Behandelingen & onderzoeken Gynaecologie

Kijkoperatie baarmoeder (therapeutische hysteroscopie)

Een grote kijkoperatie in de baarmoeder kan nodig zijn bij klachten als abnormaal bloedverlies tijdens of tussen de menstruaties, of bij aanhoudende buikpijn. Vaak heeft de gynaecoloog al afwijkingen gezien bij een echo of ander onderzoek van de baarmoeder. 

Bij een kijkoperatie bekijken we de binnenkant van de baarmoeder met een dunne buis (hysteroscoop). Door deze buis gaat een lichtbundel om de binnenkant van de baarmoeder goed zichtbaar te maken. De kijkbuis is aangesloten op een camera, zodat de arts op een beeldscherm kan zien of er afwijkingen in de baarmoeder zijn.

Meer over grotere kijkoperaties

Bij een grotere kijkoperatie kunnen we onder narcose ook ingrepen doen, zoals het verwijderen van grotere poliepen of vleesbomen, het behandelen van het baarmoederslijmvlies of het opheffen van verklevingen. Meestal gebeurt dit op de dagbehandeling, zodat u dezelfde dag weer naar huis kunt. Voor grotere ingrepen is soms een langere opname nodig.

Voorbereiding

Voorbereiding op uw dagbehandeling (met operatie)

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Dagbehandeling in het St. Antonius Ziekenhuis leest u hoe zich op uw dagbehandeling voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Kleding

Trek makkelijk zittende kleding aan, die u eenvoudig kunt uit- en aantrekken.

Antihormonen

Voor een kijkoperatie adviseren wij soms een voorbehandeling van het slijmvlies of een vleesboom (myoom) met antihormonen. Dit zijn medicijnen die de situatie na de allerlaatste menstruatie nabootsen. Doordat de eierstokken dan tijdelijk geen hormonen aanmaken, wordt het baarmoederslijmvlies dunner en de vleesboom kleiner. Dit maakt de behandeling eenvoudiger. Waarschijnlijk krijgt u door deze medicijnen tijdelijk overgangsklachten, zoals opvliegers en transpireren.

Na de operatie kunt u met deze medicijnen stoppen, zodat de eierstokken hun hormonen weer kunnen aanmaken. De bijwerkingen verdwijnen en uw menstruaties komt weer terug. Als u voor de operatie last had van hevig bloedverlies, zal dit nu waarschijnlijk minder zijn. Soms blijft de menstruatie zelfs helemaal weg.

Menstruatie

Wij doen deze behandeling bij voorkeur als u niet ongesteld bent. Als abnormaal bloedverlies de reden is voor deze kijkoperatie, is bloedverlies vaak niet te vermijden.

Als u de pil gebruikt, maakt het niet uit wanneer de kijkoperatie is. Bent u niet aan de pil, dan kan de behandeling het beste in de eerste helft van de cyclus gepland worden, na de menstruatie en voor de eisprong. Als u zwanger bent, kunnen we u niet behandelen.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

  • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

  • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Lege blaas

Het is prettig als uw blaas leeg is bij deze ingreep. Ga daarom kort voor de ingreep naar het toilet om goed uit te plassen.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de operatie? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de Voorbereiding Opname.

Behandeling

Melden

De behandeling vindt plaats op de OK. U krijgt instructies op welke afdeling u zich kunt melden.

Verdoving

Voor een behandeling in de baarmoeder krijgt u een ruggenprik (spinale of epidurale anesthesie) of een volledige verdoving, waarbij wij u een ‘roesje’ (algehele ontspanning) geven. Ook kan het zijn dat we u onder volledige narcose brengen. Dit hangt af van de zwaarte van de ingreep.

Meer weten over de verschillende verdovingen? Kijk dan op onze webpagina Onder anesthesie.

