Zorgtraject prostaatkanker St. Antonius wordt landelijke richtlijn
Sinds 2018 krijgen patiënten met verdenking op prostaatkanker in het St. Antonius al niet meer standaard de pijnlijke en vaak onnodige weefselprik. Met de invoering van de landelijke richtlijn vandaag(externe link), is deze patiëntvriendelijke behandelwijze vanaf nu in meer ziekenhuizen de standaard. Deze richtlijn schrijft voor dat mannen, bij wie na een bloedtest prostaatkanker wordt vermoed, eerst een MRI-scan krijgen in plaats van meteen een biopt.
Uroloog in het St. Antonius Ziekenhuis, Roderick van den Bergh, stond aan de wieg van dit nieuwe zorgtraject en hoopt dat alle ziekenhuizen in Nederland die patiënten zien met verdenking op prostaatkanker, volgens deze richtlijn gaan werken. "Patiënten ervaren deze manier van behandelen als een positieve vooruitgang. Ze krijgen sneller duidelijkheid, het traject is minder ingrijpend, want er hoeft minder vaak een biopt genomen te worden en de diagnose is bovendien betrouwbaarder. Ik ben blij dat nu veel meer patiënten in Nederland hiervan kunnen profiteren", aldus Van den Bergh.
Lees hieronder het bericht van 6 december 2018, toen het St. Antonius het nieuwe zorgpad introduceerde.
Snellere en betrouwbaardere diagnose prostaatkanker
Nieuwe unieke werkwijze in St. Antonius minder belastend voor patiënten
Patiënten met een verdenking op prostaatkanker vanwege een verhoogd PSA* krijgen in het St. Antonius Ziekenhuis voortaan sneller duidelijkheid. De diagnose is bovendien betrouwbaarder en het traject is minder ingrijpend voor patiënten. Het vernieuwde zorgpad waarmee het St. Antonius sinds kort werkt, is uniek in Nederland.
Zorgpad
Als een patiënt door de huisarts wordt verwezen naar de uroloog vanwege een verdenking op prostaatkanker (verhoogd PSA*, vergrote prostaat of plasklachten), volgen in het ziekenhuis een aantal onderzoeken om prostaatkanker uit te sluiten of te bevestigen. De volgorde van die onderzoeken wordt ook wel zorgpad genoemd.
Tot nu toe werden bij deze patiënten eerst stukjes weefsel afgenomen (biopten). Het nemen van biopten kent echter nadelen. Los van het infectiegevaar, is het onderzoek niet altijd nauwkeurig, waardoor het voor kan komen dat een tumor over het hoofd gezien wordt. Reden voor het St. Antonius om dit zorgpad rigoureus om te gooien.
Eerst MRI
Onderzoek in het St. Antonius heeft aangetoond dat de MRI-scan belangrijke aanvullende informatie geeft bij het opsporen van tumoren in de prostaat, de diagnose te bevestigen of definitief te maken. Toch werd de MRI-scan tot nu toe vaak pas gemaakt nadat er al prostaatbiopten waren genomen. In het St. Antonius krijgen deze patiënten nu allemaal standaard eerst een MRI-scan. Op basis van de uitslag van de scan wordt snel duidelijk of het nemen van biopten wel nodig is en áls het nodig is, kan met de MRI-beelden veel gerichter en trefzekerder weefsel afgenomen worden.
Patiënten positief
Uroloog Roderick van den Bergh, medeverantwoordelijk voor het nieuwe zorgpad, is enthousiast: “Voor de patiënten betekent de nieuwe werkwijze dat ze minder polibezoeken hebben en er sneller een nauwkeuriger diagnose is. Vaak laat de MRI zien dat er slechts sprake is van een goedaardige vergroting van de prostaat, soms een verdenking op prostaatkanker."
"We merken dat sommige patiënten wel even schrikken als ze horen dat meteen een MRI gemaakt moet worden. ‘Dan zal er immers wel wat aan de hand zijn’ is vaak de eerste gedachte. Zowel de huisarts als de uroloog, kunnen patiënten gelukkig vaak snel geruststellen, als we uitleggen dat de MRI niet betekent dat er echt wat aan de hand is, maar bedoeld is om sneller en beter tot een diagnose te komen. De eerste ervaringen van patiënten zijn dan ook positief. Ze geven aan te merken dat er snel en adequaat gehandeld wordt en ervaren dat als erg prettig. Immers: hoe sneller er duidelijkheid is, hoe minder lang ze in spanning hoeven te zitten.”
Een mooi voorbeeld van hoe we in het St. Antonius Ziekenhuis Samen zorgen voor kwaliteit van leven.
* PSA = prostaat specifiek antigeen, eiwit in het bloed dat wordt aangemaakt door de prostaat