Behandelingen & onderzoeken Kindergeneeskunde

Meerdaagse opname (12-18 jaar)

Bij een meerdaagse opname blijf je langer dan een dag in het ziekenhuis. Je gaat er dus overnachten. 

Op de Kinder- en Jeugdafdeling liggen jongens en meisjes van verschillende leeftijden, van nul tot achttien jaar. We proberen met de indeling rekening te houden met verschillende leeftijden en kinderen van dezelfde leeftijd zoveel mogelijk bij elkaar te plaatsen. Sommige kinderen hoeven maar één dag te blijven, andere (zoals jij) langer.

Meer over de kamers

Soorten kamers

De afdeling heeft 1-persoonskamers. Er kan altijd 1 ouder/verzorger blijven slapen.

Dagindeling

Een dag op de Kinder- en jeugdafdeling ziet er meestal zo uit:

Vanaf 7.30Wakker worden, ontbijt, eventueel temperatuur opmeten (met een oorthermometer)
Vanaf 9.00De arts en een verpleegkundige komen bij je langs om te vragen hoe het met je gaat. Verder kun je wat voor jezelf gaan doen, of naar de speelkamer gaan
10 uurTussendoortje met drinken
Vanaf 12.00Broodmaaltijd met soep
12.30 - 14.00Middagrust voor iedereen
Vanaf 14.00Bezoek en ontspanning en tussendoortje met drinken
Vanaf 17.00Warm eten
Vanaf 21.00Slapen (afhankelijk van je leeftijd en hoe je je voelt)

Tussen de maaltijden door mag je ook gerust wat te eten of drinken vragen. In de ouderkamer staat een koelkast waar je ouders meegebrachte frisdranken en dergelijke kunnen bewaren. Ze moeten wel even jouw naam en de datum op de verpakking zetten.

Wie werken er op de afdeling

Op de afdeling ontmoet je verschillende mensen, zoals:

Kinderverpleegkundigen

Zij zorgen voor je. Jij en je ouders kunnen met alle vragen bij hen terecht. Op een bord aan het begin van de afdeling kun je zien welke verpleegkundige er die dag voor jou zorgt.

Dus heb je vragen, of zie je ergens tegenop? Ben je bang of juist blij? Wil je met iemand praten? Zeg dat dan gerust tegen de verpleegkundige.

De verpleegkundigen werken in ploegendiensten:

Overdagvan 07.00 tot 15.30 uur
's Avondsvan 14.30 tot 23.00 uur
's Nachtsvan 22.45 tot 07.15 uur

Artsen

De arts zorgt voor de medische behandeling. Bijna elke dag komt hij of zij bij je langs om te kijken hoe het met je gaat. Willen jij en/of je ouders een gesprek met de zaalarts of kinderarts? Of willen jij en/of je ouders een gesprek met een andere specialist, meld dit dan aan de verpleegkundige, zodat zij dit voor jullie kan regelen.

Medisch Pedagogisch Zorgverleners

Zij kunnen je voorbereiden en begeleiden bij onderzoeken of ingrepen. Ook maken zij je wegwijs in alle spel- en ontspanningsmogelijkheden die we op de afdeling hebben. En kunnen zij een luisterend oor bieden of een gezellig praatje maken.

Roomservice

De mensen van roomservice regelen de maaltijden en het drinken. Ze zorgen er ook voor dat de afdeling schoon is en dat er genoeg handdoeken e.d. zijn.

Anderen

Als het nodig is, kunnen we ook een  fysiotherapeut, maatschappelijk werker, kinderpsycholoog, diëtist of logopedist voor je inschakelen.

Op onze afdeling  maken we gebruik van focustaal. Dit is positieve taal die wij inzetten om o.a. de focus van ongemak te verleggen. 

Wie neem je mee

Ook al ben je al wat ouder, een ziekenhuis-opname kan spannend zijn. Daarom is het  helemaal geen gek idee om één of twee  personen van 18 jaar of ouder mee te nemen, bijvoorbeeld je ouders. Als je het prettig vindt, kunnen zij soms ook tijdens het onderzoek of de behandeling bij je blijven.

