Behandeling bij de kaakchirurg (kinderen)
Contact
De kaakchirurg heeft met u en uw kind besproken welke behandeling nodig is en hoe de behandeling plaatsvindt.
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Bezoek de voorlichtingsmiddag
Iedere woensdagmiddag is er in het ziekenhuis een voorlichtingsbijeenkomst voor ouders van kinderen vanaf 3 jaar, die 1 dag in het ziekenhuis worden opgenomen voor een onderzoek of operatie onder narcose. Als uw kind 3 jaar of ouder is, mag u hem/haar gerust meenemen.
Heeft u interesse? U kunt zich voor de voorlichtingsmiddag opgeven bij de secretaresse van de kinder- en jeugdafdeling in het St. Antonius Ziekenhuis. Dit kan telefonisch via 088 - 320 6330.
Dagopname kind (0-18 jaar)
Een goede voorbereiding is voor u, uw kind en voor ons belangrijk. Op onze webpagina's "Dagopname kind" leest u hoe u uw kind het beste op de opname en de ingreep kunt voorbereiden.
Bekijk de video
Om goed voorbereid naar de afspraak te komen, kan het fijn zijn om alvast te zien hoe jouw dag of die van uw kind eruit gaat zien. Daarom hebben wij een filmpje gemaakt dat je kunt vinden op YouTube. Klik op de knop hieronder om deze te bekijken:
Eten en drinken (nuchterbeleid)
Eten en drinken
Om misselijkheid en braken tijdens en na de ingreep zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat uw kind voor de narcose een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Houd u goed aan de volgende regels:
Lees meer over de regels
Uw kind is 1 jaar of ouder
- Geef uw kind 6 uren voor de opname een licht ontbijt (beschuitje met jam en een kop heldere drank, zoals water, thee of heldere appelsap). Daarna mag uw kind niets meer eten.
- Tot het tijdstip van naar de operatiekamer gaan mag uw kind nog enkele slokjes heldere drank drinken (ongeveer 3 ml per kilogram lichaamsgewicht per uur). Onder heldere drank verstaan we, water, thee (mag met suiker), heldere appelsap of aanlenglimonade. Dus geen melk en geen vruchtensappen.
Uw kind is jonger dan 1 jaar
- Geef uw kind 4 uren voor de opname een melkvoeding (fles of borst, geen pap).
- Tot het tijdstip van naar de operatiekamer gaan mag uw kind nog enkele slokjes drinken (heldere drank). Onder heldere drank verstaan we, water, thee (mag met suiker), heldere appelsap of aanlenglimonade. Geen borstvoeding.
Het is belangrijk dat u zich goed aan deze regels houdt, anders kan de ingreep of het onderzoek niet doorgaan.
Afzeggen behandeling
Is uw kind verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Behandeling
Iemand meenemen opname KIND
U, als ouder, bent dag en nacht welkom op de afdeling. U wordt dan ook niet als ‘bezoek’ beschouwd. Als u zelf ‘s morgens niet in de gelegenheid bent om te komen, is het prima dat er (na overleg) een ‘vervanger’ voor u komt (bijvoorbeeld opa, oma, tante, oom). De vervanger mag de hele dag aanwezig zijn.
De behandeling
Uw kind is naar de kaakchirurg verwezen voor een behandeling. De verwijzer is meestal een tandarts, orthodontist of huisarts. De kaakchirurg heeft met u en uw kind besproken waarom de behandeling nodig is en hoe de behandeling plaatsvindt. Samen met de kaakchirurg heeft u ervoor gekozen dat het in het belang van uw kind is dat de behandeling gebeurt terwijl uw kind onder narcose is (in diepe slaap). Meestal krijgt uw kind de narcose via een kapje, maar soms ook via een prikje.
Om ervoor te zorgen dat uw kind na de behandeling zo weinig mogelijk pijn heeft, geeft de kaakchirurg een plaatselijke verdoving in het gebied waar de behandeling wordt uitgevoerd. Uw kind is dan al onder narcose en merkt hier dus niets van. Bij de behandeling worden de wond of wondjes meestal gehecht. Deze oplosbare hechting(en) lost in ongeveer 2 weken op.
Na de behandeling
In de operatiekamer heeft uw kind een infuus in zijn/haar arm gekregen. Bijna alle kinderen vinden dit vervelend, maar het is nodig om uw kind vocht te geven en een medicijn dat snel werkt tegen de pijn. Dit infuus blijft zitten totdat uw kind weer naar huis mag. Meestal komt de kaakchirurg u op de uitslaapkamer vertellen hoe de behandeling van uw kind is gegaan.
Het eerste uur na de behandeling zijn de kinderen vaak erg onrustig. Dit is een reactie op de narcose; de kinderen voelen zich vreemd van de narcose en hebben een raar gevoel in de mond van de verdoving die de kaakchirurg meestal nog geeft als uw kind al onder narcose is. Weer terug op de afdeling mag uw kind direct iets drinken en later een waterijsje eten. Door de kou knijpen de bloedvaten samen en stopt het bloeden van de wondjes sneller.
Ontslag
Meestal kunt u 2 à 3 uur na de ingreep uw kind weer mee naar huis nemen. Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u van de kaakchirurg zo nodig recepten mee voor pijnstillers, mondspoeling en soms voor andere medicijnen. Uw huisarts wordt door ons op de hoogte gebracht. De kaakchirurg stuurt de aan degene die uw kind heeft verwezen een brief, waarin is beschreven wat er tijdens de behandeling is gedaan. Indien nodig wordt een controleafspraak bij de kaakchirurg gemaakt. De kaakchirurg heeft ook met u besproken of een controleafspraak bij uw verwijzer (tandarts, huisarts of orthodontist) nodig is.
