Behandelingen & onderzoeken Reumatologie

Verpleegkundig reumaconsulent

Een reumaconsulent is een verpleegkundige die een specifieke opleiding heeft gevolgd op het gebied van reumatische aandoeningen en ziektebeelden. Hij/zij werkt op de poli Reumatologie en kan patiënten met een reumatische aandoening informatie, advies en ondersteuning bieden. 

De reumaconsulent werkt samen met de reumatoloog, ze hebben regelmatig overleg. Hij/zij kan op u op allerlei manieren helpen en uitleg geven over diverse reumatische aandoeningen en over de behandeling ervan. Dit is vaak een aanvulling op wat de reumatoloog u heeft verteld. In een gesprek met de reumaconsulent is doorgaans wat meer tijd om vragen te stellen en diverse onderwerpen ter sprake te brengen.

Zelfredzaamheid

Als u reuma heeft, geeft dit meestal niet alleen lichamelijke klachten, maar kunnen er ook veel dingen veranderen in uw dagelijkse leven. Dit kan variëren van dagelijkse handelingen tot problemen op het werk. De reumaconsulent probeert daar samen met u oplossingen voor te vinden.

Vragen

De reumaconsulent is er voor al uw vragen over het verstandig omgaan met uw aandoening en met de beperkingen die deze mogelijk tot gevolg heeft. Hij/zij kan u helpen de juiste weg te vinden binnen de gezondheidszorg. Bovendien kunt u bij de reumaconsulent informatie krijgen die betrekking heeft op uw problemen/aandoening. U kunt terecht met de meest uiteenlopende vragen, zoals:

  • Ik heb net de diagnose reuma gekregen. Waar krijg ik allemaal mee te maken?
  • Ik ben vaak zo moe. Hoe kan ik daar het beste mee omgaan?
  • Ik red het niet om mijn huishouden draaiende te houden. Wie kan mij daarbij helpen?
  • Ik ben onzeker over de toekomst. Wat kan ik verwachten?
  • Ik heb moeite om goed te functioneren op mijn werk. Hoe moet dit nu verder?

Onderzoek

De reumaconsulent kan onder eindverantwoordelijkheid van de reumatoloog bepalen hoe actief uw reuma is (de ziekteactiviteit). Hij/zij doet dan bijvoorbeeld een gewrichtsonderzoek of neemt een vragenlijst met u door. Het onderzoek wordt volgens vaste afspraken uitgevoerd en geeft inzicht in de mate van uw ziekteactiviteit. Op basis van de uitkomst kan de behandeling worden aangepast.

Medicatie

De reumaconsulent geeft informatie over medicatie en leert u om zelf medicatie toe te dienen (als dit eventueel via een injectie moet gebeuren).

Informatie over wetenschappelijk onderzoek

Het kan zijn dat de dokter u vraagt mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek (studie). Het doel daarvan is de behandeling van reuma in de toekomst te verbeteren. Uw reumaconsulent kan u uitgebreid informeren over dergelijke studies. Deelname aan een studie/onderzoek is altijd vrijwillig. Dus als u niet mee wilt doen aan een studie, dan heeft dat geen negatieve gevolgen voor uw verdere behandeling.

Afspraak met reumaconsulent

Afspraak op de poli

De reumaconsulent heeft een eigen spreekuur op de polikliniek. Alle patiënten die onder behandeling zijn van een reumatoloog in het St. Antonius Ziekenhuis kunnen hiervan gebruik maken. De reumatoloog verwijst u naar de reumaconsulent, maar u kunt ook op eigen verzoek een afspraak maken via de balie van de poli Reumatologie.

Vragen

Heeft u vragen? Wij hebben voor u de meest gestelde vragen met antwoorden op een rij gezet. U kunt deze hier vinden. Wie weet kunt u hier het antwoord op uw vraag al vinden.

Staat uw vraag er niet tussen? Bel dan met de polikliniek Reumatologie via T 088 320 58 00. U kunt ook een vraag stellen via ons patiëntenportaal Mijn Antonius.

Gerelateerde informatie

Code REU 48-AD

Terug naar boven