Met wie krijgt u te maken in het ziekenhuis?

Het jasje van... Tamar Vleugel

Tamar Vleugel

In de rubriek ‘Het jasje van…’ vertellen medewerkers over hun werk in het ziekenhuis en het jasje dat zij daarbij dragen. Tamar Vleugel is verpleegkundig consulent continentiezorg en urologie. Zij  zorgt met name voor patiënten met continentie- en retentieproblematiek. Dat betekent dat patiënten ongewild hun urine en/of ontlasting verliezen of hun blaas niet (volledig) kunnen legen, wat voor problemen zorgt omdat urine achterblijft. 

Welk jasje draag je?

"Ik draag het jasje van verpleegkundig consulent. Dat is een specialisatie binnen de verpleegkunde. Ik help patiënten bij het kiezen en gebruiken van hulpmiddelen bij ongewild verlies van urine en ontlasting, moeite met plassen of problemen met de ontlasting (obstipatie)."

Hoelang draag je het jasje al?

"Inmiddels werk ik alweer zeventien jaar in dit ziekenhuis. Het jasje van verpleegkundig consulent draag ik sinds twee jaar. Daarvoor heb ik vijftien jaar als verpleegkundige gewerkt. Al die tijd op de poli Urologie."

Wat zijn je belangrijkste taken in het ziekenhuis?

"Dagelijks help ik patiënten vooral met katheterzorg. Als een patiënt problemen krijgt met de katheter en het lukt de verpleegkundige of thuiszorg niet meer, dan kom ik in beeld. Een katheter kan bijvoorbeeld verstopt raken. Ik bedenk dan hoe ik die verstopping kan verhelpen en hoe we ervoor kunnen zorgen dat het in de toekomst niet meer gebeurt. 

Meestal komen mensen bij mij op het spreekuur, maar als er een patiënt in het ziekenhuis ligt met problemen, dan kom ik ook op de afdeling. Mensen die niet of niet goed zelfstandig kunnen plassen zijn vaak heel blij als ze bij mij zijn geweest. Het is, ook letterlijk, een grote opluchting voor ze als ze hun blaas kunnen legen, dankzij bijvoorbeeld een katheter. 

Ook zet ik me in voor het Greenteam op de poli Urologie. Ik denk mee over hoe we duurzamer kunnen werken op de afdeling. Zo gebruiken we tegenwoordig waar het kan kleinere celstofmatjes, dit spaart kosten en afval. Celstofmatjes zijn wegwerp onderleggers die je kunt gebruiken op bijvoorbeeld het bed of een onderzoekstafel. Ze helpen om de ondergrond schoon te houden bij een ongelukje, zoals het verliezen van urine."

Wat vind je het leukste aan je werk?

"Het leukste aan mijn werk vind ik dat geen dag hetzelfde is. Ik onderzoek zelfstandig of samen met collega’s ingewikkelde situaties en bedenk daar oplossingen voor. Wij leveren zorg op maat, waarbij we altijd kijken wat voor de patiënt het beste is. Ook vind ik het leuk en belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen en collega’s in het ziekenhuis iets te leren over continentiezorg. Bijvoorbeeld als een afdeling regelmatig patiënten ziet met verstopte katheters, dan vragen ze mij om langs te komen. Samen met de afdeling en de patiënt kijk ik dan naar de oorzaken, behandelingen en mogelijke (leefstijl-)adviezen."

Mooiste momenten?

"Ik vind het heel mooi als mensen opgelucht, en liefst nog met een glimlach, de spreekkamer verlaten. Vaak zijn patiënten van tevoren best gespannen. Het is een lastig onderwerp wanneer je niet of slecht kunt plassen. Sommige patiënten durven bijvoorbeeld door urineverlies niet meer naar buiten. Met een simpele aanpassing of hulpmiddel kunnen mijn collega’s en ik hen vaak helpen. Als ze daardoor weer een wandeling kunnen maken of boodschappen kunnen doen, zien we dat als een grote verbetering van hun kwaliteit van leven. Dat is toch waar je dit werk voor doet."

De eerste hele week van oktober is het de landelijke Week van de Continentie. Hiermee doorbreken we het taboe om over plas-,  poep- en druppelklachten te praten. Heeft u problemen met plassen en of poepen? Maak het bespreekbaar!

Terug naar boven