Borst-, flesvoeding en kolven
Borstvoeding geeft een kind de beste start. Moedermelk is goed voor de groei en ontwikkeling van je baby en beschermt hem bovendien tegen veel ziekten.
Als je geen borstvoeding geeft, is flesvoeding een goed alternatief. Waar moet je op letten als je flesvoeding geeft, bijvoorbeeld hoe bereid je voeding voor en hoeveel mag je baby drinken lees je in deze tekst over flesvoeding?
Kolven is het op gang brengen en houden van de borstvoeding. Als je kindje (nog) niet aan de borst drinkt of door omstandigheden (even) niet aan de borst kan drinken, houd je door kolven de borstvoedingontwikkeling op peil en kun je kindje via de fles toch borstvoeding drinken.
Praktische borstvoedingstips voor tijdens de kraamtijd
Borstvoeding geeft je baby de beste start. Maar het kan ook veel vragen en onzekerheden oproepen. Daarom hebben we diverse praktische tips voor jou op een rijtje gezet. Naast dat het ook een liefdevol moment is tussen moeder en kind, gaat het wellicht niet altijd gemakkelijk. Hopelijk kunnen deze tips je helpen. Schroom bij twijfel ook niet om een lactatiekundige vragen te stellen. We wensen jou/jullie en je kindje een fijne borstvoedingstijd toe!
Early Feeding Skills
Voor een te vroeg en/of ziek geboren baby kan de combinatie van zuigen, slikken en ademhalen moeilijk zijn. Jullie kindje heeft hier dan hulp bij nodig. Om je baby veilig te leren drinken werken we met de methode van de Early Feeding Skills (EFS), letterlijk Vroege Voedingsvaardigheden. Hiervoor gebruiken we een lijst met aandachtspunten die worden gecontroleerd. We kijken naar de coördinatie van het zuigen, slikken en ademen, het stabiel houden van de hartslag, de ademhaling en het zuurstofgehalte. We kijken tevens of je kind wel/niet van kleur verandert. Zo kunnen we samen met jou als ouder je baby goed observeren voor de aanvang van de voeding aan de hand van observatiepunten. Als alle aandachtspunten met ‘ja’ beantwoord kunnen worden, is het voor jouw baby veilig om te leren drinken.