Plastest bij kinderen (uroflowmetrie)
Contact
Met een plastest bij kinderen (uroflowmetrie) meten we het plaspatroon van een kind.
Tijdens de uroflowmetrie plast het kind op een uroflowmeter om te onderzoeken waar de plasproblemen vandaan komen. De uroflowmeter (door kinderen vaak ‘computer-wc’ genoemd) meet onder andere de snelheid en hoeveelheid van de plas. Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Kindergeneeskunde, in een aparte toiletruimte.
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Het is belangrijk dat uw kind met een volle blaas komt zodat er een flinke plas gedaan kan worden. Hebt u een afspraak in de ochtend? Dan is het de bedoeling dat uw kind thuis een gewone ochtendplas doet. Daarna kan het een of twee bekers extra drinken voordat het naar de afspraak komt. Meer dan 2 bekers drinken kan een geforceerd beeld geven.
Mijn Antonius-account aanmaken
Kind jonger dan 12 jaar
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntportaal van het St. Antonius. Als uw kind jonger is dan 12 jaar kan hij/zij zelf geen toegang krijgen tot Mijn Antonius. Bent u ouder met ouderlijk gezag, dan kunt u na ondertekening van een machtiging en identificatie in het ziekenhuis, via Mijn Antonius toegang krijgen tot het medisch dossier van uw kind.
Kind ouder dan 12 jaar
Vanaf 12 jaar heeft uw kind zelf de mogelijkheid om toegang tot Mijn Antonius aan te vragen.
Afzeggen onderzoek
Is uw kind verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt.
Onderzoek
Uroflowmetrie
Tijdens het onderzoek plast uw kind op een uroflowmeter. Dit is een speciaal toilet (door kinderen vaak ‘compute-wc’ genoemd) dat onder andere de snelheid en hoeveelheid van de plas meet. Het kind merkt dit zelf niet. Het plassen verloopt net als op een gewoon toilet, alleen wordt de plas opgevangen in een maatbeker. De uroflowmeter registreert het plaspatroon en stuurt dit door naar de computer. De urotherapeut kan bij het onderzoek in de toiletruimte aanwezig zijn, om aanwijzingen te geven over bijvoorbeeld hoe het kind moet gaan zitten. Het is daarom gewenst dat de ouders/verzorgers hierbij aanwezig zijn.
Na het onderzoek
De kinderarts of urotherapeut geeft vaak al direct informatie over het plaspatroon van uw kind. Als het kan maken we direct na het plassen een echo van de blaas om onder andere te bekijken of de blaas voldoende leeg is na het plassen.
Expertise en ervaring
De kinderartsen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben bijzondere expertise op het gebied van diabetes, eczeem, hoofdpijn, keel-, neus- en oorproblemen, langdurige buikpijn, long- en bovenste luchtweginfecties, overgewicht, urineweg- en plasproblemen neurofibromatose type 1, ontwikkelingsachterstand, syndroom van Down, vroeggeboorten en huilbaby’s.
Kinderwebsite
Het St. Antonius Ziekenhuis heeft speciale webpagina's voor kinderen en jeugd tot 18 jaar om zich voor te bereiden op hun bezoek aan het ziekenhuis. Aan de hand van onder meer filmpjes, beeldverhalen en veelgestelde vragen kunnen zij zien hoe alles gaat op de Kinderafdeling en kennis maken met de mensen die er werken.
Samen beslissen bij de dokter
‘Samen beslissen bij de dokter’ legt uit wat kinderen volgens de wet wel en niet zelf mogen beslissen en hoe ouders en zorgprofessionals hier mee om moeten gaan. Een dokter mag een kind niet zomaar onderzoeken of behandelen. Hiervoor moet hij/zij toestemming vragen.
Lees meer over 'Samen beslissen bij de dokter'
Kinderen tot en met 12 jaar
Is uw kind jonger dan 12 jaar? Dan moet u als ouders deze toestemming geven.
Jeugd vanaf 12 jaar
Is uw kind tussen de 12 en de 16 jaar? Dan moet u als ouders én het kind zelf toestemming geven voor een onderzoek of behandeling. Lees meer hierover op de pagina 'Samen beslissen bij de dokter'.
Is uw kind 16 jaar of ouder? Dan heeft uw kind zelf het recht om te beslissen of het een behandeling wil of niet. U mag daar als ouders dan officieel niet meer over meebeslissen. Vaak is het goed als ouders en kind hierover overleggen, want helemaal alleen een besluit nemen, is soms best lastig. Lees meer hierover op de pagina 'Samen beslissen bij de kinderarts'.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
Lees meer over veilige zorg in het ziekenhuis
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Of u allergieën heeft.
- Of u (mogelijk) zwanger bent.
- Als u iets niet begrijpt.
- Wat u belangrijk vindt.
- Als u iets ziet wat niet schoon is.
Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.