Patiëntverhalen

'Het is mij duizend procent meegevallen'

Prostaatverwijdering met twee nieuwe operatietechnieken op Da Vinci robot

prostaatkanker patiëntverhaal

Elke paar jaar laat Luis Anaya (66) zijn prostaat controleren. Niet omdat hij klachten heeft, maar gewoon uit voorzorg. Afgelopen december blijkt dat zijn PSA-waarde in het bloed te hoog is en de huisarts stuurt hem door naar het St. Antonius. Daar wordt duidelijk dat Luis prostaatkanker heeft. “Dat was natuurlijk enorm schrikken. Ik kreeg twee keuzes: bestralen of opereren. Al snel wist ik dat ik voor een operatie wilde gaan.”

Dat zijn PSA-waarde aan de hoge kant bleek, was voor Luis geen reden om zich direct zorgen te maken. “Volgens de huisarts kon mijn prostaat ook wat vergroot zijn. Dat hoeft niet meteen op prostaatkanker te wijzen.” Maar in het St. Antonius Ziekenhuis wordt al snel duidelijk dat dat het wel is. Het kleine vlekje op de prostaat wat zichtbaar wordt tijdens de MRI blijkt een kleine kwaadaardige tumor van 9 millimeter te zijn.  

“Ik schrok daar behoorlijk van. Ik heb niets gemerkt; had helemaal geen klachten.” Uroloog Matthijs Scheltema legt Luis twee keuzes voor: de tumor bestralen óf een operatie waarbij de prostaat wordt verwijderd met behulp van de robot. “Jij mag kiezen, zei hij”, blikt Luis terug. “Dat was voor mij geen moeilijke keuze. Mijn gevoel zei al snel dat ik voor een operatie wilde gaan. Die tumor moest eruit.”

Da Vinci operatierobot

Om tot zijn keuze te komen, had Luis allereerst een videoafspraak met een arts in het UMC Utrecht, waar het St. Antonius mee samenwerkt op het gebied van bestralingen. De arts vertelde hem meer over radiotherapie en hoe de  behandeling in zijn werk gaat. Ook zocht Luis veel informatie op over het laten verwijderen van de prostaat met de Da Vinci operatierobot. “Ik las veel positieve reviews over deze ingreep en dr. Scheltema verzekerde mij dat dit een goede optie was voor mij.”

Tijdens de operatie worden er 5 kleine sneetjes in de buik gemaakt, waar de robot door naar binnengaat. Dankzij de robot kan de uroloog heel nauwkeurig opereren. Bij Luis zijn twee nieuwe operatietechnieken toegepast. Het gaat hierbij om een urinebuis-verlengende techniek en de zogenaamde ‘hood’ techniek, waarbij bindweefsel rond de prostaat intact gelaten wordt. 

Angstig voor de ingreep of gevolgen van de prostaatverwijdering is Luis nooit geweest. “Natuurlijk is het gek dat je geen prostaat meer hebt, maar ik kan prima zonder. Ik merk er helemaal niets van dat ik ‘m niet meer heb en alles werkt gewoon.” 

Luis kijkt dan ook heel tevreden terug op zijn keuze voor de operatie. “Ik zou er zo weer voor kiezen. Het is allemaal zo ontzettend goed gegaan. Ik heb nergens last van gehad, en het herstel ging ook heel snel. Ik zou mannen die voor een soortgelijke keuze staan allemaal aanraden om voor de operatie te gaan. Bang zijn is echt niet nodig; het is mij duizend procent meegevallen.” 

Terug naar boven