Aandoeningen Slaapgeneeskunde

Narcolepsie

Narcolepsie is een weinig voorkomende slaap-/waakstoornis, waarbij patienten overdag onbedwingbare slaap kunnen hebben en 's nachts juist een slechte slaap.

Mensen met narcolepsie worden ten onrechte door hun omgeving vaak versleten voor lui en ongeïnteresseerd. De slaapaanvallen, maar zeker ook de kataplexie hebben zeer grote psychosociale gevolgen voor de meeste patiënten. Omdat de symptomen zich over het algemeen tussen het 15e en 30e levensjaar openbaren hebben ze grote impact op iemands leven, zoals problemen met studeren, werken en sociale contacten.

Meer over oorzaken narcolepsie

Er is vaak geen oorzaak te geven voor het ontstaan van deze aandoening.  Er zijn nu vermoedens dat het een auto-immuun reactie is van het lichaam op een doorgemaakte (virale) infectie.

Symptomen

Symptomen van narcolepsie kunnen zijn een onbedwingbare slaap overdag en vaak wakker in de nacht. Ook kunnen tijdens de slaap zeer levendige dromen en hallucinaties of slaapverlamming voorkomen. Patiënten kunnen overdag last hebben van kataplexie. Dit is een verslapping van de spieren op het moment dat ze hevige emoties hebben zoals erg lachen of schrikken. Ze zijn dan wel bij bewustzijn.

Onderzoeken

Om narcolepsie aan te tonen wordt een polysomnografie (PSG) verricht met de dag erna een test waarbij u een aantal keer op vaste tijden een dutje mag doen, de zogenoemde Multiple Sleep Latency Test (MSLT). Ook wordt wel een actigrafie verricht, dat is een polsbandje dat u een week lang omhoudt en dat de hele tijd beweging meet. In sommige gevallen wordt daarna nog een ruggenprik gedaan. Het vocht dat daarbij uit het ruggenmerg gehaald wordt, wordt onderzocht op het ontbreken van een bepaalde stof. Patiënten met narcolepsie missen namelijk in dat vocht een bepaalde stof die bij mensen zonder narcolepsie wel aanwezig is.

Behandelingen

Patiënten met narcolepsie zullen hun leefwijze moeten aanpassen om goed te kunnen functioneren overdag. Zo zullen ze regelmatige slaaptijden moeten aanhouden en regelmatig een gepland dutje moeten doen overdag. Medicatie kan helpen om wakkerder te blijven en andere medicatie kan weer helpen voor de kataplexie. Ook worden soms middelen gegeven die de slaap juist beter maakt waardoor het functioneren overdag verbetert. Het is per patiënt verschillend welke medicijnen of behandeling gegeven wordt.

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Code SLA 04-A

Terug naar boven