Behandelingen & onderzoeken KNO

Trommelvliesbuisjes plaatsen of trommelvlies doorprikken (bij kinderen)

Als er vocht achter het trommelvlies van het oor zit kan de KNO-arts de oren doorprikken of trommelvliesbuisjes zetten. Door het gaatje in het trommelvlies loopt het vocht weg uit het middenoor en verbetert het gehoor.

Vaak is het nodig om buisjes in de trommelvliezen te zetten om ervoor te zorgen dat er meer lucht bij komt en vocht makkelijk af kan vloeien.

Meer over het trommelvlies

Het trommelvlies is de afscheiding tussen de gehoorgang en het middenoor. Het sluit het middenoor naar buiten toe af. Het middenoor staat in verbinding met de neus-keelholte via de buis van Eustachius.

Als deze buis verstopt raakt, door verkoudheid of vergrote neusamandelen, loopt het middenoor vol vocht. Dit blijft achter het trommelvlies zitten. Hierdoor kan uw kind minder goed horen en krijgt het sneller last van middenoorontstekingen.

Voorbereiding

Bezoek onze kinderwebsite

Op www.antoniuskids.nl kunt u samen met uw kind alvast rondkijken op de kinderafdeling en fotoverhalen bekijken, zodat ze zich een beetje voor kunnen bereiden op de ingreep.

Dagopname kind (0-18 jaar)

Een goede voorbereiding is voor u, uw kind en voor ons belangrijk. Op onze webpagina's "Dagopname kind" leest u hoe u uw kind het beste op de opname en de ingreep kunt voorbereiden.

Bekijk de video

Om goed voorbereid naar de afspraak te komen, kan het fijn zijn om alvast te zien hoe jouw dag of die van uw kind eruit gaat zien. Daarom hebben wij een filmpje gemaakt dat je kunt vinden op YouTube. Klik op de knop hieronder om deze te bekijken:

Bekijk de video

Eten en drinken (nuchterbeleid)

Eten en drinken

Om misselijkheid en braken tijdens en na de ingreep zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat uw kind voor de narcose een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Houd u goed aan de volgende regels:

Uw kind is 1 jaar of ouder

  • Geef uw kind 6 uren voor de opname een licht ontbijt (beschuitje met jam en een kop heldere drank, zoals water, thee of heldere appelsap). Daarna mag uw kind niets meer eten.
  • Tot het tijdstip van naar de operatiekamer gaan mag uw kind nog enkele slokjes heldere drank drinken (ongeveer 3 ml per kilogram lichaamsgewicht per uur). Onder heldere drank verstaan we, water, thee (mag met suiker), heldere appelsap of aanlenglimonade. Dus geen melk en geen vruchtensappen.

Uw kind is jonger dan 1 jaar

  • Geef uw kind 4 uren voor de opname een melkvoeding (fles of borst, geen pap).
  • Tot het tijdstip van naar de operatiekamer gaan mag uw kind nog enkele slokjes drinken (heldere drank). Onder heldere drank verstaan we, water, thee (mag met suiker), heldere appelsap of aanlenglimonade. Geen borstvoeding.

Het is belangrijk dat u zich goed aan deze regels houdt, anders kan de ingreep of het onderzoek niet doorgaan.

Kleding

  • Zorg ervoor dat uw kind gemakkelijk zittende kleding aan heeft, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken.
  • Neem een schone set kleding mee voor uw kind voor het geval het een nachtje moet blijven en een paar warme sokken.
  • Neem stevige schoenen mee voor uw kind (om te voorkomen dat het valt).

Allergieën

Is uw kind allergisch voor bepaalde medicijnen, pleisters of contrastvloeistof? Vertel dit dan voor de behandeling aan de verpleegkundige.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen operatie

Is uw kind verhinderd voor een operatie? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten.  Neem hiervoor telefonisch contact op met de Voorbereiding Opname.

Behandeling

Opname

Voor deze ingreep nemen wij uw kind een dag(deel) op op de verpleegafdeling voor kinderen. Uw kind krijgt een eigen bed en krijgt als voorbereiding op de operatie alvast een zetpil tegen de pijn. Ook krijgt het een operatiehesje aan en krijgt u als ouder ook een overall, muts en sloffen.

De verdoving

Zodra uw kind aan de beurt is, geeft de anesthesioloog de narcose op de operatiekamer. Dit kan via een infuus (als het kind bijvoorbeeld al wat ouder is) of met een kapje. U mag bij uw kind blijven tot het slaapt. Daarna mag u wachten tot het naar de uitslaapkamer gebracht wordt.

De ingreep

De KNO-arts maakt een klein sneetje in het trommelvlies en zuigt het vocht uit het oor. Als er ook buisjes geplaatst worden, worden deze in de sneetjes gedaan. De buisjes zijn van plastic en hebben een doorsnee van 2 millimeter.

