Halsslagaderoperatie: richtlijnen voor na de operatie
Contact
Na een operatie aan uw halsslagader kunt u uw dagelijkse activiteiten langzaam maar zeker weer oppakken. Zodra uw wonden genezen zijn, zijn er geen beperkingen meer. Om het ontstaan van nieuwe problemen aan uw bloedvaten te voorkomen, helpt het om goede leef- en eetgewoonten te hebben. Daarom geven wij u adviezen over leefgewoonten na uw behandeling.
Op deze pagina snel naar
Hoe mag u zich inspannen?
Uw lichaam geeft zelf het beste aan waar uw grenzen liggen. Het is het beste daarnaar te luisteren en regelmatig rust te nemen.
- Bouw activiteiten zoals lopen en fietsen langzaam op.
- Wees voorzichtig met bukken: dit kan duizeligheid of druk op uw gehoor veroorzaken.
- Laat de eerste 6 weken na uw operatie zwaar huishoudelijk werk, zoals stofzuigen, dweilen en tillen liever aan anderen over.
- Bespreek met uw (bedrijfs)arts wanneer u weer kunt werken.
- U kunt na de operatie weer seksueel contact hebben. Als u hierover vragen heeft, kunt u altijd bij uw vaatchirurg terecht.
Lichamelijke verzorging en uw wond
De volgende tips gelden voor douchen, baden en uw wond.
- Gaat u gerust onder de douche, maar wacht liever nog een paar weken met in bad gaan. Door de warmte kan een bad duizeligheid veroorzaken.
- Het kan zijn dat de wond in uw hals bij uw ontslag nog wat dik is. Dit gaat vanzelf over.
- Het is belangrijk dat u uw huisarts waarschuwt als de wond plotseling dik wordt.
- Een deel van uw hals kan gevoelloos zijn. Meestal herstelt dit gevoel zich na 6 tot 12 maanden. De gevoelloosheid kan blijvend zijn als de gevoelszenuwen van de huid in het operatiegebied zijn beschadigd om uw halsslagader goed te bereiken voor de operatie.
Voeding en leefpatroon
In principe mag u na uw ingreep alles eten. Wel is het verstandig om rekening te houden met onderstaande adviezen.
- Om aandoeningen aan hart- en bloedvaten te voorkomen, adviseren we u niet alleen om gezond, maar ook cholesterol-, zout- en vetarm te eten.
- Probeer goed op uw gewicht te letten en zorg ervoor dat u niet te zwaar wordt.
- Als u moeite heeft met het kwijtraken van uw ontlasting, is het belangrijk om veel te drinken (liefst water) en om vezelrijke voeding te eten, zoals volkorenbrood, pruimen, zemelen en ontbijtkoek.
- Daarnaast is het belangrijk om te stoppen met roken, veel te bewegen en stress zoveel mogelijk te vermijden.
Hoofdpijn
Na de behandeling kunt u last hebben van hoofdpijn. Dit komt doordat uw hersenen een hogere bloeddruk te verwerken krijgen. Neem bij toenemende hoofdpijn contact op met uw huisarts of de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis.
Bloedverdunnende medicijnen
De bloedverdunners die uw arts u heeft voorgeschreven moet u waarschijnlijk langdurig blijven innemen. Uw behandelend arts overlegt dit uiteraard met u. Ook overlegt uw arts het gebruik van eventuele andere medicijnen met u. Een aantal adviezen voor het gebruik van bloedverdunners vindt u hieronder.
- Drink niet meer dan twee glazen alcohol per dag.
- Gebruik een zachte tandenborstel in verband met het sneller bloeden van uw tandvlees.
Expertise en ervaring
De vaatchirurgen van het St. Antonius voeren alle vaatchirurgische behandelingen uit en behandelen vanuit de hele regio mensen met complexe aandoeningen aan de bloedvaten. Daarnaast behandelen de vaatchirurgen vanuit het hele land mensen die in het kader van een second opinion zijn doorverwezen. Om de kwaliteit van de zorg voortdurend te verbeteren, wordt binnen de vaatchirurgie veel onderzoek gedaan.
Ook maken de vaatchirurgen gebruik van de nieuwste, innovatieve technieken. Zo vinden de vaatchirurgische behandelingen plaats in een moderne hybride-operatiekamer. Hier worden vaatoperaties minimaal-invasief en met de modernste apparatuur uitgevoerd. Ook beschikken we op de afdeling Radiologie over een goed uitgeruste interventiekamer voor de dotterbehandelingen.
Meer informatie
Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, aarzel dan niet om ze aan ons te stellen. Na uw ontslag uit het ziekenhuis kunt u met problemen en vragen bij uw huisarts terecht, maar bij twijfel of noodgevallen kunt u uiteraard altijd bij ons terecht.
Er is veel informatie beschikbaar over (hart- en) vaataandoeningen en er zijn meerdere patiëntenverenigingen waar u terecht kunt voor informatie en met vragen. Op onderstaande websites vindt u veel informatie over vaataandoeningen: