan kunnen patiënt en behandelaar samen weer gerichtere keuzes maken.

Verbreding door wetenschappelijk onderzoek

De samenwerking tussen de Santeon-ziekenhuizen leidt ook tot diverse wetenschappelijke studies. Een voorbeeld hiervan is de Triple aim1 studie naar de behandeling, kosten en uitkomsten voor mannen met hormoongevoelig uitgezaaid prostaatcarcinoom.

Van den Bergh: “Deze stappen zijn nog maar het begin. Uiteindelijk willen we toe naar een meer uniform zorgpad, vanaf de verwijzing tot de behandelkeuze, en het ‘live’ in beeld brengen van onze getallen. Mét daarbij ruimte voor de persoonlijke situatie, wensen en behoeftes van de patiënt. De beste zorg voor iedere afzonderlijk patiënt staat voorop.”

Ook nu, tijdens de coronapandemie, gaat de zorg voor patiënten met (prostaat)kanker gewoon door. Heb je klachten of twijfels, aarzel dan niet om je huisarts of specialist te bellen.

Over Santeon

Santeon is een groep van zeven topklinische ziekenhuizen verspreid over Nederland die op een unieke open manier samenwerken om de zorg aantoonbaar te verbeteren. Santeon professionals kijken bij elkaar in de keuken en nemen de beste resultaten van elkaar over. Met elkaar werken we aan vernieuwingen in de zorg met onze patiënten als inspiratiebron. Bij de Santeon ziekenhuizen werken ruim 30.000 medewerkers, waarvan 2.100 specialisten. Een op de acht patiënten in Nederland bezoekt een Santeon ziekenhuis.

Zie ook de Santeon website

Terug naar boven