Mohs micrografische chirurgie bij huidkanker
Contact
Mohs-chirurgie is een gespecialiseerde techniek die we gebruiken voor het verwijderen van huidkanker, vooral in het gezicht.
Bij een Mohs-operatie verwijderen we de tumor zo krap mogelijk. Het weefsel wordt ingevroren, gekleurd en in flinterdunne laagjes gesneden. We noemen dit vriescoupes. De vriescoupes bekijken we meteen onder een microscoop. We onderzoeken de laagjes op tumorcellen. Dit proces herhalen we totdat alle kankercellen zijn verwijderd. Op deze manier zorgen we dat de wond niet groter wordt dan nodig is.
Bent u benieuwd hoe een Mohs-behandeling verloopt?
Op deze pagina snel naar
Meer over mohs-chirurgie
Waarom kiezen voor Mohs-chirurgie?
We kiezen voor Mohs-chirurgie bij een aantal vormen van huidkanker. We doen de operatie vooral bij een basaalcelcarcinoom of plaveiselcelcarcinoom op het hoofd of in de hals. Mohs-chirurgie kan ook een geschikte behandeling zijn bij:
- een grote tumor
- huidkanker die groeit met zogenaamde ‘uitlopers’
- huidkanker die niet helemaal weggehaald is
- huidkanker die is teruggekomen na een eerdere behandeling.
De dermatoloog beslist samen met u (volgens de geldende richtlijn) of u voor deze ingreep in aanmerking komt.
Het voordeel van Mohs chirurgie is niet alleen dat de tumor zo krap mogelijk verwijderd wordt, maar ook dat de snijvlakken uitgebreider beoordeeld worden dan bij reguliere verwijdering van de tumor.
De Mohs-behandeling in het kort
- Een Mohs-operatie is een dagbehandeling. Hoelang de behandeling precies duurt, hangt af van het aantal laagjes dat we weghalen en van de manier waarop we de wond hechten. Bent u benieuwd hoe zo'n behandeldag precies verloopt?
Bekijk het fotoverhaal over Mohs-chirurgie
- De behandeling duurt soms een hele dag, soms een halve. We kunnen dat vooraf niet voorspellen.
- U verblijft deze dag in een speciale wachtkamer met meerdere patiënten.
- Het is niet toegestaan om iemand mee te nemen om u gezelschap te houden. Alleen als het medisch strikt noodzakelijk is, mag er iemand bij u blijven. Meld dit vooraf bij de assistente.
- Een gastvrouw begeleidt u gedurende de dag.
- Wij zorgen voor eten en drinken.
- Tijdens de operatie krijgt u een plaatselijke verdoving. U hoeft daarom niet nuchter naar het ziekenhuis te komen. U mag voor de ingreep gewoon eten en drinken.
- Na de ingreep mag u niet zelf naar huis rijden omdat u door de verdoving en de ingreep wat suf of draaierig kunt zijn. Ook kan het wond(druk)verband hinderlijk zijn bij deelname aan het verkeer. Zorg ervoor dat iemand u ophaalt.
Lees hieronder meer over de voorbereiding en de behandeling.
Voorbereiding
Voor de ingreep belt de assistente u op, zodat u zich goed kunt voorbereiden op de operatie. Wij nemen dan alles wat u voor de ingreep moet weten met u door. Lees ter voorbereiding onderstaande informatie alvast goed door.
- De ingreep vindt plaats in ons ziekenhuis in Utrecht (Leidsche Rijn) op de poli Dermatologie, route 86.
- Tijdens de operatie krijgt u een plaatselijke verdoving. U hoeft daarom niet nuchter naar het ziekenhuis te komen. U mag voor de ingreep gewoon eten en drinken.
- Reken erop dat u de hele dag op de poli Dermatologie bent. Soms valt het mee en kunt u eerder naar huis, maar dat kunnen we vooraf niet voorspellen. Het kan voorkomen dat andere patiënten eerder naar huis mogen, terwijl u misschien eerder aan de beurt was.
- U verblijft deze dag in een speciale wachtkamer met meerdere patiënten. U ligt dus niet in een bed.
- Omdat we niet zoveel ruimte hebben, is het niet toegestaan om iemand mee te nemen om u gezelschap te houden. Alleen als het medisch strikt noodzakelijk is, mag er iemand bij u blijven. Meld dit vooraf bij de assistente.
- Een gastvrouw begeleidt u gedurende de dag.
