Aandoeningen Gynaecologie

Menstruatieklachten

De hoeveelheid bloedverlies tijdens de menstruatie verschilt per vrouw. De meeste vrouwen menstrueren maandelijks vanaf de pubertijd tot na de overgang en hebben hier weinig last van. Maar er zijn ook vrouwen die bij elke menstruatie veel bloed verliezen. Soms is dit al zo van jongs af aan, in andere gevallen ontstaat deze klacht pas na het dertigste of veertigste levensjaar.

Als er sprake is van bloedstolsels, bloedarmoede of tussentijds bloedverlies is onderzoek en eventuele behandeling verstandig.

Meer over menstruatieklachten

Een menstruatiestoornis, zoals hevig buikpijn en hevig bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben. Hevig buikpijn kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door het plaatselijk hard samentrekken van de baarmoeder. Dit is vervelend, maar niks ernstigs. Hevige buikpijn en hevig bloedverlies kunnen ook andere oorzaken hebben. Vaak zijn deze oorzaken met een eenvoudige behandeling te verhelpen.

De hoeveelheid menstruatiebloed hangt onder andere af van de dikte van het opgebouwde baarmoederslijmvlies. Tijdens de menstruatiecyclus maakt het lichaam verschillende hormonen aan die er onder andere voor zorgen dat het slijmvlies in de baarmoeder dikker wordt. Als er een eitje bevrucht wordt, kan het zich nestelen in dit baarmoederslijmvlies. Wordt er geen eitje bevrucht, dan is het slijmvlies ook niet meer nodig. De hoeveelheid hormonen daalt dan en het slijmvlies wordt afgestoten. Dit is de menstruatie. Daarna begint de cyclus weer opnieuw. Als u dichter bij de overgang komt, wordt de hormoonproductie meer onregelmatig. Hierdoor wordt soms veel slijmvlies opgebouwd waardoor ook de menstruatie heviger is.

Wanneer is bloedverlies hevig?

Hiervoor bestaat geen nauwkeurige omschrijving, omdat dit voor iedere vrouw anders is. De een vindt het bloedverlies hevig als ze meer bloed verliest dan ze gewend is, de ander vindt het hevig omdat ze telkens weer last heeft van doorlekken.

Waardoor kan het bloedverlies toenemen?

  • Bij het veranderen van de menstruatiecyclus door de overgang.
  • Door een vleesboom (myoom) of poliep in de baarmoeder.
  • Door de groei van het baarmoederslijmvlies  buiten de baarmoeder (endometriose).
  • Door de groei van baarmoederslijmvlies in de baarmoederspier (adenomysose).
  • Door een afwijking in de bloedstolling
  • Door medicijnen die bloedstolling beïnvloeden.
  • Door een koperspiraal.

Bij meer dan de helft van de vrouwen wordt geen duidelijke verklaring voor het hevige bloedverlies gevonden.

Symptomen

De symptomen van hevig bloedverlies tijdens de menstruatie zijn:

  • Verlies van bloedstolsels
  • Ontstaan van bloedarmoede
  • Tussentijds bloedverlies
  • Onregelmatig bloedverlies
  • Toenemend bloedverlies
  • Bloedverlies na de overgang

Onderzoeken

Als u last heeft van hevig bloedverlies willen we de oorzaak hiervan proberen te vinden, zodat we uw klachten kunnen behandelen. Hiervoor onderzoekt de gynaecoloog uw baarmoeder. De volgende onderzoeken zijn mogelijk:

  • Gynaecologisch onderzoek

  • Inwendige echo (inwendige echografie) 

  • Contrast-echo

Contrast-echo

Andere benamingen voor dit onderzoek zijn waterecho, SIS (Saline Infusion Sonography) of GIS (Gel Infusion Sonography). Dit is een echo-onderzoek waarbij een vloeistof als contrast in de baarmoeder wordt ingebracht. Deze vloeistof kan NaCl (fysiologisch water) zijn of een gel.

Wanneer wordt een contrastecho gemaakt?

Soms wordt er tijdens een normale (inwendige) echo een structuur in de baarmoeder gezien, of wordt dit vermoed. Wanneer er een kleine hoeveelheid vloeistof in de baarmoeder wordt ingebracht is dit duidelijker te zien. De vloeistof is namelijk zwart op het echoscherm, en de weefsels zijn grijs. Hiermee is de precieze grootte en vorm van de structuur in de baarmoeder zichtbaar te maken. Het kan gaan om een myoom (vleesboom) of een poliep (slijmvliesverdikking).

Hoe gaat een contrastecho in zijn werk?

De gynaecoloog brengt een speculum (spreider) in in de vagina. Vervolgens wordt een dunne catheter (slangetje) gevuld met vloeistof in de baarmoedermond geschoven. Terwijl de doktersassistente langzaam de vloeistof in de baarmoederholte laat lopen maakt de gynaecoloog opnieuw een echo. U kunt meekijken op het scherm, de gynaecoloog zal de beelden aan u uitleggen. Als het onderzoek klaar is wordt de catheter verwijderd. Hierna zal de vloeistof naar buiten siepelen. Na dit onderzoek kunt u nog pijnlijke krampen ervaren; de dokters assitente biedt u een pijnstiller aan.

Kijken in de baarmoeder (diagnostische hysteroscopie)

Meer informatie hierover vindt u op onze webpagina over dit onderzoek. (zie hieronder)

Behandelingen

De behandeling van uw menstruatieklachten is afhankelijk van de oorzaak. Als de gynaecoloog afwijkingen in uw baarmoeder vindt die de hevige bloedingen verklaren, bespreekt hij of zij met u wat de meest geschikte behandeling is. Behandelingen kunnen zijn:

De pil

Als u de pil slikt wordt er juist weinig slijmvlies opgebouwd. Het bloedverlies is dan minder. U heeft dan ook meer controle over het moment van een menstruatie. ook bestaat de mogelijkheid de pil conitnu te slikken; dus de stopweek en de daarbijbehorende bloeding overslaan  door gelijk een volgende strip te starten.

Hormoonspiraal Mirena

Dit spiraal is bedoeld als anticonceptie maar door het hormoon dat in de baarmoeder wordt afgegeven blijft het slijmvlies dun en is er geen bloedverlies meer. U behoudt uw eigen hormonale situatie. Een hormoonspiraal kan op de polikliniek geplaatst worden. Deze kan 5 jaar aanwezig blijven. Indien het spiraaltje niet bevalt kan deze gemakkelijk verwijderd worden.

Therapeutische hysteroscopie

Dit is een kijkoperatie in de baarmoeder. Meer informatie hierover vindt u op onze webpagina over deze behandeling. (zie hieronder)

Verwijderen van het baarmoederslijmvlies

Meer informatie hierover vindt u op onze webpagina over deze behandeling. (zie hieronder)

Embolisatie van de baarmoeder

Uterus betekent baarmoeder. Embolisatie betekent afsluiten. Met uterus embolisatie wordt het afsluiten van de twee slagaders bedoeld die de baarmoeder van bloed voorzien, de arteria uterina. Meer informatie hierover vindt u op onze webpagina over deze behandeling.  (zie hieronder)

Operatieve verwijdering van de baarmoeder

Meer informatie

Websites

  • De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie heeft uitgebreide informatie over de menstruatiecyclus, menstruatieklachten, onderzoeken en behandelingen.
  • De gynaecoloog.nl: Deze website is een initiatief van de Nederlandse vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. Alle informatie op de site is ontwikkeld door zorgverleners in samenwerking met patiënten of patiëntverenigingen.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code GYN 307-A

Terug naar boven