Artrose van de elleboog (slijtage)
Contact
Artrose is een aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten, ook wel ‘gewrichtsslijtage’ genoemd. Artrose kan veel klachten geven, zoals pijn en stijfheid.
Om ervoor te zorgen dat de elleboog soepel kan bewegen zijn de botuiteinden voorzien van een laagje kraakbeen. Bij artrose verslechtert de kwaliteit van het kraakbeen als gevolg van slijtage. Het wordt dun of brokkelig en soms verdwijnt het zelfs helemaal. De botuiteinden komen dan tegen elkaar en dit veroorzaakt veel pijn. Daarnaast kunnen er extra botranden ontstaan (osteofyten). Soms breekt er een stukje kraakbeen of bot af. Dit kan rondzwerven in het gewricht en ‘slotklachten’ veroorzaken. Dan spreken we van een gewrichtsmuis.
Op deze pagina snel naar
Meer over artrose van de elleboog
Slijtage kan optreden door:
- chronische belasting: door lichamelijke arbeid, intensief sporten of een bepaalde lichaamshouding/werkhouding.
- beschadiging: bijvoorbeeld door ongelukken of sportblessures.
- erfelijkheid: iedereen krijgt tijdens het ouder worden te maken met artrose. Maar de snelheid waarmee dat gebeurt, is tot op zekere hoogte erfelijk.
- ontstekingsreactie: waardoor de afbraak van gewrichtskraakbeen versnelt.
Lees meer
Soorten
We onderscheiden twee vormen van artrose: primaire artose en secundaire artrose.
Primaire artrose
Artrose zonder aanwijsbare oorzaak noemen we primaire of idiopathische artrose. Hieronder valt ook de artrose die optreedt bij veroudering. Bij het ouder worden is artrose eigenlijk een normaal proces.
Secundaire artrose
Dit is artrose die veroorzaakt wordt door een onderliggende oorzaak, zoals een ongeluk of aangeboren scheefstand. Door belasting - onder andere door het eigen lichaamsgewicht - wordt er steeds meer kraakbeen afgebroken en steeds minder kraakbeen aangemaakt. Daarbij ontstaan aan de randen van het gewricht vaak botuitsteeksels (osteofyten).
Symptomen
Bewegingbeperking
Naast pijn kunnen er bewegingsbeperkingen optreden. Dan kan de elleboog niet meer helemaal gebogen of gestrekt worden.
Gewrichtsmuis
Soms zit er een los stukje bot of kraakbeen in de elleboog. Dat noemen we een gewrichtsmuis. Deze kan ervoor zorgen dat de elleboog opeens niet meer goed bewogen kan worden. Mensen hebben dan vaak het gevoel dat er iets in het ‘scharnier’ zit. Deze ‘slotklachten’ kunnen ook weer verdwijnen als de gewrichtsmuis naar een andere plek gaat.
Irritatie
Als het gewricht erg geïrriteerd is, wordt er meer vocht geproduceerd en ontstaat er zwelling van de elleboog.
Onderzoeken
Bij uw bezoek aan de polikliniek vindt er naast een intakegesprek een lichamelijk onderzoek plaats waarbij uw elleboog wordt onderzocht. Er worden ook röntgenfoto’s gemaakt en soms is het nodig om extra onderzoek te doen zoals een CT-scan.
Behandelingen
Artrose van de elleboog kan behandeld worden met fysiotherapie en/of een injectie in de elleboog. Hiermee wordt de gewrichtsslijtage niet minder, maar kunnen overbelastingklachten en pijn wel afnemen. Soms helpt dit onvoldoende. In dat geval kan een kijkoperatie de oplossing bieden. Bij deze operatie worden osteofyten (extra botranden) verwijderd. Hierdoor vermindert de slijtage niet, maar de elleboog kan wel weer verder bewegen. Ook worden eventuele losse fragmenten (gewrichtsmuis) verwijderd.
Soms is zelfs een kijkoperatie niet voldoende. In dat geval zou de elleboog vervangen kunnen worden door een prothese.