Reumatologie

Meest gestelde vragen Reumatologie

Bent u onder behandeling van een van onze reumatologen en heeft u een vraag die te maken heeft met uw ziekte? Kijk dan of uw vraag bij onderstaande meestgestelde vragen wordt beantwoord.

Op de pagina 'Polikliniek bezoeken' staat alle informatie waarmee u zich kunt voorbereiden op uw polibezoek.

Bekijk ook onze animatievideo op YouTube: 'Voorbereiding op uw afspraak bij de Polikliniek'.

Op de pagina 'Aandoeningen Reumatologie' vindt u een overzicht van de aandoeningen die Reumatologie behandelt.

Op de pagina 'Behandelingen & onderzoeken Reumatologie' vindt u een overzicht van de behandelingen en onderzoeken die Reumatologie doet.

Medicijnen

Het kan wat langer duren voordat een Kenacort-injectie effect heeft. Geef het 6 weken de tijd. Zijn de klachten na 6 weken niet verminderd of verergeren de klachten en wordt het gewricht warm, rood en dik? Neem dan contact op met de polikliniek Reumatologie via T 088 320 58 00. Bij eventuele pijnklachten kunt u pijnmedicatie nemen in overleg met uw behandelend arts. Meer info over Kenacort injecties vindt u op de website van Reuma Nederland.

U kunt bij ons alleen een herhaalrecept aanvragen als uw medicatie door uw reumatoloog is voorgeschreven. Dit kan via het patiëntportaal Mijn Antonius of per telefoon via T 088 320 58 00. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:30-12:00 uur en 13:30-16:30 uur.

Als uw medicatie niet door uw reumatoloog is voorgeschreven, neem dan contact op met degene die uw medicatie heeft voorgeschreven, bijvoorbeeld een andere specialist van ons ziekenhuis, uw huisarts en/of uw apotheek.

Het vergeten van medicatie kan een keer gebeuren. Voor methotrexaat, sulfasalazine, leflunomide en hydroxychloroquine is het niet erg om 1 keer een inname over te slaan. U hoeft die inname niet in te halen. De volgende dosering neemt u gewoon weer in op het volgende innamemoment.

Voor prednison/prednisolon geldt dat u de vergeten inname alsnog kunt innemen tegelijk met de volgende inname.

Voor andere medicijnen kunt u de bijsluiter van uw medicijn raadplegen. Dit wordt door de apotheek geleverd bij uw medicatie. Als u het antwoord niet kunt vinden in de bijsluiter, neem dan contact op met uw apotheek. Dit geldt voor alle soorten reumamedicijnen.

Leven met reuma

Op deze websites vindt u veel informatie over deze onderwerpen:

Heeft u specifieke vragen? Bespreek dit dan tijdens uw eerstvolgende afspraak met uw arts.

Als u onder actieve behandeling bent van een van reumatologen, kunt u hiervoor contact opnemen met uw reumaconsulente via de poli Reumatologie: T 088 320 58 00 of via Mijn Antonius.

Bloedprikken en uitslagen

Wij raden u aan bloed te laten prikken in het St. Antonius Ziekenhuis, want dan weten wij zeker dat de uitslag op tijd beoordeeld kan worden door uw behandeld arts. Als u ergens anders (buiten het ziekenhuis) bloed laat prikken, kunnen wij dit helaas niet altijd garanderen. Het is wel mogelijk. Zorg er dan voor dat u ruim van tevoren (minimaal 1 week voor uw afspraak) uw bloedafname laat doen.

U kunt de uitslag van uw röntgenonderzoek na 7 dagen inzien in Mijn Antonius. Deze uitslag wordt tijdens het eerstvolgende consult met u besproken tenzij dit anders is afgesproken met u. 

Heeft u vragen over de uitslag? Dan kunt u deze stellen tijdens de eerstvolgende afspraak of via Mijn Antonius.

Als u geen Mijn Antonius account heeft, krijgt u de uitslag van uw röntgenonderzoek tijdens uw eerstvolgende consult/polibezoek en zal dit met u besproken worden.

U kunt de uitslag van uw bloedonderzoek na 7 dagen inzien in Mijn Antonius. In principe kunt u ervan uit gaan dat geen bericht, goed bericht is. Bij afwijkende bloedwaarden waar actie op moet worden ondernomen, wordt er contact met u opgenomen.

Bij de eerstvolgende afspraak wordt de uitslag met u besproken.

Afspraak maken (met de Dagbehandeling)

Hiervoor kunt u contact opnemen met de Dagbehandeling (4B) in Utrecht via T 088 320 47 57.

Reuma en vaccinaties

Iedereen met reuma mag de griepprik krijgen. Er zijn geen redenen om dit af te raden. Aan patiënten met reumamedicijnen (medicatie die de afweer verlaagt) wordt zelfs geadviseerd om de griepprik te halen bij de huisarts, ook onder de 60 jaar. Dit geldt ook voor de corona vaccinatie.

Voor de griepprik geldt: mensen boven de 60 krijgen worden automatisch uitgenodigd. Bent u onder de 60 jaar en gebruikt u reuma-remmers? Bespreek dit dan met uw huisarts of reumatoloog.

Dat hangt af van welke vaccinatie(s) u gaat krijgen. Bij de griep- en/of corona-vaccinatie hoeft u niet te stoppen met uw reumamedicatie.

Gaat u reizen naar het buitenland en zijn daar vaccinaties voor nodig? Overleg dan met uw reumatoloog of reumaconsulente. Bij sommige reisvaccinaties moet wel gestopt worden met uw reumamedicatie.

Medicijnen die invloed hebben op je afweerreactie kunnen de vaccinatie minder effectief maken. Hoe veel minder effectief het vaccin is als u afweer verminderd is door ziekte of medicijnen, is niet bekend. Het advies blijft: laat je vaccineren tegen griep of corona. Voor advies over reisvaccinaties kunt u overleggen met uw  reumatoloog of reumaconsulente.

Staat uw vraag er niet tussen? Dan kunt u deze stellen via het patiëntenportaal Mijn Antonius. Vermeld hierbij ‘duidelijk’ uw vraag. U ontvangt binnen 5 werkdagen een reactie. Heeft u geen Mijn Antonius? Neem dan contact op met de poli Reumatologie via T 088 320 58 00.

Terug naar boven