Als je ouders na 21.00 uur op de afdeling willen komen, moeten ze zich melden via de deurbel bij de ingang van de afdeling.

Bezoek

Je ouders zijn dag en nacht welkom op de afdeling. Ze worden dan ook niet als ‘bezoek’ beschouwd. Als je ouders niet kunnen, is het prima als  er (na overleg) een ‘vervanger’ komt (bijvoorbeeld opa, oma, tante, oom). De vervanger mag de hele dag aanwezig zijn. Alle bezoekers zijn welkom tijdens de bezoektijd, dagelijks van 14.00 – 20.00 uur. Om te voorkomen dat het te druk wordt, mogen er maximaal twee bezoekers tegelijk bij je komen. Als er thuis iemand een infectieziekte heeft (bijvoorbeeld een griepje), dan moeten ze eerst even met de verpleegkundigen overleggen of zij wel op bezoek kunnen komen.

    Rust

    Het is gezellig als er bezoek is. Maar ook tijdens de bezoektijden heb je misschien af en toe behoefte aan rust. Dat kun je dan het beste gewoon tegen je bezoek zeggen.

    Even weg van de afdeling

    Als je zeventien of achttien bent, mag je met je bezoek van de afdeling af (als je niet te ziek bent natuurlijk). Ben je zestien jaar of jonger dan mag je alléén even weg samen met iemand die achttien jaar of ouder is. Laat de verpleegkundige wel even weten dat je weggaat en wanneer je  terugkomt.

    Huisregels voor ouders

    Ouders zijn lid van het zorgteam en nemen, met gepersonaliseerde steun, de primaire rol op zich bij de verzorging van hun kind. Met 'ouder/ouders' bedoelen we, de wettelijke verzorger(s) van het kind, dus ook de plaatsvervanger van een ouder. Ouders nemen actief deel aan het besluitvormingsproces rondom de behandeling van hun kind. Hieronder volgt belangrijke informatie voor ouders:

    Aanwezigheid ouders

    • Één van de ouders mag 24/7 aanwezig zijn bij het opgenomen kind, ouders mogen hierin wisselen.
    • De tweede ouder mag aanwezig zijn tussen 07:00 – 22:30 uur.

    Zorg dat u op tijd wakker en aangekleed bent

    • Om 07:30 uur begint de Roomservice met het rondbrengen van het ontbijt. Het is aan ouders om dan wakker te zijn en door te kunnen geven wat hun kind en zijzelf willen ontbijten, anders slaat de Roomservice uw kamer over.
    • Vanaf 09:00 uur in de ochtend wordt er gestart met de artsenvisite (bezoek van de arts), de artsen bepalen in overleg met de (Kinder)verpleegkundigen de volgorde van de artsenvisite. Het is fijn als ouders wakker en aangekleed zijn voor 09:00 uur, omdat vanaf dat tijdstip de artsen samen met de (Kinder)verpleegkundigen langs kunnen komen.
    • Wij vragen u gekleed door uw kamer en over de Kinder- en jeugdafdeling te lopen (broek, shirt). 

    Meehelpen met de dagelijkse zorg van uw kind

    • De dagelijkse zorg voor uw kind gebeurt in overleg met de (Kinder)verpleegkundige die voor uw kind zorgt. De basiszorg, zoals wassen, aankleden, bed verschonen gebeurt met name in de ochtend (tenzij anders afgesproken). Als u uw kind graag in de middag wil douchen, dan kan de (Kinder)verpleegkundige helaas geen hulp garanderen. NB: Bij calamiteiten zoals braken gelden natuurlijk uitzonderingen.
    • Het verschonen van het bed van de ouders is de verantwoordelijkheid van de ouders zelf. Wanneer de materialen niet op de patiëntenkamer niet aanwezig zijn, mag u hiernaar vragen.
    • Wij vragen u de kamer netjes te houden, zo blijft de kamer overzichtelijk en ook werkbaar voor de (Kinder)verpleegkundigen.

