Darmoperatie thuismonitoring
Het is bewezen dat het herstel na een operatie beter gaat in de eigen omgeving. Daarom houden wij patiënten na een darmoperatie thuis in de gaten via thuismonitoring. Zij kunnen zo sneller naar huis, beter herstellen en met de Thuismeten-app houden we in de gaten hoe het met hen gaat.
Op deze pagina snel naar
Waarom thuismonitoring?
Met de Thuismeten-app kunt u eerder naar huis om in uw eigen omgeving te herstellen van uw darmoperatie. Via de app krijgt u informatie over hoe u zich voorbereidt op de operatie en over wat u thuis kunt doen om goed te herstellen. Ook krijgt u via de app vragen over uw gezondheid. Uw antwoorden geven ons een beeld van hoe het met u gaat. Zo kunnen uw zorgverleners op afstand meekijken naar uw gezondheid.
Waaruit bestaat thuismonitoring bij een darmoperatie?
Als u meedoet aan thuismonitoring verwachten we van u dat u vragen(lijsten) via de Thuismeten-app beantwoordt, metingen doet en de informatie in de app leest.
De thuismonitoring bestaat uit 2 delen:
1. Voor de operatie
- In de app staat informatie over uw opname en operatie, zoals uitleg over thuismonitoring, de saturatiemeter en voorbereiding op de operatie. Wij vragen u deze informatie grondig door te lezen.
- U krijgt een vragenlijst. In de app krijgt u uitleg over hoe u deze vragenlijst invult.
2. Na de operatie
- Vanaf de dag dat u naar huis gaat vult u 2 x per dag vragen over uw gezondheid in.
- We vragen u metingen te doen, zoals uw zuurstofgehalte in het bloed (saturatie), hartslag, temperatuur en gewicht.
- U kunt na het beantwoorden van de vragen een bericht krijgen met het verzoek om bepaalde informatie in de app te bekijken.
- Bij een afwijkende score van uw vragenlijsten of toename van klachten neemt het team Thuismonitoring binnen 24 uur telefonisch contact met u op.
Op deze manier houden we u goed in de gaten. De thuismonitoring stopt na 10 dagen.
- Als u naar huis gaat, krijgt u een saturatiemeter mee naar huis. Met dit apparaat meet u uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed. U gebruikt uw eigen thermometer en weegschaal.
- We vragen u de saturatiemeter weer in te leveren op uw controleafspraak op de polikliniek.
App voor thuismonitoring installeren
- U ontvangt een e-mail van het St. Antonius Ziekenhuis op het opgegeven e-mailadres. De leverancier van de Thuismeten-app is Luscii.
- Als u de e-mail niet direct ziet, check dan uw spam of ongewenst inbox.
- U downloadt de Thuismeten-app op uw telefoon of tablet via de appstore (als u een iPhone heeft) of playstore (als u een Android telefoon heeft, bijvoorbeeld Samsung, Nokia of Huawai).
- U opent de Thuismeten-app en vult uw gebruikersnaam in die in de e-mail staat.
- Om de registratie te voltooien, ontvangt u per e-mail een controlecode. Vul deze code binnen 15 minuten in, anders verloopt de code en moet u zich opnieuw registreren.
- De thuismonitoringsverpleegkundige neemt telefonisch contact met u op om te vragen of de installatie van de app is gelukt en om eventuele vragen te beantwoorden.
- Let op: U krijgt een melding op de telefoon of tablet om u te helpen herinneren de vragenlijst in te vullen. Zorg er daarom voor dat meldingen via e-mail of push-berichten aanstaan. Hoe u dat doet, verschilt per telefoon en tablet. Bekijk hiervoor de handleiding van uw telefoon of tablet.
Zuurstofgehalte meten
- Ga voordat u uw zuurstofgehalte meet 10 minuten rustig zitten of liggen.
- Warm uw handen goed op voordat u uw zuurstofgehalte meet.
- Plaats vervolgens de zuurstofsaturatiemeter op een vinger. Zorg dat er geen nagellak op de nagel zit. Dan werkt de meter niet goed.
- Wacht 35 seconden, want het kan even duren voordat juw zuurstofgehalte is gemeten.
- Laat de meter een afwijkend zuurstofgehalte zien? Meet dan direct nog een keer.
Hartslag meten
De saturatiemeter meet ook uw hartslag. U ziet deze op het scherm van het apparaat.
Temperatuur meten
Gebruik uw eigen thermometer. Raadpleeg zo nodig de gebruiksaanwijzing.
Gewicht meten
- Weeg steeds met dezelfde weegschaal op dezelfde plek.
- Weeg op een vast moment. Het liefst iedere ochtend. Houd hierbij rekening met toiletbezoeken en uw ontbijt. Als u zich weegt voordat u ontbijt, bent u lichter dan als u na uw ontbijt op de weegschaal gaat staan. Ditzelfde geldt voor toiletbezoek: na een toiletbezoek bent u lichter dan daarvoor.
- Weeg altijd op dezelfde manier. Dit betekent dat u bijvoorbeeld altijd in uw ondergoed op de weegschaal gaat staan.
Vergoeding van uw zorg
Het beoordelen van uw gegevens via Thuismeten is onderdeel van uw zorg door het ziekenhuis. Hiervoor brengen wij kosten in rekening. Thuismeten wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar kan gevolgen hebben voor uw eigen risico. Heeft u vragen hierover, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.
Contact opnemen
Uw vraag heeft spoed:
Bij levensbedreigende klachten belt u 112.
Uw vraag heeft geen spoed:
- U stuurt een bericht in de Thuismeten-app via het kopje ‘berichten’. Wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op, telefonisch of via de app.
- U neemt telefonisch contact op met team Thuismonitoring: 088 320 43 60. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 09.00 tot 12.00 uur en van 12.30 tot 17.00 uur. Buiten deze tijden belt u de verpleegafdeling: 088 320 65 28.
U heeft een technische vraag over de Thuismeten-app:
U belt Luscii support: 085 130 58 51. Dit is de leverancier van de Thuismeten-app. Bereikbaar tijdens kantooruren van 09.00 - 17.00 uur.