Behandelingen & onderzoeken

Arthrografie (röntgenonderzoek gewricht)

Bij sommige onderzoeken of behandelingen van een gewricht moet er lucht, een vloeistof of medicijn in het gewricht worden gespoten. Voordat dit gebeurt, doen we eerst een arthrografie. 

Bij een arthrografie worden gewrichten in beeld gebracht met behulp van röntgenstralen. Zo kan de radioloog het gewricht goed bekijken en bepalen op welke plek de lucht, vloeistof of het medicijn het beste in het gewricht kan worden gespoten.

Meer over arthrografie

Dit onderzoek kan om twee redenen worden uitgevoerd:

  • Ter voorbereiding op een CT- of MRI-scan. Tijdens de arthrografie wordt lucht of contrastvloeistof in het gewricht gespoten, zodat alle weefselstructuren beter zichtbaar worden op de scan. Uw behandelend arts stelt op basis van deze scan de diagnose.
  • Om pijnmedicatie in het gewricht te kunnen spuiten.

Voorbereiding

Meenemen naar het ziekenhuis

  • Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis.
  • Indien deze niet digitaal is verstuurd: een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees hier meer over vergoeding van uw zorg.

Sieraden

Wij verzoeken u geen sieraden te dragen tijdens het onderzoek. Het ziekenhuis kan namelijk niet aansprakelijk gesteld worden bij vermissing hiervan.

Vervoer naar huis

Na het onderzoek mag u het gewricht niet te zwaar belasten. U kunt dan niet zelf autorijden of fietsen. We raden u daarom aan niet alleen naar het ziekenhuis te komen en te zorgen voor vervoer naar huis.

Uw afspraak verzetten of afzeggen

Kunt u niet? Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door, uiterlijk 48 uur voor uw afspraak. Dan kunnen wij in uw plaats een andere patiënt helpen. In Mijn Antonius kunt u veel afspraken zelf verzetten of afzeggen. Lukt dat niet? Neem dan altijd telefonisch contact op met de poli.          

Onderzoek

De radiologisch laborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de kamer waar het onderzoek plaatsvindt. Afhankelijk van welk gewricht moet worden onderzocht, gaat u op uw rug of buik op de onderzoekstafel liggen. Het gewricht moet worden ontbloot en wordt door de laborant gedesinfecteerd.

Met röntgenbeelden kan de radioloog het gewricht goed bekijken. Zo kan hij/zij bepalen waar het gewricht het beste kan worden aangeprikt. Vervolgens brengt de radioloog de naald in het gewricht voor het toedienen van een kleine hoeveelheid jodiumhoudend contrastmiddel. Hierna kan de lucht, contrastvloeistof of pijnmedicatie worden toegediend. Gedurende deze periode zullen enkele foto’s worden gemaakt. Het onderzoek duurt 20 tot 30 minuten.

Na het toedienen van pijnmedicatie

Heeft u pijnmedicatie gekregen? Op verzoek van de orthopeed kan u gevraagd worden de komende weken bij te houden of de pijn in het behandelde gewricht minder wordt of hetzelfde blijft. Aan de hand van uw ervaringen kan uw behandelend arts de juiste diagnose stellen.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts. U maakt hiervoor na afloop van het onderzoek een afspraak bij de poli waar u onder behandeling bent.

Nazorg

Tijdens en na het onderzoek treedt er een drukkend gevoel op in het gewricht. Dit komt door de vloeistof die in het gewricht is gespoten. Uw lichaam neemt de ingespoten vloeistof op en scheidt deze vanzelf weer uit. Na 24 uur neemt het drukkende gevoel af. Het is belangrijk dat u tot die tijd het gewricht niet te zwaar belast. U kunt dan niet zelf autorijden of fietsen.

Meer informatie

Heeft u het lezen van deze informatie nog vragen over het onderzoek? Stel ze dan gerust. Wij zijn bereid deze voor, tijdens en na het onderzoek te beantwoorden.

Bij overige vragen kunt u contact opnemen met poli waar u onder behandeling bent.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Code BT 79-O

Terug naar boven