    Bezoektijden

    • De bezoektijden op de Kinder- en jeugdafdeling zijn: van 14:00 uur – 20:00 uur, wanneer dit niet voor overlast voor het zieke kind en/of de Kinder- en jeugdafdeling zorgt. Hierbij geldt dat er maximaal twee volwassen bezoekers tegelijk mogen komen.
    • Afwisselen van bezoek is toegestaan, buiten de Kinder- jeugdafdeling.
    • Bezoektijden worden gehandhaafd, uitzonderingen worden met de (Kinder)verpleegkundigen overlegd en afgestemd. Mocht u zich hier niet aan houden dan kunnen wij genoodzaakt zijn de beveiliging in te schakelen. 

    Speelkamer

    • De speelkamer is alleen bedoeld voor kinderen die niet in isolatie liggen. Kinderen die op bezoek komen bij een kind dat in isolatie ligt, mogen de speelkamer alleen bezoeken voor zij de (isolatie)kamer van de patiënt op gaan.
    • Kinderen mogen alleen in de speelkamer zijn onder toezicht van een volwassene. 

    Voorzieningen

    Tijdens jouw opname kunnen jij en je ouders gebruik maken van verschillende voorzieningen.

    Van alles te doen

    Op de afdeling is van alles te doen. Zo zijn er:

    • boeken
    • knutselspullen
    • een televisie
    • spelletjes
    • tablet

    Je mag ook iets van thuis meenemen, zoals je mobiel, eigen speelgoed, een boek of een spelletje. Mobiel bellen mag, als daar niemand op de afdeling last van heeft.

    Activiteitenkamer

    Je hoeft je in het ziekenhuis niet te  vervelen. Met de Medisch Pedagogisch Zorgverlener kun je kijken welke spelmogelijkheden er voor je zijn. In de activiteitenkamer is van alles om de tijd mee door te brengen, ook voor tieners! De kamer is open van maandag tot en met zondag van 08.30 tot 17.00 uur.

    Ziekenhuisschool

    Als je een wat langere periode in het ziekenhuis moet blijven, blijft het geven van onderwijs de verantwoordelijkheid van je school.

    Bedden voor ouders

    Eén van je ouders mag ook ‘s nachts bij je in het ziekenhuis blijven slapen, op een bed naast het jouwe. Dit wordt rooming-in genoemd. In alle kamers is een bed voor 1 ouder aanwezig. Het ziekenhuis heeft beddengoed, washandjes en handdoeken. Als een van je ouders blijft slapen is het de bedoeling dat hij/zij in de ochtend het bed netjes opruimt. Als een ouder blijft slapen, kan hij of zij  gebruikmaken van de douche.

    Eten voor ouders

    S'morgens krijgt je ouder ontbijt, tegelijk met jou. Ook de lunch en het avondeten wordt voor één ouder verzorgd. Voor 2e ouder kan er bij de Roomservice een maaltijd besteld worden tegen betaling. Deze komt tegelijkertijd met de maaltijd van uw kind mee.

    Ouderkamer

    Halverwege de afdeling is een ouderkamer. Op deze kamer mogen geen andere bezoekers en ook geen patiënten komen! Je ouders kunnen daar even rustig zitten en/of mobiel bellen.

    Koffie en thee

    Op de kamer staan twee mokken. Tijdens het verblijf op de afdeling mag u deze gebruiken. U kunt deze zelf afwassen. De mokken zijn van de afdeling en moeten bij ontslag weer ingeleverd worden.  De afdelingskeuken is alleen toegankelijk voor personeel, vanwege de hygiëne. Maar je ouders kunnen altijd koffie en thee pakken uit de automaat in de ouderkamer.

    Kinderopvang Nijntje

    Als je jongere broertjes of zusjes hebt, zijn je ouders misschien geïnteresseerd in onze Kinderspeelplaats Nijntje. Kijk hiervoor op onze website.

