Honderdste darmoperatie met robot
Op 13 augustus vond in het St. Antonius Ziekenhuis voor de honderdste keer een darmoperatie met robot plaats. Het opereren van patiënten met darmkanker door middel van een robot is een succes. “Patiënten hebben minder pijn en herstellen sneller na hun operatie”, aldus chirurg Anke Smits, die de honderdste robotoperatie uitvoert.
Anke Smits is gespecialiseerd in de robotchirurgie. In 2016 is ze begonnen met robotoperaties bij darmkanker. “Met de robot kun je heel verfijnd werken”, vertelt ze enthousiast. “De robotarmen kunnen bewegingen maken die je normaal niet kunt doen met je handen. Daarnaast heb je een beter zicht omdat je flink kunt inzoomen op de plek waar je werkt én je hebt een 3D-beeld.”
Sneller naar huis
Ook voor de patiënt biedt de robot veel voordelen. De robot maakt kleinere sneetjes in de huid, waardoor de patiënt na de operatie minder pijn heeft. Het herstel gaat een stuk sneller en patiënten mogen dan ook eerder naar huis. Jan Adams onderging in oktober 2016 als een van de eerste een robotoperatie. Vier dagen na zijn operatie was hij alweer thuis. “Ik voelde mij eigenlijk meteen alweer heel fit en had nauwelijks pijn”, blikt hij terug.
In het St. Antonius Ziekenhuis wordt gewerkt met twee verschillende robots. Onlangs nam Anke een nieuwe robot in gebruik: de Da Vinci robot (Xi). De robots worden niet alleen ingezet bij de behandeling van darmkanker, maar ook bij operaties aan onder andere de alvleesklier, baarmoeder, lever, prostaat en de longen.
Toekomst
Anke verwacht dat er de komende jaren alleen nog maar meer gebruik wordt gemaakt van robots in de operatiekamer. “Het is echt de techniek van de toekomst. Jonge chirurgen leren er steeds meer over. En dat is niet voor niets; opereren met een robot biedt veel voordelen.”