Biobank St. Antonius Ziekenhuis
Wat is een biobank en wat is het belang hiervan?
Een biobank is een verzameling van weefsel, bloed of ander lichaamsmateriaal. Dit materiaal kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek naar bepaalde ziektebeelden. De lichaamsmaterialen in een biobank worden meestal bewaard in vriezers van -20°C, -80°C of zelfs nog lager. Naast de opslag van materiaal in een biobank kunnen gegevens van deze patiënten worden opgeslagen in een database.
Om goed wetenschappelijk onderzoek te kunnen verrichten, zijn grote patiëntenaantallen nodig. In geval van zeldzame ziekten duurt het relatief lang om voldoende patiënten te verzamelen. Een biobank biedt hierin uitkomst, omdat het lichaamsmateriaal lang kan worden bewaard. De combinatie van het opgeslagen lichaamsmateriaal en bijbehorende gegevens is een waardevolle bron voor wetenschappelijk onderzoek. Hiermee kunnen we namelijk onderzoek doen naar de oorzaken, het verloop en de behandelingen van deze ziekten.
Vaak ervaart de patiënt niet direct voordelen van deelname aan een biobank. U ontvangt geen persoonlijk bericht over de uitkomsten van het wetenschappelijk onderzoek. Wel is uw deelname zeer waardevol voor de wetenschap. Uw deelname aan het onderzoek kan bijdragen aan het opsporen, behandelen en voorkomen van uw ziekte bij patiënten in de toekomst.
Biobank voor interstitiële longziekten
Voor de interstitiële longziekten (ILD, Interstitial Lung Disease) heeft het ILD Expertisecentrum in het St. Antonius Ziekenhuis een biobank opgericht. Lees hier meer over de biobank van het ILD Expertisecentrum.