    Wat neem je mee

    Als je naar het ziekenhuis komt, vergeet dan niet deze spullen mee te nemen:

    Wat mee je zelf mee

    • je verzekeringsbewijs
    • je legitimatiebewijs (geldig)
    • alle medicijnen die je gebruikt, liefst in de originele verpakking
    • kleren: ondergoed, nachtgoed, pantoffels en schoenen (houd er rekening mee dat het vaak warm is in het ziekenhuis)
    • toiletspullen, zoals tandenborstel, tand-pasta, kam, shampoo, deodorant, spie-gel en eventueel scheerspullen en/of lenzenspullen
    • eventueel schoolspullen (als je wat langer moet blijven)
    • en als je wil: je mobiele telefoon, een boek en (bijvoorbeeld) je favoriete knuffel

    Je ouders hebben ook een paar dingen nodig:

    • geldig legitimatiebewijs
    • geld voor de parkeergarage en/of om iets te eten te kopen
    • iets te eten of te drinken
    • iets om te lezen of te doen tijdens het wachten
    • als een ouder blijft slapen: nachtkleding en toiletspullen en zijn of haar eventuele medicijnen

    Wat kan je beter thuis laten

    Ook in een ziekenhuis wordt wel eens iets gestolen. En als dat gebeurt, kan het ziekenhuis dat niet vergoeden. Dus laat dit soort dingen maar liever thuis:

    • groot (cash) geld
    • sieraden (ook piercings)

    Laat dure spullen niet onbeheerd achter als je even van de kamer gaat. Er zijn kluisjes op de afdeling.

    Wat moet je je dokter ook vertellen

    Je dokter wil natuurlijk allerlei dingen van je weten, zoals hoe je je voelt en welke medicijnen je gebruikt. Maar hij/zij wil ook weten of:

    • je in de afgelopen drie weken in aanraking bent geweest met kinderziektes zoals mazelen, bof, rode hond, roodvonk of waterpokken
    • je in de afgelopen 6 maanden in een buitenlands ziekenhuis bent geweest voor een operatie of een opname van meer dan één dag
    • je vaak in de buurt komt van varkens of vleeskalveren

    Het kan dan namelijk zijn dat je ziekteverwekkers bij je draagt die we in het ziekenhuis liever niet hebben. Denk je dat dit misschien het geval is? Neem dan contact met ons op.

    Bel ons ook als je de dag vóór de opname 38 of meer graden koorts hebt.

    Voorbereiding op je opname

    Voordat je naar het ziekenhuis gaat, moet je een paar dingen wel doen, of juist niet doen.

    Eten en drinken

    Van je arts heb je gehoord of je gewoon mag eten en drinken voordat je naar het ziekenhuis komt. Bij sommige onderzoeken en behandelingen mag dat wel, bij andere niet (en moet je nuchter zijn, bijvoorbeeld als je een narcose krijgt). Het is heel belangrijk dat je je aan de regels houdt die je van de dokter hebt gekregen! Doe je dat niet, dan kan het zijn dat het onderzoek of de behandeling niet door kan gaan.

    Om misselijkheid en braken tijdens en na de ingreep zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat je voor de narcose een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Houd je goed aan de volgende regels:

    Instructies eten en drinken 

    Je mag 6 uren voor je opname nog een licht ontbijt (beschuitje met jam en een kop heldere drank, zoals water, thee of heldere appelsap). Daarna mag je niets meer eten.
    Tot het tijdstip van naar de operatiekamer gaan mag je kind nog een paar slokjes heldere drank drinken (ongeveer 3 ml per kilogram lichaamsgewicht per uur). Onder heldere drank verstaan we, water, thee (mag met suiker), heldere appelsap of aanmaaklimonade. Dus geen melk en geen vruchtensappen.

    Het is echt belangrijk dat je je houdt aan bovenstaande instructies anders kan je operatie niet doorgaan!