- Draag geen sieraden, crème of make-up.
- Neem iets te lezen of luisteren mee, bijvoorbeeld een telefoon of tablet met koptelefoon.
- Zorg ervoor dat iemand u ophaalt. U mag niet zelf naar huis rijden na de ingreep. Door de verdoving en de ingreep kunt u wat suf of draaierig zijn. Ook kan het wond(druk)verband hinderlijk zijn bij deelname aan het verkeer.
- Voor eten en drinken wordt gezorgd. Heeft u dieetwensen? Geef dit dan vooraf door aan de assistente die u voor de operatie belt.
Bloedverdunnende middelen
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? In de meeste gevallen hoeven deze niet gestopt of onderbroken te worden, omdat het risico op nabloeden niet zo groot is. De assistente neemt het gebruik van de bloedverdunnende medicijnen vooraf met u door. Als er in uw geval wel reden is om tijdelijk te stoppen met de bloedverdunner, wordt dit overlegd met de arts.
Soms is er reden om via de trombosedienst een aanpassing te doen zodat de zogenaamde INR tussen 2 en 2,5 is. Zij helpen u dan met het doseerschema.
Stop nooit op eigen initiatief met een bloedverdunnend medicijn, omdat dit ook risico’s met zich mee kan brengen!
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Afzeggen
Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de poli Dermatologie.
Behandeling
Hieronder leest u meer over hoe het proces tijdens uw behandeling eruit ziet.
Lees meer over het proces tijdens uw Mohs-behandeling
Voor de Mohs-operatie
Voordat we met de operatie beginnen, maken we het gebied waar we gaan opereren goed schoon met een desinfecterend middel. Daarna dekken we het operatiegebied met steriele doeken af. De arts tekent het te opereren gebied met een kleine marge af.
Verdoving
Vervolgens verdoven we uw huid door op een aantal plekken verdovingsvloeistof in te spuiten; dit geeft even een brandend gevoel. Omdat de procedure lang kan duren, gebruiken we ook een langwerkende verdoving.
Wegsnijden van de huid
Zodra de verdoving werkt, snijdt de Mohs-dermatoloog de aangetaste huid weg. U voelt wel dat de Mohs-dermatoloog bezig is, maar u voelt geen pijn. Als het weefsel is verwijderd, maken we een foto van de wond. We dekken de wond af met een drukverband. Het wegsnijden van de aangetaste huid duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.
Onderzoeken van de huid
We onderzoeken het stukje huid meteen nadat het is weggesneden. Wij noemen de huid ‘het weefsel’. Eerst geven we het weefselstukje een kleur. Op de foto die we van de wond maakten, geven we dezelfde kleur aan. Zo komt de kleur van het weefsel onder de microscoop overeen met die op de foto. Op die manier kunnen we ons niet vergissen.
Daarna vriezen we het weefsel in en snijden we het in kleine plakjes. Deze plakjes bekijken de Mohs-analist onder de microscoop. Zo kunnen we zien of er nog tumorcellen aanwezig zijn en waar eventueel extra weefsel moet worden verwijderd.
Uitslag weefselonderzoek
Hoe lang het duurt voordat de uitslag van het weefselonderzoek bekend is, hangt af van de grootte en de locatie van het weefsel. U wacht in een speciale wachtkamer op de uitslag van het onderzoek. We behandelen op een dag meerdere patiënten. In de wachtkamer treft u maximaal 3 andere patiënten. Doordat de tijd van een operatie en het weefselonderzoek verschilt, kan de volgorde van de behandeling ook wisselen. U mag de afdeling niet verlaten. Zo kunnen we direct verder na de uitslag van het weefselonderzoek.
Zodra de uitslag van het weefselonderzoek bekend is, hoort u dat van ons. Als er nog tumorcellen gevonden zijn, nemen we nog een stukje huid weg. Dat onderzoeken we weer. Dit herhalen we totdat we geen tumorcellen meer vinden. Meestal is dit na 2 tot 3 ronden, maar soms zijn er meer ronden nodig.
Het herstellen van de wond (reconstructie)
Als we geen tumorcellen meer in het weefsel vinden, gaan we aan de slag met de reconstructie van de wond. Ondanks dat we de tumor zo krap mogelijk verwijderen, is een litteken niet te voorkomen. We proberen er alles aan te doen om het litteken te beperken. Bij een grote wond of een lastige locatie, bijvoorbeeld op de neus waar de huid strak is, is het soms nodig om huid te verplaatsen of een zogenaamd huidtransplantaat te gebruiken. Voor de reconstructie is soms een extra plaatselijke verdoving nodig. Als we de wond hebben gehecht, brengen we een drukverband aan. Het sluiten van de wond duurt 45 tot 90 minuten.