Hoe lang duurt de ingreep

De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Na de ingreep

Uitslaapkamer

Na de behandeling wordt uw kind in de uitslaapkamer gereden. Als uw kind niet met een kapje onder narcose is gebracht, heeft het op de operatiekamer een infuus gekregen. Dit wordt er op de verpleegafdeling weer uitgehaald voordat uw kind weer naar huis mag.

Pijn

De meeste kinderen hebben na afloop weinig pijn. Als het nodig is, krijgt uw kind van de verpleegkundige een zetpil paracetamol.

Naar huis

Als alles goed gaat, verwijdert de verpleegkundige het eventuele infuus en kunt u binnen 1 of 2 uur weer naar huis met uw kind. Wij sturen uw huisarts een digitale brief over de ingreep.

Nazorg

Weer thuis

  • Uw kind mag alles weer eten en drinken.
  • Sommige kinderen zijn de eerste dag nog wat loom van de narcose.
  • Vaak zijn ze verbaasd dat ze veel beter kunnen horen.
  • Als alles goed gaat, kan uw kind de volgende dag weer naar school of naar het kinderdagverblijf. Ook mag het gewoon weer buiten spelen.

Verzorging van het oor

  • Na de ingreep kan er nog wat vocht of bloed uit het oor komen. Dat is normaal. Als er vocht uit het oor loopt, maak dan alleen de oorschelp een beetje schoon. Gebruik geen wattenstaafjes en kom niet in de gehoorgang, omdat het oor dan niet goed kan genezen.
  • Het is belangrijk dat het oor in de open lucht geneest. Plak daarom het oor niet dicht met watjes of gaasjes.

Douchen en zwemmen

  • Als bij uw kind de oren alleen doorgeprikt zijn, mag het de eerste week niet zwemmen. Douchen mag wel, met een vet watje of oordopje in het oor. Het gaatje in het oor groeit meestal binnen 1 week weer dicht. Na een week mag uw kind weer gewoon zwemmen en douchen.
  • Als uw kind buisjes heeft gekregen, mag het 2 weken niet zwemmen. Douchen mag wel, met een vet watje of oordopje in het oor. Na 2 weken mag uw kind weer douchen zonder watje of oordopje. Ook zwemmen zonder oordopjes mag. Duiken mag alleen als het minder dan een meter diep is. Als uw kind dieper duikt, kan water door het buisje geperst worden en hetzelfde probleem ontstaan. Dan is het verstandig om speciale oordoppen aan te laten meten.

Chloor

Is uw kind gevoelig voor chloor? Beperk het zwemmen in chloorwater dan zoveel mogelijk. Chloor zorgt ervoor dat slijmvliezen opzwellen waardoor de oren verstopt raken en er meer kans is op ontstekingen.

Wat gebeurt er met de buisjes?

Buisjes blijven een paar maanden zitten, soms jaren. Op een gegeven moment duwt het trommelvlies het buisje naar buiten en sluit daarna vanzelf. Bij de meeste kinderen zijn buisjes maar 1 keer nodig, bij sommige kinderen vaker. Als kinderen 7  jaar of ouder zijn, gaat de buis van Eustachius meestal beter werken. Het is dan niet meer nodig om oren door te prikken of buisjes te plaatsen.

Als de buisjes van uw kind niet spontaan uit de trommelvliezen groeien en uw kind er last van heeft, kunnen we ze operatief verwijderen. Daarna geldt dezelfde zorg als bij het plaatsen van buisjes.

Controle-afspraak

Na een halfjaar komt u voor de controle naar de polikliniek, tenzij de arts dit anders met u afspreekt. We vragen u zelf een afspraak te maken voor deze controle.

Wanneer belt u ons?

  • Als er 48 uur na de ingreep nog steeds vocht uit het oor komt, bel dan met de polikliniek KNO.
  • Bel ons ook als er sprake is van een nabloeding of bij koorts boven 39°.

U kunt contact leggen met ons via T 088 320 30 00 en vragen naar de poli KNO, de Kinderdagbehandeling of de Kinder- en Jeugdafdeling (24 uur per dag bereikbaar).

Expertise en ervaring

Ons team bestaat uit allround KNO-artsen. Elke specialist heeft ruime (academische) ervaring en één of meerdere aandachtsgebieden. Hierdoor kunnen we op alle gebieden goede zorg aanbieden.

Onze polikliniek behandelt ongeveer 17.000 nieuwe patiënten per jaar. Hiermee zijn we één van de grootste KNO-afdelingen in Nederland.

Wij bieden onze patiënten graag de beste en meest moderne behandelmethoden, waarbij kwaliteit en veiligheid voorop staan. Nieuwe technieken en ontwikkelingen worden snel geïntegreerd.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Websites

  • Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied vindt u informatie over KNO-operaties en -ziektebeelden: www.kno.nl.
  • Ook op KNO-artsen.nl  leest u allerlei informatie over KNO, van anatomie tot ziekte.

Gerelateerde informatie

Code KNO 02-B

Terug naar boven