    Medicijnen

    Als je medicijnen gebruikt, mag je die gewoon innemen met een slokje water, behalve als de arts iets anders met je heeft afgesproken.

    Sieraden

    Piercings en andere sieraden mag je tijdens de opname niet dragen; die kun je dus het beste thuis laten.

    Make-up

    Je mag geen make-up of nagellak op  hebben.

    Roken

    Op de dag van de opname en op de dag ervoor mag je niet roken. In het ziekenhuis mag nergens gerookt worden.

    In het ziekenhuis

    Zorg dat je ruim op tijd in het ziekenhuis bent. Als je gegevens gewijzigd zijn, zoals adres of verzekering kun je dit laten wijzigen bij de Receptie. Als je de weg niet weet, kun je langs de Receptie om te vragen waar je moet zijn.

    Op de verpleegafdeling word je verwelkomd door een verpleegkundige. Zij wijst je je kamer en je bed. Je krijgt een bandje met je naam om je pols.

    Opnamegesprek

    Tijdens het opnamegesprek neemt de verpleegkundige samen met jou een lijst met vragen door, zoals:

    • wat je al weet over de opname
    • of je al eerder in een ziekenhuis bent geweest
    • of je ergens allergisch voor bent
    • welke medicijnen je (eventueel) gebruikt
    • wat voor hobby’s je hebt
    • op wat voor school je zit en/of wat voor werk je doet

    Vergeet vooral niet je eigen vragen te stellen. Je kunt alvast notities maken voor dit gesprek, zodat je niets vergeet te zeggen of te vragen. De opnameprocedure neemt ongeveer een half uur in beslag.

    Hierna maakt de verpleegkundige je  wegwijs op de afdeling. Je kunt dan meteen kennismaken met de medewerkers.

    Wanneer ben je aan de beurt

    Het tijdstip van het onderzoek of de  behandeling kunnen we vooraf niet precies vertellen. Van de verpleegkundige hoor je hoe laat jij ongeveer aan de beurt bent. Het kan zijn dat je even moet wachten.

    Controle

    Voordat het onderzoek of de behandeling echt begint, moeten er nog een paar dingen gecontroleerd worden. Het kan bijvoorbeeld gaan om:

    • kijken hoeveel je weegt
    • meten hoe lang je bent 
    • je lichaamstemperatuur meten(met een oorthermometer)
    • je de pols tellen (hoe snel je hart slaat)
    • je bloeddruk meten
    • een beetje bloed afnemen (je mag vragen om de plaats waar ze bloed afnemen eerst te laten verdoven met een zalf of pleister)

    Behandeling of operatie

    Grote kans dat je tijdens je opname een onderzoek of een behandeling of misschien wel een operatie krijgt. Je arts legt je dan uit wat er gebeurt en waarom dat nodig is. De Medisch Pedagogisch Zorgverlener kan alles nog eens met je doorspreken als je dit prettig vindt.

    Een behandeling kan met of zonder narcose plaatsvinden. Met narcose betekent dat je in slaap wordt gebracht.

    Welk onderzoek of behandeling

    Welk onderzoek of welke behandeling je krijgt, hangt helemaal af van jouw situatie. Wil je er meer over weten? Vraag dan informatie aan je arts en lees deze informatie (samen met je ouders) goed door. Je kunt deze informatie ook vinden op www.antoniusziekenhuis.nl,

    De verpleegkundige vertelt je tijdens het onderzoek of de behandeling steeds wat er gebeurt. Je kunt natuurlijk ook vragen stellen.

    Draag je een losse beugel? Laat die dan achter op de kamer. Als je een bril draagt, mag je die desgewenst ophouden. Als de bril tijdens het onderzoek of de behandeling af moet, kun je hem even in bewaring geven.

    Operatie met narcose

    Krijg je een operatie met narcose, dan krijg eerst je een speciaal operatiejasje aan. Daaronder mag je geen bh of hemd dragen. Zorg dat je geen sieraden draagt, en ook geen bril, contactlenzen of losse beugel.