Afhankelijk van de plaats en de grootte van de wond, besluit de Mohs dermatoloog of we de wond direct sluiten of dat dit later moet gebeuren door een plastisch chirurg. Als dit laatste het geval is, krijgt u hierover uitleg van de Mohs-dermatoloog. De reconstructie vindt dan niet plaats op de dag zelf, maar 1 tot 3 dagen later. Het kortdurend open laten van de wond is niet gevaarlijk. Het is ook niet nadelig voor het resultaat. Natuurlijk dekken we de wond wel af met een verband. We geven u ook instructies mee. Meestal vindt de reconstructie door de plastisch chirurg plaats onder lokale verdoving. Het is een behandeling van 45 tot 60 minuten.
Risico's Mohs-operatie
Aan iedere operatie zijn risico’s verbonden. De risico’s waar u bij deze ingreep aan moet denken zijn: een nabloeding, een wondinfectie of het doorsnijden van een (huid)zenuw. Deze risico’s zijn gelukkig zeldzaam.
Soms schrijven we een antibioticakuur voor om een wondinfectie te voorkomen. Of dit nodig is, hoort u van de Mohs-dermatoloog. Het is belangrijk om vooraf mogelijke antibiotica-allergieën door te geven.
Nazorg
Pijn
Na de operatie kunt u weer naar huis. In de meeste gevallen valt de pijn mee. Als u wel pijn heeft, kunt u paracetamol nemen. Gebruik geen andere pijnstillers; deze hebben vaak een bloedverdunnend effect waardoor er een nabloeding zou kunnen optreden.
Nabloeding
Als u een nabloeding heeft, drukt u 15 minuten lang een schone theedoek stevig tegen de wond. Stopt de bloeding niet? Neem dan contact op met de poli Dermatologie.
Zwelling en verkleuring van de huid
De eerste dagen verschijnt er een rode of blauwe kleur rond het operatiegebied. Ook kan het wat gezwollen zijn. Dit is normaal en geen reden tot ongerustheid.
Rust houden en stoppen met roken
Wij adviseren u om zoveel mogelijk rust te houden en niet te bukken of zwaar te tillen. Houd hiermee rekening in uw agenda vooral de eerste 1 tot 2 weken na de Mohs behandeling. Daarnaast is het voor een goede genezing van de wond raadzaam om te stoppen met roken.
Controle
Na de operatie komt u 1 of 2 keer terug bij de arts voor controle van de wond en het verwijderen van de hechtingen. De wond en hechtingen mogen tot die tijd niet nat worden. Soms is het nodig de wond en het wondverband na 2 tot 3 dagen te controleren. Meestal verwijderen we de hechtingen na 1 week. U krijgt hier uitleg over voordat u naar huis gaat.
Nacontrole
Omdat er sprake is (geweest) van huidkanker, komt u de eerste jaren na de ingreep voor controle terug op de poli. Uw eerste controle vindt na 3 tot 6 maanden plaats. We houden het litteken goed in de gaten en kijken uw huid na. Bij de eerste controle bespreekt de dermatoloog ook met u hoe vaak en hoe lang u moet terugkomen.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
Lees meer over veilige zorg in het ziekenhuis
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Of u allergieën heeft.
- Of u (mogelijk) zwanger bent.
- Als u iets niet begrijpt.
- Wat u belangrijk vindt.
- Als u iets ziet wat niet schoon is.
Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.
Meer informatie
Vragen?
Heeft u nog vragen? Bekijk dan eerst de pagina met veelgestelde vragen over de Mohs operatie. Staat uw vraag daar niet tussen? Dan kunt u deze stellen via het patiëntenportaal Mijn Antonius of telefonisch contact opnemen met de poli Dermatologie via T 088 320 54 00.
Spoedvragen
Bij spoedvragen kunt u van 08.00 tot 16.30 uur terecht bij de poli Dermatologie via T 088 320 54 00. Buiten kantoortijden kunt u bellen naar de Spoedeisende Hulp en vragen naar de dienstdoende arts van de afdeling Dermatologie. U belt dan T 088 320 33 00.