"Thuismonitoring geeft me rust"
Wendy Koet over thuismonitoring bij zwangerschapsdiabetes
Wendy Koet (33) is zwanger van haar derde kindje. Haar eerste zwangerschap liep helaas verdrietig af. Bij 38 weken beviel Wendy van een overleden kindje, een groot verlies. "Ik bleek toen zwangerschapsdiabetes te hebben, maar dat wisten we niet," vertelt Wendy. Haar placenta stopte met werken, wat leidde tot het verlies van haar eerste kindje. Bij haar tweede, en nu ook derde zwangerschap kreeg ze opnieuw zwangerschapsdiabetes. Het grote verschil met haar tweede zwangerschap is dat ze in de thuismonitoring zit. "Ik vind het echt heerlijk. Je zet je waarden in de app en binnen twee uur krijg je een reactie als je ergens over twijfelt."
Na het verlies van haar eerste kindje stond Wendy tijdens haar tweede zwangerschap onder strenge controle in het ziekenhuis. Ze hield haar bloedsuikerwaarden nauwkeurig bij in een boekje. "Ik noteerde alle waarden en besprak ze iedere week tijdens de controles," herinnert ze zich. Al snel bleek dat ze opnieuw zwangerschapsdiabetes kreeg. Tijdens de zwangerschap heeft het lichaam meer insuline nodig om de suiker uit de voeding te verwerken, door de zwangerschapshormonen. Soms kan de alvleesklier, die insuline aanmaakt, deze extra vraag niet aan, waardoor de bloedsuikers te hoog worden. Dit noem je zwangerschapsdiabetes. Dit kan schadelijk zijn voor zowel moeder als baby. Meestal verdwijnt de zwangerschapsdiabetes weer na de bevalling.
Prikken, spuiten, plannen
Vanaf 18 weken moest Wendy insuline gaan gebruiken. Dit betekende regelmatig prikken om haar bloedsuiker te meten, insuline spuiten en elke maaltijd zorgvuldig plannen. "Je bent er eigenlijk de hele dag mee bezig," vertelt Wendy. "Als je even de tijd vergeet, kunnen je bloedsuikers gaan schommelen, en dat is gevaarlijk." Ze had regelmatig vragen of twijfels over haar zwangerschapsdiabetes. Maar, soms duurde het wel een week voordat ze antwoord had. Dat zorgde voor veel stress, vooral vanwege wat er in haar eerste zwangerschap was gebeurd. Gelukkig verliep de zwangerschap verder goed en beviel Wendy in 2021 van haar gezonde dochter Lexi.
Thuismonitoring brengt rust
Nu is Wendy opnieuw zwanger van een meisje. Ook deze zwangerschap ontwikkelde ze zwangerschapsdiabetes, maar er is één groot verschil met haar vorige zwangerschappen: Wendy maakt nu gebruik van thuismonitoring via een app. Iedere dag stuurt ze haar bloedsuikerwaarden door en krijgt ze snel feedback van het thuismonitoringsteam. "Ik vind het echt heerlijk," zegt Wendy. "Je zet je waarden in de app en binnen twee uur krijg je een reactie als je ergens over twijfelt. Soms zelfs sneller! En dat geeft me veel meer rust. Het is een groot verschil met een keer in de week contact."
Dankzij thuismonitoring maakt Wendy zich minder zorgen, terwijl ze haar drukke werk in de GGZ en het zorgen voor haar dochter combineert. "Vroeger moest ik altijd mijn telefoon bij me hebben op werk voor wanneer het ziekenhuis mij zou bellen over mijn waardes. Nu kan ik mijn eigen ding doen. Want als er iets is, krijg ik gewoon een berichtje."
Persoonlijke zorg op afstand
In tegenstelling tot sommige mensen die thuismonitoring onpersoonlijk vinden, ervaart Wendy het als juist heel prettig. "Ik hou helemaal niet van bellen," zegt ze lachend. "Bovendien heb ik via de app veel sneller contact." Daarnaast kan ze dankzij de app haar notities en voedingspatronen makkelijker bijhouden dan in een boekje. "Als ik bijvoorbeeld twijfel over hoe mijn lichaam reageerde toen ik een broodje kaas at, kan ik dat makkelijk terugzoeken in de app. In het boekje was daar helemaal geen ruimte voor."
Met een derde kindje op komst, een betrokken partner en een vrolijke dochter van 3,5 jaar die zich al voorbereidt op de komst van haar zusje, ziet Wendy de toekomst vol vertrouwen tegemoet. "We kijken er erg naar uit. Het blijft spannend, maar ik weet dat we het samen kunnen."
Inmiddels is Wendy op 11 november bevallen van haar gezonde dochter Mikki.