Actief volgen (active surveillance)
Als de prostaattumor relatief klein en niet agressief lijkt te zijn, kan u worden geadviseerd (nog) geen behandeling te laten uitvoeren, maar actief te laten volgen Dit wordt active surveillance-beleid genoemd.
Bij active surveillance wordt regelmatig de PSA-waarde gecontroleerd, een MRI-scan gemaakt en, indien nodig, nieuwe prostaatbiopten afgenomen en/of een PET-scan gemaakt.
Op deze pagina snel naar
Onder controle blijven
Active surveillance betekent dus niet dat er 'niets' gebeurt, maar dat u onder controle afwacht hoe de ziekte zich verder ontwikkelt. Als het nodig is kan zo tijdig op veranderingen worden gereageerd. Wanneer er toch verslechtering lijkt te ontstaan, zal op een tijdig moment alsnog behandeling worden gegeven. Gemiddeld na 5 jaar zal 1 op de 3 mannen uiteindelijk toch zijn overgestapt van active surveillance op behandeling.
Ervaring
Er is veel ervaring met active surveillance in het St. Antonius Ziekenhuis. Sinds de introductie van nieuwe onderzoekstechnieken bij het opsporen van prostaatkanker kan er ook meer zekerheid worden gegeven over de noodzaak voor behandeling.Als active surveillance geen optie is, zijn er verschillende andere behandelingen mogelijk.
Expertise en ervaring
De urologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben bijzondere expertise op het gebied van uro- oncologische zorgvragen. We behandelen in ons ziekenhuis jaarlijks ruim 2.500 patiënten met een verdenking op prostaat-, nier- of blaaskanker. Doordat we zoveel patiënten behandelen zien we veel verschillende ziektebeelden en hebben we veel ervaring en expertise opgebouwd. Met betrekking tot het aantal operaties per jaar zitten we in deze kankersoorten al jaren in de top 5 van Nederland.
We doen aan voortdurende kwaliteitsverbetering en zijn steeds op zoek naar de meest optimale behandeling. Ook doen we veel aan onderzoek om steeds beter te kunnen voorspellen wat nodig is en wat resultaten opleveren voor onze patiënten. We investeren in de nieuwste behandelmethoden- en technieken die zo min mogelijk schade aan het lichaam opleveren, zo maken we zoveel mogelijk gebruik van de nieuwste Da Vinci-robot waarmee we laparoscopische ingrepen doen (kijkoperaties in de buikholte).
Wilt u meer weten over onze aandachtsgebieden? Bekijk ook onze pagina Prostaatkankercentrum.