    Je krijgt alvast een pijnstiller, tablet of zetpil. Daardoor zal je je beter voelen na de ingreep.

    Naar de operatieafdeling

    Als het zover is, rijdt een verpleegkundige je in je bed naar de operatieafdeling. Als je het prettig vindt, mag een van je ouders bij je blijven tot je onder narcose bent. Op de operatieafdeling kom je eerst in een speciale wachtruimte (de holding). Je zult zien dat alle mensen die op de operatiekamer werken groene pakken en mutsen dragen. Je vader of moeder trekt ook een overall of schort aan en zet een muts op. Op de operatieafdeling mag je geen foto’s of video’s maken. 

    Narcose

    Als je aan de beurt bent, brengt de verdovingsarts (de anesthesioloog) je naar de operatiekamer. Deze dokter houdt je tijdens de operatie goed in de gaten. Dat gebeurt onder andere met een zachte knijper aan je vinger en drie plakkers op je borst. De meeste jongeren krijgen een infuus om onder narcose te komen, behalve als de dokter iets anders afspreekt. Door de verdovende zalf voel je weinig van de handeling. Na het toedienen van de narcose val je binnen een paar tellen in slaap.

    De operatie

    Als je slaapt, krijg je een infuus. Dat is een dun plastic buisje in een ader in je arm of hand, waardoor de dokter je medicijnen of vocht kan geven. Daarna begint de operatie. Je vader of moeder wacht op de verpleegafdeling.

    Als de operatie klaar is, word je naar de uitslaapkamer gebracht. Daar blijf je tot je goed wakker bent. Je vader of moeder mag dan weer bij je komen.

    Terug naar de verpleegafdeling

    De verdovingsarts beslist wanneer je terug kunt naar de verpleegafdeling. De verpleegkundige komt je dan halen. Na de narcose kun je je minder fijn voelen. Dat is  normaal. Het gaat na 1 of 2 dagen vanzelf weer over. De verpleegkundige houdt je na de operatie goed in de gaten, bijvoorbeeld door je bloeddruk of  temperatuur te meten.

    Medicatie

    Het kan zijn dat je pijn hebt van de operatie. Voor de operatie heb je al medicatie gehad tegen de pijn. Die krijg je na de operatie weer, om de paar uur, op vaste tijden. Zeg het altijd duidelijk tegen de verpleegkundige als je je minder fijn voelt! Zij bekijkt dan of je extra medicatie kunt krijgen.

    Eten en drinken

    Meestal is het beter om na de operatie een poosje te wachten met eten. Je mag wel direct iets drinken. De verpleegkundige zal je vertellen wanneer je weer wat mag eten. Het infuus in je hand of arm blijft nog een poosje zitten. Zo krijg je genoeg vocht binnen. Als je weer goed drinkt, haalt de verpleegkundige het infuus weg.

    Steeds beter…

    De dagen na de operatie zul je meer gaan eten en drinken, en kom je uit bed (als dat mag van je arts). Je gaat je weer beter voelen. Je arts komt elke dag bij je langs om te kijken hoe het met je gaat.

    Naar huis

    Je hoort van de arts of van de verpleegkundige wanneer je naar huis mag. Overleg met je ouders en je verpleegkundige hoe laat je kunt worden opgehaald. Als je op de poli moet terugkomen, krijg je daarvoor een afspraak mee.

    Vlak voordat je naar huis gaat, heb je nog een ontslaggesprek met de verpleegkundige en soms met de arts. Je kunt dan zeggen hoe je de opname hebt beleefd. Je krijgt wat adviezen van ons en je kunt nog vragen stellen.

    Het is natuurlijk heel fijn als je weer thuis bent. Je verheugt je er al een tijd op. Maar het kan ook best wat tegenvallen om weer thuis te zijn omdat je misschien nog niet helemaal de oude bent. Dat is helemaal niet vreemd. Misschien vind je het leuk om, bijvoorbeeld na een polibezoek, nog even op de afdeling terug te komen. Je bent van harte welkom!

