Darmoperatie met robot
Jan (71) werd behandeld tegen darmkanker met robotchirurgie
“De dokter vroeg of ik het goed vond als ik door een robot zou worden geopereerd. Maar die doet niets wat ik niet wil, zei ze erbij. Ik vond het prima”, vertelt de 71-jarige Jan Adams uit Nieuwegein. In oktober werd hij geopereerd nadat bij hem darmkanker was geconstateerd. Chirurg Anke Smits bediende de robot. Naar verwachting worden in het St. Antonius dit jaar een kleine honderd patiënten met darmkanker op deze manier geholpen.
Vier dagen na de geslaagde operatie was Jan alweer thuis. “Ik voelde me eigenlijk meteen weer heel fit. Het duurde natuurlijk nog wel even voordat de darmen weer werkten zoals ik gewend was, maar verder had ik geen last. En nu ziet alles er nog steeds goed uit. Ik heb ook geen stoma gehad, geen bestraling of chemo. Ik ben er op tijd bij geweest. Wat dat betreft ben ik blij dat dat bevolkingsonderzoek er is. Het is geen fijne boodschap, maar als er iets mis is, kun je maar beter op tijd zijn.”
Chirurg Anke Smits is sinds 2016 gespecialiseerd in robotchirurgie. “Met de robot kun je veel preciezer werken”, zegt ze. “De robotarmen kunnen bewegingen maken die je normaal niet kunt doen met je handen. Je kunt als het ware ‘om het hoekje’ werken. Daarnaast heb je een beter zicht omdat je flink kunt inzoomen op de plek waar je werkt én je hebt een 3D-beeld.” Gevolg van het werken met de robot is dat patiënten over het algemeen fitter zijn na een operatie en daarna ook sneller herstellen.
Het St. Antonius Ziekenhuis behoort tot de vijf grootste centra van ons land als het gaat om de behandeling van darmkanker.
Chirurg Anke Smits