Wekadvies bij hersenschudding
Contact
Bij een hersenschudding geeft de arts een wekadvies mee. Dit wordt gedaan omdat er een heel kleine kans is dat er door het ongeval een bloedvaatje in de schedel beschadigd is. Sufheid is een teken hiervan.
Ter controle moet de patiënt de eerste 24 uur om de 2 uur gewekt worden om te controleren of de patiënt goed helder is. Dit moet ook ’s nachts gebeuren. De patiënt merkt zelf niet dat hij suf wordt. Het is dus belangrijk dat iemand anders dit om de 2 uur controleert. Voor kinderen gelden iets andere regels dan voor volwassenen.
Op deze pagina snel naar
Wekadvies voor volwassenen
Vraag aan familieleden of huisgenoten of zij elke 2 uur controleren of u goed aanspreekbaar bent. U bent goed aanspreekbaar als u uw naam en adres kunt noemen. Deze controle moet ook doorgaan als u slaapt!
Wanneer degene die u controleert twijfelt aan uw aanspreekbaarheid, moet hij/zij direct contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp (ook als het midden in de nacht is).
Gebruik van medicijnen
U mag die eerste 24 uur geen slaapmiddelen of alcohol gebruiken. Neem ook geen pijnstillers op basis van acetylsalisylzuur, zoals Aspirine® of Aspro®. Deze middelen hebben namelijk een bloedverdunnend effect. Bloed verdunnen is onwenselijk is als er inderdaad sprake zou zijn van een beschadigd bloedvaatje in de schedel.
Bij hoofdpijn mag u wel een paracetamol innemen (maximaal 4 tot 6 tabletten per 24 uur). Neem geen paracetamol met codeïne (deze stof werkt sufmakend). Paracetamol met coffeïne, zoals Finimal® of Panadol Plus®, mag wel.
Wekadvies voor kinderen
U moet elke 2 uur controleren of uw kind niet suf wordt. Dit kunt u doen door uw kind iets te drinken te geven. Als uw kind slaapt, moet u hem/haar goed wakker maken en
wat laten drinken.
Wanneer u het idee heeft dat uw kind moeilijker te wekken is dan normaal of suf is, neem dan direct contact op met de afdeling Spoedeisende Hulp (ook als het midden in de nacht is).
Gebruik medicijnen
Geef uw kind geen pijnstillers op basis van acetylsalisylzuur, zoals Aspirine® of Aspro®. Deze middelen hebben namelijk een bloedverdunnend effect. Bloed verdunnen is onwenselijk als er inderdaad sprake zou zijn van een beschadigd bloedvaatje in de schedel.
De verpleegkundige van de afdeling Spoedeisende Hulp geeft u een paar zetpillen paracetamol mee. Als uw kind de eerste 24 uur hoofdpijn heeft, kunt u deze met een gerust hart geven.
Meer informatie
Twijfelt u aan het bewustzijn van de patiënt? Neem dan direct contact met ons op. U kunt ons ook bellen als u nog andere vragen heeft.