Slaapregistratie-onderzoek (WatchPAT)
Bij een WatchPAT worden meerdere lichaamsfuncties tijdens de slaap gemeten. Het onderzoek laat zien of er sprake is van slaapapneu en/of snurken.
Op basis van de resultaten van dit onderzoek kan een diagnose worden gesteld of wordt aanvullend onderzoek gedaan.
Tijdens het onderzoek worden de volgende lichaamsfuncties gemeten:
- Hartslag/polsfrequentie
- Zuurstofverzadiging (saturatie)
- Lichaamshouding
- Totale slaaptijd
Dit onderzoek vindt in principe bij u thuis plaats, tenzij de medisch specialist vindt dat het onderzoek in het ziekenhuis plaats moet vinden.
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Voorbereidingen bij onderzoek thuis
Als het onderzoek thuis plaatsvindt heeft u eerst een afspraak met een laborant van de slaapgeneeskunde in het ziekenhuis.
U komt op de dag van het onderzoek naar de afdeling Slaapgeneeskunde op de 4e etage van het St. Antonius Ziekenhuis te Woerden. U meldt zich op het afgesproken tijdstip.
De laborant van de slaapgeneeskunde geeft u een uitgebreide instructie hoe u de WatchPat moet gebruiken en geeft u de apparatuur mee. U brengt dus zelf thuis de apparatuur aan.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Onderzoek
In de tas treft u een beschrijving met informatie aan, zodat u alles nog goed kunt nalezen over het onderzoek en het aansluiten van de apparatuur.
- Voor de zuurstofmeting aan uw vinger moet de nagel van de niet-dominante wijsvinger kortgeknipt zijn.
- Dit mag geen kunstnagel zijn en ook mag de nagel niet gelakt zijn met (gel)nagellak.
- De apparatuur bestaat uit:
o een meetkastje aan de pols, dit lijkt op een groot horloge;
o een sensor aan uw vinger die naast uw hartslag ook het zuurstofgehalte in uw bloed meet;
o een plakker op de borst - Houdt uw eigen ritme en routine aan zoals uw bedtijden en het gebruik van koffie en/of alcohol;
Nazorg
Apparatuur inleveren
U mag de apparatuur in de ochtend voorzichtig loshalen en in de bijbehorende tas doen.
Meetapparatuur blijft kwetsbaar:
- De plakker kunt u van de borst halen; de plakker blijft verbonden met het meetkastje.
- U kunt de sensor aan de vinger loshalen; de sensor blijft verbonden met het meetkastje
- Het meetkastje kunt u van de pols halen en samen met de sensor in de tas doen;
Vragenlijst
Na het slaaponderzoek vult u een vragenlijst in over de beleving van afgelopen nacht. Dit is een onderdeel van het onderzoek en noodzakelijk voor de interpretatie van de onderzoeksresultaten. Deze vragenlijst kunt u vinden in uw Mijn Antonius-account. Wanneer u geen account heeft moet u deze lijst op papier invullen.
De volgende ochtend levert u de apparatuur weer in op de afdeling Slaapgeneeskunde tussen 8 en 9 uur. De apparatuur moet uitgelezen worden en voorbereid worden voor de volgende patiënt.
Uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. De onderzoeker mag u hierover geen informatie geven. De uitslag van bepaalde onderzoeken kunt u na 2 weken ook inzien in uw eigen dossier via Mijn Antonius.