De kijkoperatie

Kleine ingreep met hysteroscoop

De gynaecoloog plaatst een kijkbuis (een hol buisje met een doorsnede van 6 tot 10 mm) via uw vagina in uw baarmoeder. Via dit buisje brengt hij vocht en kleine behandelinstrumenten in uw baarmoeder. De kijkbuis is aangesloten op een camera, waardoor de arts de binnenkant van uw baarmoeder op een beeldscherm kan bekijken en precies kan zien wat hij/zij doet. Als u een ruggenprik heeft gehad, bent u plaatselijk verdoofd en kunt u uw operatie volgen op een beeldscherm.

Grotere ingreep met hysteroscoop en laparoscoop

Bij kijkoperaties, zoals het verwijderen van grotere vleesbomen in de baarmoeder, kijkt de arts tijdens de ingreep met een grotere kijkbuis, een laparoscoop, in de buikholte. Deze brengen we in via een klein sneetje in de buikwand. Via de laparoscoop kan de gynaecoloog zien of met de hysteroscoop geen gaatje in de wand van de baarmoeder gemaakt wordt. Voor dit soort ingrepen brengen wij u onder volledige narcose.

Soorten behandelingen

De gynaecoloog kan via de kijkbuis de volgende ingrepen in uw baarmoeder doen:

  • Verwijderen van vleesbomen (myomen)

Vleesbomen zijn goedaardige spierknobbels. Ze kunnen aan de buitenkant, in de spierwand of aan de binnenkant van de baarmoeder zitten. Alleen vleesbomen aan de binnenkant van de baarmoeder kunnen we verwijderen via de kijkbuis.

Hoe groter de vleesbomen zijn of hoe dieper ze in de spierwand zitten, hoe zwaarder de operatie is. Soms lukt de behandeling niet in 1 keer, omdat er een te grote wond kan ontstaan. De arts haalt dan eerst de vleesboom gedeeltelijk weg. Tijdens een 2e behandeling verwijdert hij of zij de rest.

  • Verwijderen van grote poliepen

Poliepen zijn uitwassen van het endometrium (de binnenbekleding van de baarmoeder) en zijn soms zo groot dat ze met een grote hysteroscopie verwijderd moeten worden.

  • Verwijderen van een tussenschot in de baarmoeder

Bij sommige vrouwen zit in de baarmoeder een tussenschot (septum), waardoor de baarmoeder in 2 ruimtes is verdeeld. Dit kan problemen geven bij een zwangerschap. De gynaecoloog verwijdert dit tussenschot via de kijkbuis.

  • Opheffen van verklevingen in de baarmoeder

Verklevingen in de baarmoeder (syndroom van Asherman) kunnen ernstig zijn, waarbij de voor en de achterwand van de baarmoeder helemaal aan elkaar zijn gekleefd. De operatie is dan moeilijker en lukt vaak niet in 1x. Afhankelijk van de ernst zijn er meerdere ingrepen nodig.

  • Verwijderen van het baarmoederslijmvlies

Als u last heeft van hevige menstruaties kunnen we het slijmvlies aan de binnenwand van de baarmoeder weghalen (endometriumresectie). Meestal doen we dit pas als de andere behandelingen niet gelukt zijn of niet mogelijk zijn. Bij een endometriumresectie brandt de gynaecoloog het baarmoederslijmvlies weg. Om de baarmoeder tijdens de operatie goed te kunnen zien, wordt deze met vloeistof gevuld.

Duur behandeling

De duur van de behandeling verschilt per ingreep. U hoort dit vooraf van uw arts.

Naar huis

Na afloop hoort u van de arts wanneer u naar huis mag. Dit is afhankelijk van de zwaarte van de ingreep.

Nazorg

Pijn

  • Bij kleinere ingrepen kunt u de eerste dagen een gevoelige onderbuik hebben. Als u een grote ingreep heeft gehad, kan die pijn wat langer duren.
  • Na een laparoscopie kunt u pijn aan uw schouder hebben. Dit is normaal en gaat vanzelf weer over.