Nazorg
Pijnstilling
Voor de behandeling heeft uw kind op de verpleegafdeling pijnstilling gekregen. Eenmaal thuis is het normaal dat uw kind last van de behandeling heeft. De kaakchirurg heeft een recept voor pijnstillers voorgeschreven. De verpleegkundige van de kinderafdeling bespreekt ook met u wanneer, hoeveel en welke pijnstillers uw kind mag hebben. Het is belangrijk dat u zich aan dit pijnstillingsschema houdt.
Lees meer over de verdere nazorg na behandeling bij de kaakchirurg
Voeding
Het kan zijn dat uw kind op de dag van de behandeling nog wat misselijk is. Dit komt meestal door het bloed dat uw kind na de behandeling heeft doorgeslikt. Het kan zijn dat uw kind een keer moet braken. Dit zal er dan bruin uitzien (= oud bloed). De ontlasting van uw kind kan er de eerste dagen wat zwartgekleurd uitzien. Dit komt ook door het bloed dat ingeslikt is.
Het is verstandig om uw kind de eerste 2 dagen alleen zacht voedsel te laten eten. Uw kind mag de eerste 2 dagen geen rijst eten, omdat de rijstkorrel in het wondje onder de hechting kan gaan zitten. Dit kan gaan ontsteken. Let ook op de temperatuur van de voeding: combineer geen hete en koude gerechten/dranken.
Zwelling
Door de behandeling kan de wang van uw kind een beetje dik worden. U kunt dit tegengaan door de wang van uw kind te koelen. Gebruik daarvoor een met ijsklontjes gevuld plastic zakje in een natte washand of een zak bevroren erwtjes in een nat washandje. Houd daarbij het volgende tijdschema aan:
- 15 minuten koelen met het washandje/de erwtjes
- daarna 15 minuten niet koelen (washandje/erwtjes weg),
- dan weer 15 minuten koelen, enzovoort.
- Doe dit tot een maximum van tijd van ongeveer 3 uur.
Na 3 dagen is de zwelling meestal het ergst. Daarna wordt de wang langzaam weer minder dik. De wang kan ook iets verkleuren vanwege een bloeduitstorting. Dit kan geen kwaad en verdwijnt vanzelf na een aantal dagen.
Nabloeding
Het eerste uur na de behandeling kan de wond nog een beetje bloeden. Dit stopt vanzelf. Laat uw kind het bloed niet uitspugen; hierdoor wordt de bloeding alleen maar geactiveerd.
Om misselijkheid te voorkomen, kan uw kind het bloed beter ook niet doorslikken. Als uw kind veel bloed en speeksel in zijn mond heeft, kan hij dat het beste gewoon uit de mond laten lopen in een tissue of washandje. Het speeksel kan de eerste dag na de operatie nog wat rood blijven omdat bloedstolsels oplossen in het speeksel.
Wanneer de wond opnieuw gaat bloeden of het bloeden erger wordt, kunt u het volgende doen:
- neem een gaasje of een schone zakdoek (geen watten!) en vouw dat in elkaar;
- leg het gaasje of de zakdoek op de wond;
- laat uw kind de mond goed dichtbijten en probeer dat een half uur vol te houden. Als uw kind hier nog te klein voor is, kunt u met uw vinger op het gaasje of de zakdoek duwen. Het gaat erom dat er op de wond gedrukt wordt, waardoor het bloeden stopt.
Als het wondje daarna nog blijft bloeden, moet u contact opnemen met ons.
Verdere verzorging
Om de wondjes goed te laten genezen, is een goede mondhygiene na de behandeling belangrijk. De eerste dag na de behandeling is tandenpoetsen af te raden. Vanaf de tweede dag moet er wel weer gepoetst worden. Ook heel voorzichtig op de plek waar de wondjes zijn. Meestal heeft de kaakchirurg een mondspoeling of een mondspray voorgeschreven. Daarmee moet ook een dag na de behandeling worden begonnen en wel 2 keer daags gedurende 1 week.
Wanneer bellen?
- Als de bloeding niet stopt;
- Als pijnstillers niet werken;
- Als uw kind een temperatuur heeft boven de 39 graden;
- Als na 4 of 5 dagen de pijn of zwelling van de wang niet minder wordt, maar hetzelfde blijft of erger wordt;
- Als u vragen hebt of u ongerust maakt.
Contact opnemen na behandeling op poli
Tijdens kantooruren kunt u bellen met de poli Kaakchirurgie & Mondziekten, T 088 320 20 00.
Expertise en ervaring
Bij onze kaakchirurgen en tandartsen kunt u terecht voor alle onderzoeken en behandelingen van klachten, aandoeningen en afwijkingen in en om de mond, het gezicht en de hals. Het specialisme Kaakchirurgie & Mondziekten biedt een breed pakket aan hoogwaardige zorg.
Wij werken nauw samen met de tandarts, huisarts en/of specialist die u heeft doorverwezen naar het St. Antonius Ziekenhuis. Daarnaast werken we nauw samen met de tandartsen van het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT). Op de afdeling is een mondhygiëniste werkzaam.
Kinderwebsite
Het St. Antonius Ziekenhuis heeft speciale webpagina's voor kinderen en jeugd tot 18 jaar om zich voor te bereiden op hun bezoek aan het ziekenhuis. Aan de hand van onder meer filmpjes, beeldverhalen en veelgestelde vragen kunnen zij zien hoe alles gaat op de Kinderafdeling en kennis maken met de mensen die er werken.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
Lees meer over veilige zorg in het ziekenhuis
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Of u allergieën heeft.
- Of u (mogelijk) zwanger bent.
- Als u iets niet begrijpt.
- Wat u belangrijk vindt.
- Als u iets ziet wat niet schoon is.
Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.