Veelgestelde vragen Mohs-operatie
Bent u onder behandeling van een van onze dermatologen en heeft u een vraag die te maken heeft met de Mohs operatie? Kijk dan of uw vraag bij onderstaande veelgestelde vragen wordt beantwoord.
Voorbereiding op een Mohs-operatie
Ontdek hoe een Mohs-operatiedag eruit ziet
Voor de operatie
Mag ik voor de Mohs operatie eten en drinken?
U mag gewoon eten en drinken voor de operatie. U hoeft dus niet nuchter te komen.
Mag ik op de dag van de Mohs operatie een begeleider meenemen?
Nee. Omdat we niet zoveel ruimte hebben, is het niet toegestaan om iemand mee te nemen om u gezelschap te houden. Alleen als het medisch strikt noodzakelijk is, mag er iemand bij u blijven. Meld dit vooraf bij de assistente. Een gastvrouw begeleidt u gedurende de dag.
We vragen uw naaste of begeleider om niet te wachten tot u klaar bent, maar om naar huis te gaan en u op te halen als de behandeling klaar is.
Wat moet ik doen als ik bloedverdunnende medicijnen gebruik?
Meestal kunt u hier gewoon mee doorgaan omdat het risico op nabloeden niet zo groot is. De assistent die u belt om de operatie in te plannen, bespreekt dit met u. Als het nodig is overleggen we met uw arts wat er moet gebeuren met uw bloedverdunnende medicijnen. Stop nooit zelf met deze medicijnen.
De operatie
Hoe lang duurt de Mohs operatie?
De operatie kan de hele dag duren, maar kan soms ook eerder klaar zijn. Hoe lang de behandeling precies duurt, hangt af van het aantal laagjes dat we weghalen en van de manier waarop we de wond hechten. De momenten van het weghalen van het weefsel in de behandelkamer duren ongeveer 20 tot 30 minuten per keer. Het sluiten van de wond duurt meestal ongeveer 30 tot 60 minuten. Dit hangt af van de grootte en de locatie van de wond.
Waar vindt de Mohs operatie plaats?
De operatie wordt alleen uitgevoerd op locatie Utrecht (Leidsche Rijn) op de polikliniek van de Dermatologie.
Hoe lang duurt het voordat ik de eerste uitslag krijg?
U krijgt de eerste uitslag meestal 2 tot 3 uur na de eerste operatieronde.
Waarom gaan patiënten die na mij de operatie kregen eerder naar huis?
Het kan gebeuren dat andere patiënten eerder naar huis mogen, terwijl u misschien eerder aan de beurt was. Dat komt omdat het verloop van de behandeling voor iedereen anders is. De tijd om het stukje huid te bevriezen en te kleuren, kan per stukje huid verschillend zijn. De volgorde van de behandeling kan dus per persoon verschillen.
Waarom moet de plastisch chirurg soms de wond sluiten? En waarom kan dit pas 1 tot 2 dagen na de operatie?
In sommige gevallen betrekken we een plastisch chirurg bij het sluiten van de wond. De Mohs dermatoloog bespreekt met u de reden. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de grootte of diepte van de wond en/of de plek waar de wond zit. Omdat we vooraf niet kunnen voorspellen hoe laat de Mohs behandeling klaar is, is het niet mogelijk om het sluiten van de wond door de plastisch chirurg op dezelfde dag te plannen.
Waarom wordt de operatie via de Mohs-techniek gedaan?
Er zijn 4 redenen waarom de operatie via de Mohs-techniek gedaan wordt:
- U krijgt op 1 dag zowel de behandeling als de uitslag
- U kunt er van uitgaan dat de huidkanker geheel verwijderd is
- De kans op terugkeer van de huidkanker is aanzienlijk verkleind
- Er blijft zoveel mogelijk gezonde huid gespaard
Na de operatie
Waar verblijf ik na de operatie?
Na de operatie mag u plaatsnemen in onze koffiekamer, waar u kunt bijkomen. Het is niet nodig om de rest van de dag op bed uit te rusten.
Hoe zit het met eten en drinken na de operatie?
Er is genoeg eten en drinken voor u aanwezig na de operatie. U hoeft niets mee te nemen. De gastvrouw zorgt ervoor dat het u aan niets ontbreekt.
Mag ik na de operatie zelf naar huis rijden?
Nee, u mag niet zelf naar huis rijden na de ingreep. Zorg ervoor dat iemand u ophaalt. Door de verdoving en de ingreep kunt u wat suf of draaierig zijn. Ook kan het wond(druk)verband hinderlijk zijn bij deelname aan het verkeer.
Wat is belangrijk na de operatie?
Vooral de eerste 48 uur na de operatie adviseren we u geen zwaar lichamelijk werk te doen of te bukken. De kans op nabloeden is de eerste 48 uur het grootst. Het is belangrijk dat het verband goed blijft zitten.
Daarnaast is het belangrijk om de eerste 1 tot 2 weken na de operatie rustig aan te doen. Tenminste tot aan het verwijderen van de hechtingen (vaak 7 tot 10 dagen na de operatie). Ook adviseren we u te stoppen met roken, zodat de wond goed kan genezen.
Staat uw vraag er niet tussen? Dan kunt u deze stellen via het patiëntenportaal Mijn Antonius. Heeft u geen Mijn Antonius? Neem dan contact op met de poli Dermatologie via T 088 320 54 00.