Behandelingen & onderzoeken Longcentrum

Bronchoscopie

Een bronchoscopie is een onderzoek waarbij de longarts in de luchtwegen (bronchiën) van de longen kijkt om een goed beeld te krijgen van de structuur van het slijmvlies, de aanwezigheid van ontstekingen en eventuele afwijkingen. Soms wordt er ook weefsel of spoelsel afgenomen voor onderzoek.

Het onderzoek wordt gedaan met een bronchoscoop. Dit is een dun buigzaam slangetje dat via de mond in de luchtwegen wordt ingebracht. Aan het einde van de slang zit een camera. Let wel, het beeld op het scherm is erg vergroot.

De longarts zal u na het onderzoek op de hoogte stellen van wat er gezien en gedaan is.

Voorbereiding

Niet eten en drinken voor het onderzoek

Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u een aantal uren voor het onderzoek niets meer mag eten en drinken. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groot dat er tijdens de ingreep, eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt.

Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om het onderzoek niet door te laten gaan!

Heeft u het onderzoek in de ochtend, dan mag u vanaf 00.00 uur s’ nachts niets meer eten en drinken. Bij een droge mond of tandenpoetsen mag u wel uw mond spoelen met water en het water uitspugen.

Heeft u het onderzoek in de middag, dan mag u tot 06.30 uur ‘s morgens nog een licht ontbijt nemen. Dit is een kopje thee met een beschuit met jam. Let op: u mag geen melkproducten. Vanaf 07.00 uur moet u nuchter blijven tot na de ingreep. Dus echt niets meer eten en drinken.

Let op!

Krijgt u een bronchoscopie met sedatie (roesje) of algehele narcose? Dan mag u vanaf 00.00 uur s’nachts niets meer eten en drinken, ongeacht het tijdstip van de ingreep.

Medicijnen

  • Gebruikt u ‘s ochtends medicijnen? Dan mag u deze ’s ochtends innemen vóór 07.00 uur met zo min mogelijk water.
  • Bent u diabetespatiënt ? Dan zal de longarts u ook informeren omtrent uw medicijngebruik voor het onderzoek.

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, zoals Sintrom® of Marcoumar®, Apixaban® of Rivaroxaban® of clopidogrel®? Laat dit dan van tevoren weten aan de longarts of verpleegkundige. Uw bloed mag namelijk niet te ‘dun’ zijn voor dit onderzoek.

Bij het gebruik van bepaalde bloedverdunners wordt voor het onderzoek bij u bloed geprikt. Zo kunnen wij zien hoe dun uw bloed is.

Begeleiding

Neemt u gerust iemand mee naar uw afspraak. Tijdens uw onderzoek kan uw begeleider in het ziekenhuis op u wachten. Bereid uw begeleider erop voor dat het wachten zo'n 1,5 uur kan duren.

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de polikliniek Longziekten.

Onderzoek

Vlak voor het onderzoek

Vernevelen en sprayen

Voor het onderzoek verdooft de verpleegkundige uw keel. Dit is nodig om de hoestprikkel en kokhalsreflex zoveel mogelijk weg te nemen. Het verdoven gebeurt in 2 fases: vernevelen en sprayen.

Bij het vernevelen inhaleert u verdovingsvloeistof met een soort ‘pijpje’. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Daarna verdooft de verpleegkundige uw mond en keel enkele malen met een verdovingsspray. Deze spray veroorzaakt een dik, stijf gevoel in de keel. Ook kunt u het gevoel hebben dat het slikken moeilijker gaat. De spray heeft een bittere smaak.

Het verdoven duurt ongeveer 45 minuten.

Extra verdoven

Heeft u tijdens het onderzoek, bij het inbrengen van de bronchoscoop nog last van de kokhalsreflex of hoesten, dan kan de longarts uw stembanden extra verdoven.

Sommige delen in de luchtwegen zijn vooraf moeilijk te verdoven. De longarts kan die plekken tijdens het onderzoek ook extra verdoven. Dit doet de longarts via de bronchoscoop.

Ons doel is dat u zo min mogelijk last heeft van hoestprikkels.

Gebitsprothese

Heeft u een gebitsprothese die los zit, dan vragen wij u deze uit te doen voor het onderzoek.

Het onderzoek

Tijdens de bronchoscopie kan de longarts de volgende verrichtingen uitvoeren:

  • Spoeling

De longarts voert tijdens het onderzoek soms een spoeling uit. Een bronchoscoop kan namelijk niet in de kleinste vertakkingen van de luchtwegen komen. De longarts spuit een water-/zoutoplossing via de bronchoscoop in een deel van de luchtwegen. De water-/zoutoplossing wordt ook meteen weer opgezogen, samen met allerlei cellen, bacteriën en stoffen vanuit de onderste luchtwegen. Het spoelvocht bevat daarmee belangrijke informatie over de luchtwegen en wordt naar het laboratorium gestuurd om te laten onderzoeken.