    Hebben jij of je ouders binnen de eerste 24 uur nadat je uit het ziekenhuis ontslagen bent vragen? Of heb je complicaties? Neem dan contact met ons op. Overdag kan de poli van de specialist die jou behandeld heeft, gebeld worden. Na 17.00 uur kun je bellen met de  Kinder- en jeugdafdeling via: 088 - 320 92 14.

    Isolatiemaatregelen

    Het kan voorkomen dat uw kind een bepaald virus of bacterie bij zich draagt. Om verdere verspreiding te voorkomen, worden er voorzorgsmaatregelen genomen en wordt uw kind in isolatie verpleegd. Bij opname wordt aan uw uitgelegd wat deze isolatiemaatregelen inhouden. 

    Belangrijk voor uw om te weten:

    U mag speelgoed van de speelkamer naar de kamer meenemen, dat goed af te nemen/schoon te maken is. Er mogen broertjes/zusjes langskomen. Bij verkoudheid van broertje/zusje mag hij of zij niet naar de speelkamer. Wanneer een broertje/ zusje eerst in de kamer is geweest, is het niet de bedoeling dat hij/zij daarna naar de speelkamer gaat. Verder vragen wij u bij het weggaan uw handen te desinfecteren.

    Expertise en ervaring

    De kinderartsen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben bijzondere expertise op het gebied van diabetes, eczeem, hoofdpijn, keel-, neus- en oorproblemen, langdurige buikpijn, long- en bovenste luchtweginfecties, overgewicht, urineweg- en plasproblemen neurofibromatose type 1, ontwikkelingsachterstand, syndroom van Down, vroeggeboorten en huilbaby’s.

    Meer informatie

    Wat mag en wat moet

    In een ziekenhuis doet iedereen zijn of haar best om de patiënten beter te maken. Dat geldt voor de dokters en de verpleegkundigen, maar ook voor de patiënten. Om te zorgen dat alles zo goed mogelijk gaat, is in Nederland afgesproken wat iedereen mag en moet doen. Je kunt ook zeggen: wat de rechten en plichten zijn. Hieronder kun je lezen wat jouw rechten en plichten zijn.

    Wat zijn je rechten?

    Rechten zijn de dingen die je mag doen of vragen zonder dat iemand je tegen kan houden. Bijvoorbeeld: als je arts een bepaald onderzoek wil laten doen, mag jij vragen hoe dat gaat en waar het voor dient. Je arts moet je dan een duidelijk en begrijpelijk antwoord geven.

    Informatie

    Het is belangrijk dat jij zelf weet hoe het met je gaat. Daarom moeten wij jou daar duidelijke informatie over geven.  Bijvoorbeeld over:

    • De ziekte (als je een ziekte hebt)
       Hoe heet de ziekte, waar wordt hij door veroorzaakt en hoe gaat het in de toekomst verder met je?
    • Onderzoeken
      Welke onderzoeken wil de arts laten doen om uit te zoeken wat er met jou aan de hand is?
    • Behandelingen
      Als de arts weet wat er met jou aan de hand is, heeft hij of zij een plan om jou beter te maken. Hoe ziet dat plan eruit?
    • Mogelijke bijwerkingen en risico’s
      Als je een onderzoek of een behandeling krijgt, is er altijd kans op bijwerkingen. Bijvoorbeeld: als je hoofdpijn krijgt van de medicijnen, dan noemen we dat een bijwerking. Er is ook altijd een (meestal heel kleine) kans dat er iets fout gaat bij een onderzoek of een behandeling. Dat noemen we een risico.
    • Eventuele andere behandelingen
      Vaak kan een ziekte op verschillende manieren behandeld worden. De arts stelt je natuurlijk de behandeling voor die hij of zij het beste vindt. Maar de arts moet jou ook vertellen welke behandelingen er nog meer zijn.
    • De mening van een andere arts
       Misschien wil je weten hoe een andere arts denkt over jouw situatie. Dat betekent niet dat je jouw eigen dokter niet vertrouwt, maar gewoon dat je ook de mening van iemand anders wil weten. In dat geval heb je recht op een second opinion.

