Behandelingen & onderzoeken

Zwangerschapsdiabetes - Thuismonitoring

Contact

Bij zwangerschapsdiabetes willen wij jouw gezondheid extra in de gaten houden via thuismonitoring. Dit betekent dat je thuis gegevens over je gezondheid aan ons doorgeeft met behulp van de Thuismeten-app.

Waarom thuismonitoring?

Bij zwangerschapsdiabetes zit er tijdelijk te veel glucose (suiker) in je bloed. Zwangerschapsdiabetes kan problemen geven tijdens de zwangerschap of de bevalling, zowel voor de moeder als de baby. Daarom is het belangrijk om je glucosewaarde onder controle te houden. Je glucosewaarde wordt ook wel je bloedsuikerwaarde genoemd. 

Met thuismonitoring kan het ziekenhuis op afstand meekijken naar je glucosewaarden. Via de Thuismeten-app krijg je hulp om je glucosewaarden stabiel te houden. Zo krijg je zorg die bij je past. 

Waaruit bestaat uit thuismonitoring bij zwangerschapsdiabetes?

Als je kiest voor thuismonitoring verwachten we van jou dat je metingen doorgeeft via de Thuismeten-app en de informatie uit de app leest.

Metingen

We vragen je om op vaste momenten in de week je glucosewaarde in te vullen via de Thuismeten-app.

Adviezen lezen over zwangerschapsdiabetes

In de app staat informatie over zwangerschapsdiabetes. Je bepaalt zelf wanneer je deze informatie wilt lezen. Op basis van je glucosewaarden zullen we je adviseren bepaalde informatie te lezen.

Na de bevalling kun je stoppen met het doorgeven van je glucosewaarden. In de app kun je aangeven dat je bevallen bent. 5 weken na de bevalling stuur je nog op 2 dagen je glucosewaarden in, ter controle. Je ontvangt hiervoor een melding van de app. Tot die tijd hoef je niets te doen. Als de glucosewaarden normaal zijn, stopt de thuismonitoring. Als deze afwijken, volgt een telefonische afspraak met de verpleegkundig specialist.  

App voor thuismonitoring installeren

  1. Je ontvangt een e-mail van het St. Antonius Ziekenhuis op het opgegeven e-mailadres. De leverancier van de Thuismeten-app is Luscii.
  2. Als je de e-mail niet direct ziet, check dan je spam of ongewenst inbox.
  3. Je downloadt de Thuismeten-app op uw telefoon of tablet via de appstore (als je een iPhone hebt) of playstore (als je een Android telefoon hebt, bijvoorbeeld Samsung, Nokia of Huawai).
  4. Je opent de Thuismeten-app en vult je gebruikersnaam in die in de e-mail staat.
  5. Om de registratie te voltooien, ontvangt je per e-mail een controlecode. Vul deze code binnen 15 minuten in, anders verloopt de code en moet je je  opnieuw registreren.
  6. De thuismonitoringsverpleegkundige neemt telefonisch contact met je op om te vragen of de installatie van de app is gelukt en om eventuele vragen te beantwoorden.

Let op: Je krijgt een melding op de telefoon of tablet om je te helpen herinneren de vragenlijst in te vullen. Zorg er daarom voor dat meldingen via e-mail of push-berichten aanstaan. Hoe je dat doet, verschilt per telefoon en tablet. Bekijk hiervoor de handleiding van je telefoon of tablet. 

Glucosewaarde meten

Je hebt van je zorgverlener een glucosemeter gekregen. Je kunt deze meter koppelen aan de Thuismeten-app. In de app staat een instructievideo over het gebruik van de glucosemeter. Bekijk deze voordat je de eerste keer gaat meten. 

Tips bij het meten van glucosewaarde: 

  • Was altijd eerst je handen met water en zeep voordat je gaat meten. Droog je handen goed af.  
  • Maak de prikpen klaar. Draai de dop eraf en plaats een nieuw lancet in de pen. Verwijder het afsluitdopje van het lancet. Plaats de draaidop op de pen, bepaal de prikdiepte en span de prikpen.
  • Haal een stripje uit het potje en plaats deze in de glucosemeter.  
  • Prik nu met de prikpen in de zijkant van een vingertop.  
  • Houd de glucosemeter met het stripje in het druppeltje bloed. De strip zuigt de bloeddruppel op. Je ziet de glucosewaarde na een paar seconden verschijnen.  
  • Vul de glucosewaarde in de app in. Als je een Caresense N Premier glucosemeter hebt, komt de uitslag via bluetooth automatisch in de app.  

Als je voor jouw zwangerschapsdiabetes insuline gebruikt, heb je uitleg gekregen over het starten en ophogen van insuline. Het Thuismonitoringsteam begeleidt je bij het ophogen van insuline. 

Als je meer klachten krijgt

Stuur een bericht in de app als je problemen hebt met glucose meten en/ of insuline spuiten. Wij nemen dan contact met je op of vragen jouw behandelaar contact met je op te nemen.

Contact opnemen

Je vraag heeft spoed:

Bij levensbedreigende klachten bel je 112.

Je vraag heeft geen spoed:

  • Je stuurt een bericht in de Thuismeten-app via het kopje ‘berichten’. Wij nemen binnen twee werkdagen contact met je op, telefonisch of via de app.
  • Je neemt telefonisch contact op met team Thuismonitoring: 088 320 43 60. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 09.00 tot 12.00 uur en van 12.30 tot 17.00 uur. Buiten deze tijden bel je de huisartsenpost. Bij levensbedreigende klachten bel je 112.

Je hebt een technische vraag over de Thuismeten-app:

Je belt Luscii support: 085 130 58 51. Dit is de leverancier van de Thuismeten-app. Bereikbaar tijdens kantooruren van 09.00 - 17.00 uur. 

Vergoeding van je zorg

Het beoordelen van jouw gegevens via Thuismeten is onderdeel van je zorg door het ziekenhuis. Hiervoor brengen wij kosten in rekening. Thuismeten wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar kan gevolgen hebben voor je eigen risico. Heb je vragen hierover, neem dan contact op met je zorgverzekeraar.

Gerelateerde informatie

Code THU 06-AD

Terug naar boven