Behandelingen & onderzoeken Urologie

Blaasspoeling

U heeft van uw uroloog de diagnose niet-spierinvasief blaaskanker gekregen. Als behandeling van de blaaskanker zijn door de uroloog blaasspoelingen met u afgesproken.

Blaasspoelingen verkleinen de kans op terugkeer of uitbreiding van blaaskanker. De blaasspoelingen vinden meestal binnen enkele weken na de kijkoperatie (TURT) plaats, waarbij de zichtbare afwijkingen als gevolg van blaaskanker zijn weggehaald.

Blaaskanker uit zich vaak in de vorm van één of meerdere tumoren (uitstulpingen, of in de volksmond 'poliepen') in de blaas. Deze tumoren groeien in ongeveer 70% van de gevallen oppervlakkig (niet spierinvasief).

Bij meer dan 50% van de geopereerde patiënten ontstaan na verloop van tijd nieuwe tumoren. Soms worden ze agressiever en kunnen dan dieper de blaaswand ingroeien. Blaasspoelingen verkleinen de kans op terugkeer van tumoren.

Het aantal spoelingen is afhankelijk van:

  • het aantal tumoren;
  • de aard van de tumoren;
  • het aantal keren dat er al eerder tumoren zijn geweest
  • de gegevens van het weefselonderzoek die door de patholoog zijn onderzocht

Er zijn verschillende geneesmiddelen die voor een blaasspoeling gebruikt worden (bv Mitomycine of BCG). De uroloog bepaalt welk middel het beste is en hoeveel blaasspoelingen er nodig zijn. De uroloog kan helaas geen garantie geven of de spoelingen op korte of lange termijn succesvol zijn.

Voorbereiding

Plastabletten

Neem op de dag van de blaasspoeling uw plastabletten pas NA de blaasspoeling nadat u de eerste keer heeft uit geplast.

Drinken

Drink 6 uur voorafgaand aan de spoeling zo weinig mogelijk en de laatste 2 uur helemaal niets. Het is dan beter haalbaar om de blaasspoeling liefst 1,5 tot maximaal 2 uur in de blaas te houden.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Allergieën

Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of contrastvloeistof? Vertel dit dan voordat de behandeling plaatsvindt aan de verpleegkundige.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Behandeling

  • Het is belangrijk dat u thuis heeft uitgeplast (niet meer vlak voor de spoeling uitplassen in het ziekenhuis!). In het ziekenhuis brengt de verpleegkundige een katheter in de blaas. Een katheter is een dun flexibel slangetje, dat via de plasbuis in de blaas wordt gebracht.
  • De verpleegkundige brengt vervolgens de blaasspoeling (ongeveer 50 cc) in uw blaas.
  • Daarna verwijdert de verpleegkundige de katheter en mag u naar huis.

Nazorg

Advies en instructies voor uw nazorg. Die heeft betrekking tot:

  • Wanneer weer plassen?
  • Instructies voor toiletbezoek en hygiëne
  • Geslachtsgemeenschap
  • Bijwerkingen
  • Controle
  • Hoofdbehandelaar

Wanneer weer plassen?

  • Probeert u de vloeistof tenminste 1,5 tot maximaal 2 uur in de blaas te houden. De spoeling heeft anders onvoldoende effect. Plast u de spoeling onverwacht toch binnen 1 uur uit, neem dan contact op met de poli.
  • Daarna kunt u de vloeistof uitplassen. Het kan zijn dat er bij het uitplassen wat lucht meekomt.
  • Het is belangrijk dat u minimaal 1,5 liter per dag drinkt (mits u geen vochtbeperking heeft). Zeker de gedurende de periode dat u blaasspoelingen krijgt.

Instructies voor toiletbezoek en hygiëne

  • Mannen adviseren wij de eerste keren dat zij na de spoeling naar het toilet gaan, op het toilet te gaan zitten bij het plassen.
  • Spoel de eerste keren het toilet 2x door (ook vrouwen) en houd het deksel van de wc hierbij gesloten.
  • Vermijd contact tussen uw huid en uw urine. Gebruik daarom voldoende toiletpapier.
  • Was de eerste dag uw handen en geslachtsdelen met ruim voldoende water elke keer dat u naar het toilet bent geweest.
  • Reinig het toilet tot twee dagen na de blaasspoeling: bij BCG met chloor, bij Mitomicyne met allesreiniger.
  • Ondergoed dat u heeft gedragen direct na de blaasspoeling en kleding waar urine op is gekomen, kunt u normaal wassen.
  • Afgezien van deze maatregelen en normale hygiëne hoeft u geen extra voorzorgsmaatregelen te nemen voor kinderen of volwassenen in uw omgeving.

