Aandoeningen

Obstipatie bij uw kind

Obstipatie (verstopping) bij kinderen komt vaak voor. We spreken van obstipatie als het regelmatig voorkomt dat een kind dagenlang geen ontlasting heeft. De poep wordt hard en droog, waardoor het kind kan klagen over buikpijn en pijn bij het poepen.

Bij obstipatie blijft de ontlasting te lang vastzitten in de darmen. De poep droogt uit en dikt in. Het kind krijgt buikpijn en het poepen lukt alleen nog maar met pijn en moeite. Daarbij komt dat de volle darmen vaak tegen de blaas aan gaan drukken. Dan kun je als kind een seintje krijgen dat je moet plassen, terwijl je blaas nog niet vol is. Dat is verwarrend. Obstipatie kan verschillende oorzaken hebben, zowel lichamelijk als psychisch.

Meer over obstipatie bij uw kind

Zindelijkheid

Baby’s poepen en plassen als in een reflex: als de darmen en blaas vol zijn, krijgen de hersenen een seintje en direct volgt de ontlasting. Voordat ze naar de basisschool gaan, krijgen de meeste kinderen controle over hun sluitspieren. Ze leren om deze te spannen en daarmee de reflex even uit te stellen. Op deze manier kunnen ze de plas en poep even ophouden totdat ze die op een geschikt moment (niet tijdens het winkelen of de autorit) en op een geschikte plaats (op het potje of op de wc) kwijt kunnen.

Oorzaken

Obstipatie kan verschillende oorzaken hebben, zowel lichamelijk als psychisch. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Vezelarme voeding (de darmen worden te weinig gestimuleerd en de ontlasting wordt hard).
  • Weinig drinken (de ontlasting wordt droog).
  • Weinig lichaamsbeweging (de darmen worden sloom en lui).
  • Niet durven poepen (het kind kan bang zijn om naar de wc te gaan of bang zijn om te poepen. Ook als er een klein scheurtje bij de anus zit en het poepen pijn doet, kunnen kinderen hun poep gaan ophouden).
  • Veel onrust en weinig regelmaat in het dagelijks leven.
  • Psychische factoren (moeilijk meekomen op school, geplaagd worden, stress, heimwee, alleen maar thuis kunnen poepen).
  • De zindelijkheidstraining is mogelijk wat vroeg gestart, waardoor het kind nog niet goed begrijpt wat er van hem of haar wordt verwacht.
  • Aanleg (een te trage of te snel werkende darm, kan erfelijk zijn).

Vermijdingsgedrag

Volwassenen die pijn en onzekerheid voelen, gaan die meestal proberen te vermijden. Kinderen met obstipatieproblemen doen dat ook. Als ze aandrang krijgen, negeren ze die signalen en gaan niet naar de wc, uit angst voor pijnlijke ontlasting. Soms houden kinderen actief hun ontlasting op: ze voelen aandrang en houden deze tegen door hun benen te kruisen. Je ziet dat ook als kinderen last hebben van ‘overloopdiarree’; het kind heeft dan geen controle over de waterige poep die langs de harde poep in de darmen lekt.

Symptomen

De volgende symptomen kunnen voorkomen wanneer uw kind last heeft van obstipatie:

  • regelmatig dagenlang geen ontlasting;
  • de poep is hard en droog;
  • buikpijn en harde, opgezette buik;
  • pijn bij het poepen;
  • niet durven poepen;
  • uw kind geeft aan te moeten plassen, terwijl de blaas nog niet vol is;
  • 'overloopdiarree': waterige poep die langs de harde poep in de darmen lekt;
  • ongelukjes/in broek poepen.
  • weinig eetlust.

Adviezen

Hoe kun je je kind zover krijgen dat de ontlasting weer ‘vanzelf’ gaat? Als ouders heb je veel mogelijkheden om je kind te helpen bij (hardnekkige) verstopping.

Expertise en ervaring

De kinderartsen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben bijzondere expertise op het gebied van diabetes, eczeem, hoofdpijn, keel-, neus- en oorproblemen, langdurige buikpijn, long- en bovenste luchtweginfecties, overgewicht, urineweg- en plasproblemen neurofibromatose type 1, ontwikkelingsachterstand, syndroom van Down, vroeggeboorten en huilbaby’s.

Kinderwebsite

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft speciale webpagina's voor kinderen en jeugd tot 18 jaar om zich voor te bereiden op hun bezoek aan het ziekenhuis. Aan de hand van onder meer filmpjes, beeldverhalen en veelgestelde vragen kunnen zij zien hoe alles gaat op de Kinderafdeling en kennis maken met de mensen die er werken. 

Samen beslissen bij de dokter

‘Samen beslissen bij de dokter’ legt uit wat kinderen volgens de wet wel en niet zelf mogen beslissen en hoe ouders en zorgprofessionals hier mee om moeten gaan. Een dokter mag een kind niet zomaar onderzoeken of behandelen. Hiervoor moet hij/zij toestemming vragen.

Kinderen tot en met 12 jaar

Is uw kind jonger dan 12 jaar? Dan moet u als ouders deze toestemming geven.

Jeugd vanaf 12 jaar

Is uw kind tussen de 12 en de 16 jaar? Dan moet u als ouders én het kind zelf toestemming geven voor een onderzoek of behandeling. Lees meer hierover op de pagina 'Samen beslissen bij de dokter'.

Is uw kind 16 jaar of ouder? Dan heeft uw kind zelf het recht om te beslissen of het een behandeling wil of niet. U mag daar als ouders dan officieel niet meer over meebeslissen. Vaak is het goed als ouders en kind hierover overleggen, want helemaal alleen een besluit nemen, is soms best lastig. Lees meer hierover op de pagina 'Samen beslissen bij de kinderarts'.

Meer informatie

Op de website van de Maag-Lever-Darmstichting vindt u informatie over de spijsvertering van kinderen, de oorzaken van verstopping en wat eraan te doen is.

Gerelateerde informatie

Code KIND 15-A

Terug naar boven