  • Biopsie

Tijdens de bronchoscopie neemt de longarts soms met een 'happertje' weefsel weg voor microscopisch onderzoek. Dit wegnemen van weefsel wordt biopsie genoemd. Hier voelt u verder niets van.

  • Brush

Tijdens het onderzoek kan de longarts met een borsteltje weefsel weg borstelen om te laten onderzoeken. Dit borstelen wordt een brush genoemd. Dit kan een beetje kriebelen.

  • BAL-lavage

Een lavage is een grote longspoeling in een hele longkwab. Dit een specifiek onderzoek dat al voorafgaand door de longarts met u is besproken.

Op de dag van de bronchoscopie is het noodzakelijk dat u eerst bloed laat prikken. Hiervoor ligt een formulier voor u klaar op de poli Longziekten, balie 45. Het bloedonderzoek en het lavagespoelsel dat tijdens de bronchoscopie wordt afgenomen zijn beide nodig om tot een diagnose te komen. Bent u in het ziekenhuis opgenomen? Dan gebeurt het bloedprikken op de verpleegafdeling.

Voor de spoeling krijgt u steeds van de verpleegkundige instructie om diep in te ademen en de adem vast te houden en weer door te ademen.

Als de longarts klaar is met het onderzoek, verwijdert de longarts rustig de bronchoscoop.

Duur onderzoek

In totaal duurt het onderzoek maximaal 1,5 uur. Het verdoven van de keel duurt ongeveer 45 minuten. De bronchoscopie zelf duurt ongeveer 10 tot 20 minuten. De nazorg duurt maximaal 1 uur, afhankelijk van uw controles.

Vlak na het onderzoek

Nazorgruimte of verpleegafdeling

Na het onderzoek blijft u nog enige tijd in de nazorgruimte. Hier houden we uw saturatie (zuurstofgehalte in het bloed) in de gaten. Uw begeleider kan dan bij u zitten. Als u bent opgenomen in het ziekenhuis, brengen wij u direct na het onderzoek weer terug naar de verpleegafdeling.

Niet eten en niet drinken na het onderzoek

U mag tot anderhalf uur na het onderzoek nog steeds niets eten of drinken. De verdoving in uw keel is dan nog niet uitgewerkt en u zou zich ernstig kunnen verslikken. U hoort van de verpleegkundige de exacte tijd wanneer u weer wat water mag proberen. Verslikt u zich niet, dan mag u alles weer eten en drinken.

Nazorg

Klachten

Een bronchoscopie is een veilig onderzoek. Complicaties treden zeer zelden op. Het kan zijn dat u direct na de behandeling last heeft van een wat pijnlijke keel en heesheid door de keelverdoving. Sommige patiënten voelen zich even benauwder. Hiervoor geven we gelijk extra medicijnen. Gedurende de dag van het onderzoek kan u last houden van:

  • verergering hoestklachten;
  • ophoesten van bloederig slijm;
  • eventueel 's avonds koorts krijgen; neem dan 2 tabletten van 500 mg paracetamol.

Dit zijn normale verschijnselen als reactie van de longen. Als het na 24 uur niet over is, neem dan contact op met de polikliniek Longgeneeskunde. Bent u op vrijdag geholpen, overleg dan in het weekend met de huisartsenpost.

Uitslag onderzoek

Het duurt gemiddeld 5 tot 7 werkdagen voordat alle uitslagen van het onderzoek er zijn. De longarts bepaalt op basis daarvan of er nog aanvullende onderzoeken nodig zijn. De longarts spreekt met u af wanneer de uitslag besproken wordt.

Contact opnemen

  • Heeft u nog vragen?

Neem dan gerust contact op tijdens kantooruren met de poli Longgeneeskunde, T 088 320 14 00.

  • Heeft u lichamelijke klachten na het onderzoek/de behandeling en maakt u zich zorgen?

Dan kunt u de eerste 24 uur na uw onderzoek/behandeling tijdens kantooruren contact opnemen met de poli Longgeneeskunde, T 088 320 14 00. Buiten kantooruren kunt u contact leggen met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00. Daarna neemt u contact op met uw huisarts of de huisartsenpost in uw regio.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssysteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen, zoals longfibrose, sarcoïdose, longontsteking, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2.000 slaapstudies plaats.

Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Specialismen

Code LBK 01-O

Terug naar boven