Röntgenfoto van baarmoeder en eileiders (Hysterosalpingografie)
Contact
Een hysterosalpingografie is een röntgenonderzoek van de baarmoeder waarbij de arts met contrastvloeistof de vorm van de baarmoeder en de doorgankelijkheid van de eileiders controleert.
Het onderzoek wordt gedaan in het kader van vruchtbaarheidsonderzoek of om te controleren of een sterilisatie geslaagd is.
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Afspraak maken
Als uw menstruatie begint, kunt u bellen naar het Vruchtbaarheidscentrum om een datum af te spreken voor het onderzoek.
Voorbereiding op uw polibezoek
Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Ons animatiefilmpje Voorbereiding op uw afspraak bij de polikliniek toont hoe u zich goed voorbereidt op uw afspraak en wat u kunt verwachten van uw afspraak.
Begeleider
Het is verstandig om ervoor te zorgen dat er iemand met u meekomt naar het ziekenhuis, zodat u niet zelf naar huis hoeft te rijden. Als u dit wilt, mag uw partner of een andere naaste ook bij het onderzoek aanwezig zijn.
Pijnstillers
Op de dag van het onderzoek neemt u 1 uur voor de ingreep 1 tablet naproxen 500 mg en 2 tabletten paracetamol van 500 mg. U krijgt de naproxen op de polikliniek na uw bezoek aan de arts. De paracetamol dient u zelf aan te schaffen.
Eten en drinken
U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te komen. Dat betekent dat u voordat u naar het ziekenhuis komt gewoon mag eten en drinken. Als u medicijnen gebruikt, mag u die ook gewoon innemen zoals anders.
Kleding
- Draag gemakkelijk zittende kleding, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken.
- Als uw onderzoek langer duurt, kan het fijn zijn om ook warme sokken mee te nemen.
- Neem een reservesetje kleding mee.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Afzeggen
Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt.
Onderzoek
Op de afgesproken datum meldt u zich op de afdeling Radiologie. In de onderzoekskamer wordt u gevraagd uw onderkleding uit te doen en plaats te nemen op de onderzoekstafel.
Radioloog
De arts die het onderzoek uitvoert zal worden geholpen door 1 of 2 assistenten. Tevens zal er ook een radioloog aanwezig zijn die de röntgenfoto’s beoordeelt. De arts brengt een speculum (eendenbek) in; de baarmoedermond is dan goed te zien. Hij ontsmet de baarmoedermond met jodium.
Contrastmiddel
Om een goed beeld van de baarmoeder en de eileiders te krijgen op de röntgenfoto wordt een contrastmiddel gebruikt. De arts brengt een buisje door de opening van de baarmoedermond en spuit de contrastvloeistof via het buisje in de baarmoeder.
Het inspuiten van het contrastmiddel kunt u voelen als een soort menstruatiepijn. Tegelijkertijd worden de röntgenfoto’s gemaakt. Als u dat wilt, kunt u op een tv-scherm meekijken.
Een half uur na het onderzoek, als u weer aangekleed bent, wordt soms nog een foto gemaakt om de verspreiding van de contrastvloeistof in uw buikholte te beoordelen.
Uitslag
De arts vertelt u direct de uitslag van het onderzoek. Na het onderzoek maakt u een afspraak op de polikliniek om het vervolg te bespreken.
Duur onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.
Hoofdbehandelaar
Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.
Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.
Nazorg
Soms loopt na het onderzoek nog iets van de ingespoten contrastvloeistof via de vagina naar buiten. U krijgt een maandverbandje mee. Verder kunt u na het onderzoek nog wat last hebben van menstruatieachtige buikkramp en een paar dagen bloedverlies. Dit gaat vanzelf over. Zo nodig kunt u nog een pijnstiller nemen.
Vragen
Heeft u nog vragen? Neem contact op met de poli Gynaecologie.
Expertise en ervaring
Voor uitgebreid onderzoek en een compleet aanbod aan behandelingen kunt u terecht bij het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum. Hier werkt een deskundig team met veel ervaring op het gebied van vruchtbaarheidsproblemen. Ons team bestaat uit 2 gynaecologen en 4 fertiliteitsartsen (artsen met ervaring op het gebied van vruchtbaarheidsbehandelingen). Jaarlijks behandelt dit team ruim zevenhonderd paren bij wie zwanger worden (nog) niet lukt.
Wij vinden het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt, zeker bij een spannend en emotioneel zwaar onderwerp als dit. Daarom is één van onze specialisten uw vaste aanspreekpunt tijdens het hele traject van onderzoeken en behandelingen. Iedere beslissing nemen we samen met u. Omdat behandelingen zoals het HSG op een bepaald moment in de cyclus moeten worden verricht kan het zijn dat een ander lid van het team anders dan uw hoofdbehandelaar het onderzoek uitvoert.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
Lees meer over veilige zorg in het ziekenhuis
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Of u allergieën heeft.
- Of u (mogelijk) zwanger bent.
- Als u iets niet begrijpt.
- Wat u belangrijk vindt.
- Als u iets ziet wat niet schoon is.
Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.
Digitale Poli
Het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum biedt, naast de gebruikelijke zorg, ook een Digitale Poli op de website: https://www.digitalepoli.nl/.
Deze Digitale Poli is een besloten, online ontmoetingsplek voor patiënten, partners en zorgverleners van het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum. Hiermee willen we de zorg nog beter afstemmen op uw wensen en de communicatie tussen u en het behandelteam verder verbeteren. We nodigen u daarom van harte uit om u aan te melden.