    Je dossier

    De artsen en verpleegkundigen slaan in de computer op hoe het met je gaat, welke  onderzoeken je hebt gehad, enzovoort. Al die informatie over jou noemen we je dossier.
    Je dossier is geheim. Bijna niemand mag het lezen. Wie het wel mogen lezen:

    • jijzelf
    • de mensen die je behandelen of verzorgen, zoals artsen en verpleegkundigen
    • je ouders (als je ouder bent dan 16: alleen met jouw toestemming)

    Samen beslissen bij de dokter

    ‘Samen beslissen bij de dokter’ legt uit wat kinderen volgens de wet wel en niet zelf mogen beslissen en hoe ouders en zorgprofessionals hier mee om moeten gaan. Een dokter mag een kind niet zomaar onderzoeken of behandelen. Hiervoor moet hij/zij toestemming vragen.

    Kinderen tot en met 12 jaar

    Is uw kind jonger dan 12 jaar? Dan moet u als ouders deze toestemming geven.

    Jeugd vanaf 12 jaar

    Is uw kind tussen de 12 en de 16 jaar? Dan moet u als ouders én het kind zelf toestemming geven voor een onderzoek of behandeling. Lees meer hierover op de pagina 'Samen beslissen bij de dokter'.

    Is uw kind 16 jaar of ouder? Dan heeft uw kind zelf het recht om te beslissen of het een behandeling wil of niet. U mag daar als ouders dan officieel niet meer over meebeslissen. Vaak is het goed als ouders en kind hierover overleggen, want helemaal alleen een besluit nemen, is soms best lastig. Lees meer hierover op de pagina 'Samen beslissen bij de kinderarts'.

    Wat zijn je plichten?

    Plichten zijn de dingen die we van je verwachten, die je ‘moet’ doen.

    Informatie
    Jij (en je ouders) moeten de arts en de verpleegkundige duidelijk vertellen wat zij van je willen weten. Als je dingen niet vertelt, kunnen ze natuurlijk niet goed ontdekken wat er aan de hand is, en kunnen ze je niet goed behandelen.

    Meewerken
    Als er een onderzoek of behandeling is afgesproken (dus als jij en/of je ouders  toestemming hebben gegeven), verwachten we dat je daar zo goed mogelijk aan meewerkt.

    Respect
    We verwachten dat je respect hebt voor andere patiënten én voor de ziekenhuismedewerkers.

    Wil je meer weten over je rechten en plichten in het ziekenhuis? Kijk dan op www.jadokterneedokter.nl

    Instragram Kinder- en Jeugdafdeling

    Neem eens een kijkje op onze instagram pagina: kinderafdeling.antonius. Hier kun je kennismaken met de afdeling en medewerkers. Verder worden er regelmatig informatieve foto's en filmpjes geplaatst, om meer uitleg te geven over bijvoorbeeld ziektebeelden of hoe het gaat als je voor een operatie komt.

    Voor je ouders

    Voor je ouders is er een vereniging waar zij meer informatie kunnen krijgen over een
     ziekenhuisopname: de Stichting Kind en Ziekenhuis. Stichting Kind behartigt de belangen van kinderen en hun ouders in de medische zorg en geeft informatie en advies. Kijk voor meer informatie op: www.kindenziekenhuis.nl.

    Kinderwebsite

    Het St. Antonius Ziekenhuis heeft speciale webpagina's voor kinderen en jeugd tot 18 jaar om zich voor te bereiden op hun bezoek aan het ziekenhuis. Aan de hand van onder meer filmpjes, beeldverhalen en veelgestelde vragen kunnen zij zien hoe alles gaat op de Kinderafdeling en kennis maken met de mensen die er werken. 

    Gerelateerde informatie

    Code KIND 36-AD

    Terug naar boven