Kindergeneeskunde

Team Kindergeneeskunde

Het team van Kindergeneeskunde bestaat uit medisch specialisten en diverse andere zorgverleners. Zij werken nauw samen om u de zorg te bieden die het beste bij uw situatie past. Klik op de profielfoto voor meer informatie over de betreffende behandelaar.

Medisch specialisten

Verpleegkundig specialisten

Fysiotherapeuten

Overige zorgverleners

Andere zorgverleners

De weg van baby naar volwassene verloopt niet altijd zonder problemen. Het kan zijn dat uw kind gezondheidsproblemen of andere problemen heeft, zich minder snel ontwikkelt of u kunt zich zorgen maken over het gedrag van uw kind. Bij de kinder- en jeugdpsychologen/pedagogen kunt u terecht voor begeleiding bij en antwoord op al uw vragen over de ontwikkeling en opvoeding van uw kind, bijvoorbeeld:

  • hulp bij verwerking van problemen;
  • hulp bij acceptatie van bijv. een chronische ziekte;
  • pijn- en angstbestrijding;
  • psychologisch onderzoek van uw kind;
  • ouderbegeleiding: informatie, coaching en advies op het gebied van ontwikkeling en opvoeding bij gezondheidsproblemen;
  • kortdurende begeleiding op de polikliniek (vijf tot tien bezoeken);
  • eventuele doorverwijzing naar andere hulpverleners voor langdurige, intensieve of meer gespecialiseerde hulp. 

Maak kennis met het team Medische Psychologie Kind & Jeugd.

Op de Kinder- en jeugdafdeling hebben we een pedagogisch team dat bestaat uit 5 medisch pedagogisch zorgverleners. Tien maanden per jaar hebben we een stagiaire van de opleiding HBO-pedagogiek. De medisch pedagogisch zorgverleners werken allemaal een gedeelte van de week. 

Ons team werkt patiëntgericht. Dit houdt in dat we zoveel mogelijk zorgen voor een vast aanspreekpunt voor u en uw kind. De afdeling Pedagogische Zorg kan ouders en kind op verschillende manieren een steuntje in de rug bieden. Bij elk kind ziet het 'steuntje' er weer anders uit. Maar voor alle kinderen is afleiding een goed middel om te ontspannen.

Speelkamer

De kinderafdeling beschikt over een speelkamer. Deze is geopend van maandag tot zondag van 9.00 tot 16.30 uur. In de speelkamer kunnen de kinderen van alles doen. We hebben puzzels, spelletjes, een poppenhoek, veel bouwmaterialen zoals Lego en Knex en natuurlijk Playmobil. Maar de kinderen kunnen ook heel creatief bezig zijn. We beschikken over allerlei knutselmaterialen. De speelkamer is niet alleen bedoeld voor kleine kinderen. Ook voor de tieners is er genoeg te doen. Zo hebben we internetverbinding, een Playstation, een Wii, een voetbaltafel en allerlei soorten spellen in onze kast liggen.

Als uw kind om een bepaalde reden niet naar de speelkamer mag, dan komen we bij het kind op de kamer spelen of brengen we speelspullen op de kamer.

In verband met de beperkte ruimte en voor de rust van de andere patiëntjes wordt behalve de ouders in principe geen ander bezoek toegelaten in de speelkamer. Broers en zussen kunnen alleen onder begeleiding van één van de ouders.

Ondersteunen

U en uw kind krijgen veel informatie te verwerken in het ziekenhuis. Wij bereiden de kinderen op allerlei onderzoeken of op een operatie voor door middel van fotoboeken en via onze speciale kinderwebsite. We gaan als het kan ook mee naar deze onderzoeken. Ook kunnen wij bij een operatie samen met de ouders bij het kind een blijven tot het in slaap gebracht is.

Luisteren, troosten, helpen

De kinderen kunnen met ons praten over dingen die ze moeilijk, verdrietig of juist leuk vinden. We zijn er om te luisteren, te troosten en te helpen. Daarnaast ondersteunen we ook de ouders. We kunnen de ouders vertellen wat een ziekenhuisopname voor het kind kan betekenen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld door alle dingen die ze meemaken boos reageren, verdrietig zijn of juist heel stil worden.

Als een kind wat langer in het ziekenhuis moet blijven, dan kunnen we het kind ook begeleiden met het huiswerk.

Een groot deel van onze tijd besteden we aan het beantwoorden van en begeleiden bij opvoedingsvragen. We hebben veel ervaring met kinderen die overmatig huilen, kinderen met eetproblemen en kinderen met poep en plasproblemen. Daarvoor kunt u altijd bij ons terecht.

Video-interactiebegeleiding

In het ziekenhuis maken we ook gebruik van de methode video-interactiebegeleding. Video-interactiebegeleiding richt zich op het in beeld brengen en het bespreken van de natuurlijke communicatie en het contact tussen u en uw kind. Op de video kunt u de signalen zien die uw kind geeft om met u in contact te komen en te blijven en hoe uw kind reageert op uw signalen.

We gebruiken deze methode vooral bij kinderen die veel huilen, moeilijk eten of slapen en kinderen die ernstig ziek zijn of blijvend letsel opgelopen hebben. We gebruiken ook video-interactiebegeleiding als u vragen heeft over de ontwikkeling van en/of de omgang met uw kind. Ook filmen we als er voor de klachten van uw kind geen of niet alleen lichamelijke oorzaken zijn.

Onze specialistisch verpleegkundigen hebben zich na hun opleiding tot kinderverpleegkundige verder gespecialiseerd in de zorg bij een bepaalde aandoening, zoals longaandoeningen.

Verpleegkundigen en kinderverpleegkundigen

Het verpleegkundig team van Kindergeneeskunde werkt op locatie Utrecht, op 3 plekken, op de Kinder- en jeugdafdeling (klinische verpleegafdeling), de kinderdagbehandeling en de Kinder Spoedeisende Hulp.

Specialisatie

De meeste verpleegkundigen uit het team hebben na de basisopleiding tot verpleegkundige de vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige gevolgd. Een deel van het team heeft zich na deze vervolgopleiding nog extra gespecialiseerd in zorg voor pasgeborenen door het volgen van de opleiding tot High Care neonatologieverpleegkundige. 

Opleidingsziekenhuis

Het St. Antonius Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis voor onder andere medisch specialisten en verpleegkundigen. Op de kinderafdeling werken daarom ook enkele leerlingverpleegkundigen en verpleegkundigen in opleiding tot kinderverpleegkundigen.

Ondersteunend

De medewerkers van de afdeling Roomservice zorgen onder meer voor de voeding voor zowel kinderen als ouders. Denk hierbij aan het klaarmaken van voeding voor zuigelingen en het verstrekken van dieetvoedingen.

Ook doen de medewerkers van Roomservice de schoonmaak en vullen zij materialen op de afdeling aan (bijvoorbeeld verbandmaterialen en linnenvoorziening).

Samen met het verpleegkundig team zijn zij verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg aan kinderen en ouders.

Terug naar boven