Bloedverlies

Na de meeste kijkbuisoperaties is er een tijdje bloedverlies. Dit kan bij kleine ingrepen een paar dagen duren, maar bij grotere operaties enkele weken. Daarna heeft u waarschijnlijk nog een paar weken last van bruine afscheiding.

Kunstmatige cyclus

Soms schrijft de gynaecoloog hormonen voor om het baarmoederslijmvlies te laten herstellen. U kunt deze medicijnen vergelijken met een zwaardere pil. De menstruatie die u daarna krijgt kan heftig zijn.

Spiraaltje

In sommige gevallen plaatst de arts aan het einde van de operatie een spiraaltje in uw baarmoeder. Dit is om verklevingen op te heffen en te voorkomen dat er nieuwe verklevingen ontstaan. Meestal wordt dit spiraaltje na uw eerstvolgende menstruatie verwijderd.

Werk en dagelijks leven

Hoe snel u weer aan het werk kunt, hangt af van de ingreep die u heeft gehad. Bij een kleinere ingreep duurt uw herstel een paar dagen, maar na een grotere ingreep duurt dit zeker een week. Wij adviseren u de eerste tijd rustig aan te doen en geen zware dingen te tillen of intensief te sporten. Als u hier vragen over heeft, stel ze gerust.

Vervolgafspraak

Na de behandeling krijgt u een afspraak op de polikliniek. Tijdens deze afspraak bespreekt de gynaecoloog het resultaat van de behandeling en mogelijke vervolgstappen met u. Ook doet hij als dat nodig is een nacontrole. Heeft u geen afspraak gekregen? Neem dan contact met ons op.

Complicaties

Een kijkoperatie aan de baarmoeder met een behandeling (therapeutische hysteroscopie) veroorzaakt heel soms complicaties:

  • Abnormaal veel bloedverlies.
  • Koorts en toenemende pijn: dit wijst vaak op een ontsteking van uw baarmoeder en/of eileiders.
  • Reactie op jodium, het gebruikte verdovingsmiddel of de vloeistof die in de baarmoeder wordt ingebracht. U kunt hiervoor overgevoelig zijn. U krijgt dan last van duizeligheid, hartkloppingen of u voelt zich ziek. Soms ontstaan deze klachten pas als u weer thuis bent.

Neem in dit soort gevallen altijd contact met ons op!

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Gynaecologie,  T 088 320 62 00
  • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00

Na 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Gynaecologie, T 088 320 62 00
  • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio

Expertise en ervaring

Specialistisch team

De gynaecologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben ieder hun eigen aandachtsgebied en werken met gespecialiseerde verpleegkundigen, fertiliteitsartsen en verloskundigen. Zij werken nauw samen met andere specialisten in het ziekenhuis om u de zorg te bieden die u nodig heeft. Ook werken ze met de nieuwste behandelmethoden en volgen zij de recente ontwikkelingen op hun vakgebied.

Aandachtsgebieden

Het specialisme Gynaecologie van het St. Antonius Ziekenhuis heeft bijzondere expertise op het gebied van bekkenbodemaandoeningen, vruchtbaarheid, geboortezorg, gynaecologische kanker, seksuologie en algemene gynaecologische aandoeningen (waaronder afwijkende uitstrijkjes, vulva-aandoeningen, menstruatieklachten, endometriose, menopauze en anticonceptie).

Persoonlijk en betrokken

Wij vinden het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt. Daarom proberen we uw afspraken zoveel mogelijk bij een vaste behandelaar in te plannen. Een behandelplan stellen wij graag samen met u op maat samen.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Website deGynaecoloog

Bekijk ook het filmpje 'kijkoperatie in de baarmoeder'.

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie heeft uitgebreide informatie over de menstruatiecyclus, menstruatieklachten, onderzoeken en behandelingen.

Gerelateerde informatie

Code GYN 301-B

Terug naar boven