Behandelingen & onderzoeken Kankercentrum

Darmkanker onderzoeken

Als uw huisarts vermoedt dat u darmkanker of een andere aandoening van de (dikke) darm hebt, verwijst hij u naar een maag-darm-leverarts. Uw huisarts verwijst u ook door als hij geen verklaring kan vinden voor klachten als bloedarmoede, vermagering en/of aanhoudende buikpijn.

Aan de hand van de verwijsgegevens van de huisarts bekijken we hoe urgent de verwijzing is. De polikliniekassistent vult hiervoor een urgentieformulier in. Als de verwijzing urgent is, zal het vervolgonderzoek binnen een week plaatsvinden. Niet-urgente patiënten worden binnen drie tot zes weken onderzocht.

  • Bij een verdenking op darmkanker, verrichten we in eerste instantie een endoscopie/coloscopie.
  • Bij een verdenking op dunnedarmkanker, krijgt u een onderzoek met een videocapsule.

Meer over darmkanker onderzoeken

Endoscopie/coloscopie

Bij een endoscopie wordt de darm bekeken via een dunne slang waaraan een kleine camera is bevestigd (coloscoop), het onderzoek heet coloscopie. Tijdens het onderzoek kunnen kleine stukjes weefsel worden weggenomen. Deze worden vervolgens door een patholoog onderzocht op mogelijke afwijkingen.

Videocapsule

Bij dit onderzoek slikt u een capsule in: een grote, gladde pil waarin zich een camera bevindt die afbeeldingen maakt van het maag-darmkanaal. De specialist bekijkt de afbeeldingen. Het onderzoek duurt een dag en een nacht.

Lees hier meer over onderzoek met een videocapsule

Vervolgonderzoek

Komen uit het endoscopische onderzoek afwijkingen naar voren?
Dan plant de gespecialiseerd verpleegkundige in overleg met u direct vervolgonderzoeken in. De vervolgonderzoeken kunnen zijn:

  • Longfoto (röntgenfoto van de borstkas)
  • CT van de buik 
  • MRI van de onderbuik in geval van endeldarmkanker 
  • Bloedonderzoek (waaronder CEA)

U hebt ook een gesprek met de gespecialiseerd verpleegkundige op de polikliniek. 

Expertise en ervaring

Volgens de meest recente cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland behandelen we de meeste darmkankerpatiënten in de regio Midden-Nederland. Daarnaast behoren we tot de top 5 van Nederland voor wat betreft aantallen damoperaties. We overschrijden ruim de landelijke norm voor darmoperaties die gesteld is om de kwaliteit van darmkankeroperaties te kunnen borgen. Wij doen er gemiddeld 150, terwijl de norm 50 operaties per jaar is. Dat betekent dat onze artsen zeer ervaren en bedreven zijn.

Nieuwste behandelingen en technieken

Samenwerking in multidisciplinair team

Opleidingscentrum

Zorguitkomsten

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code MDL 73-OD-O

Terug naar boven