Geslachtsgemeenschap

We weten nog niet hoe lang eventuele resten van de spoeling achterblijven. Daarom adviseren we:

  • Bij de mitomycine blaasspoeling tot 48 uur na de spoeling een condoom te gebruiken bij de geslachtsgemeenschap.
  • Bij de BCG blaasspoeling tot 1 week na de spoeling een condoom te gebruiken bij de geslachtsgemeenschap. Dit om besmetting van de partner te voorkomen.

Bijwerkingen

Blaasspoelingen worden zeer wisselend ervaren door patiënten, de ene patiënt heeft geen klachten of bijwerkingen, de andere wel. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen:

  • Vaker het gevoel hebben te moeten plassen.
  • Een pijnlijk gevoel hebben in de blaasstreek en plasbuis.
  • Het ophouden van de urine kan soms wat lastiger zijn.
  • Een spoortje bloed of weefseldeeltjes in de urine.
  • Grieperig met temperatuurverhoging tot 38,5 C (bij BCG spoeling).
  • Koude rillingen met spierpijn.

Deze verschijnselen verdwijnen vrijwel altijd binnen 24 tot 48 uur. Mocht dit niet het geval zijn, neem dan contact op met de polikliniek Urologie. De uroloog kan zo nodig medicijnen voorschrijven om de klachten te verminderen.

Allergische reactie 

Een enkele keer kan een allergische reactie ontstaan; u krijgt dan huiduitslag en jeuk aan uw handpalmen. Dit kan bij Mitomycine voorkomen. In dit geval overleggen we met de uroloog over de verdere behandeling.

Contact opnemen

Neem contact met ons op:

  • als u koorts heeft boven de 38,5 graden,
  • wanneer uw urine, langer dan 24 uur, donkerrood is met stolsels en
  • wanneer u plasklachten heeft die niet na 2 dagen verdwijnen door extra te drinken.

Overdag kunt u contact opnemen met de Poli Urologie. In de avond, nacht en weekenden met de Spoedeisende Hulp.

Vaccinatie

Verder adviseren u 2 weken voor en 2 weken na de blaasspoeling geen vaccinatie te halen.

Controle

Om het effect van de spoelingen te controleren, zal de uroloog regelmatig een blaasonderzoek verrichten (cystoscopie).

Verder wordt uw urine dan ook gecontroleerd op kankercellen en ontsteking. dit geldt voor de BCG spoelingen. Bij Mitomycine spoelingen gebeurt dit alleen op indicatie, als de arts dit nodig vindt.

Als er na 1 jaar geen nieuwe tumoren zijn ontstaan, wordt de kans duidelijk groter dat u tumorvrij blijft. Maar ook na jaren tumorvrij verschijnen tumoren soms opnieuw. De uroloog bespreekt met u hoe vaak u in de komende jaren een blaasonderzoek moet ondergaan.

Mochten de blaasspoelingen niet aanslaan, dan kan vaak worden overgeschakeld op een ander type blaasspoeling. Helaas komt het een enkele keer voor dat de blaasspoelingen helemaal geen effect hebben en er nieuwe tumoren blijven ontstaan. Dan wordt er een ander plan gemaakt.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Expertise en ervaring

De urologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben bijzondere expertise op het gebied van uro- oncologische zorgvragen. We behandelen in ons ziekenhuis jaarlijks ruim 2.500 patiënten met een verdenking op prostaat-, nier- of blaaskanker. Doordat we zoveel patiënten behandelen zien we veel verschillende ziektebeelden en hebben we veel ervaring en expertise opgebouwd. Met betrekking tot het aantal operaties per jaar zitten we in deze kankersoorten al jaren in de top 5 van Nederland. 

We doen aan voortdurende kwaliteitsverbetering en zijn steeds op zoek naar de meest optimale behandeling. Ook doen we veel aan onderzoek om steeds beter te kunnen voorspellen wat nodig is en wat resultaten opleveren voor onze patiënten. We investeren in de nieuwste behandelmethoden- en technieken die zo min mogelijk schade aan het lichaam opleveren, zo maken we zoveel mogelijk gebruik van de nieuwste Da Vinci-robot waarmee we laparoscopische ingrepen doen (kijkoperaties in de buikholte).

Wilt u meer weten over onze aandachtsgebieden? Bekijk ook onze pagina Prostaatkankercentrum.

Meer informatie

Contact opnemen

Wilt u de afspraak afzeggen, doe dit dan tijdig. U kunt dan contact opnemen met de poli Urologie.

Heeft u nog dringende vragen na het poli bezoek of de behandeling? Neem dan gerust contact met ons op.

  • Tijdens kantooruren met de poli Urologie: T 088 320 25 00.
  • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp: T 088 320 33 00.

Gerelateerde informatie

Code URO 17-B-2

Terug naar boven