Pneumocystose (pneumocystis pneumonie)
Contact
Pneumocystose is een ernstige longontsteking die wordt veroorzaakt door de gistachtige schimmel Pneumocystis jirovecii. Daarom wordt pneumocystose ook pneumocystis pneumonie genoemd (pneumonie = longontsteking).
De schimmel Pneumocystis jirovecii kan bij iedereen voorkomen, maar is gewoonlijk totaal ongevaarlijk. Hij geeft alleen problemen bij mensen met een zeer verzwakt afweersysteem. Een pneumocystose wordt ook wel een opportunistische infectie genoemd.
Op deze pagina snel naar
Symptomen
Mensen met pneumocytose hebben de volgende klachten:
- kortademigheid
- droge hoest
- koorts
- afvallen
- nachtzweten
Een klaplong is een mogelijke complicatie, maar komt weinig voor.
Onderzoeken
Om de diagnose te stellen zijn verschillende onderzoeken nodig, zoals een longfoto, een bloedgasanalyse, bronchoscopie (met longspoeling (lavage)), laboratoriumonderzoek van sputum en weefselonderzoek. Meer informatie over de bloedgasanalyse, de bronchoscopie (met lavage) en de longfoto vindt u hieronder.
Behandelingen
De behandeling is erop gericht de infectie te bestrijden, bijvoorbeeld met antibiotica (Co-Trimoxazol), de klachten te verminderen, bijvoorbeeld met ontstekingsremmers en een eventuele klaplong te herstellen. Daarnaast is het natuurlijk van groot belang dat de algehele conditie (gezondheid) van de patiënt wordt verbeterd.
Expertise en ervaring
Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssyteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen zoals longfibrose, sarcoïdose, longontsteking, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats.
Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.
Meer informatie
Websites
Artikelen
- Mogelijkheden van de bronchoalveolaire lavage bij de diagnostiek van longaandoeningen (C. Linssen, ild care today, nr. 03, nov/dec 2009)
- Rol van micro-organismes bij interstitiële longaandoeningen (l. van Fleteren, ild care today, nr. 03, nov/dec 2009).
- Bronchoalveolaire lavage in de diagnostiek van diffuse longaandoeningen (M. Drent, U. Costabel, Ned Tijdschr Geneeskd 1998 5 december;142(49))