Radiofrequente ablatie (RFA) van een schildkliernodus
Contact
Bij radiofrequente ablatie wordt een schildkliernodus verhit door energie van radiogolven.
Een nodus is goedaardig weefsel in of aan de schildklier wat harder groeit dan de rest van het schildklierweefsel waardoor er een knobbel of verdikking is ontstaan. Door deze behandeling sterft het weefsel van deze nodus af. De nodus krimpt hierdoor langzaam en blijft er uiteindelijk een inwendig litteken over.
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Eten en drinken (nuchter zijn)
Tot 2 uur voor het onderzoek mag u een lichte maaltijd eten, zoals 1 of 2 beschuitjes met jam, en heldere vloeistoffen drinken, zoals water, appelsap, thee en koffie zonder melk. Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur 's morgens niets meer mag eten en drinken.
Medicijnen en bloedprikken
Wanneer u bloedverdunnende medicatie gebruikt, kan het nodig zijn hier vooraf mee te stoppen. Meldt het bij uw arts wanneer u deze gebruikt.
Ook kan het nodig zijn om voorafgaande aan de opname bloed te laten prikken ter controle.
Allergieën
Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of contrastvloeistof? Vertel dit dan voordat de behandeling plaatsvindt aan de verpleegkundige.
Zorg ervoor dat u geen make-up draagt (ook geen nagellak).
Kleding
- Draag gemakkelijk zittende kleding, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken.
- Neem een schone set kleding mee voor het geval u een nachtje moet blijven en een paar warme sokken.
- Neem stevige schoenen of pantoffels mee (om te voorkomen dat u valt).
Tijdstip van de behandeling
Voor deze behandeling is het nodig dat u kortdurend wordt opgenomen op de dagbehandeling. U krijgt bericht hoe laat u in het ziekenhuis wordt verwacht en waar u zich mag melden.
Afzeggen
Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Behandeling
Voorbereiding op de behandeling
Op de afdeling krijgt u ter voorbereiding op het onderzoek Paracetamol en Oxazepam (een rustgevend medicijn). Daarnaast krijgt u een speciaal jasje aan dat u tijdens de behandeling kunt dragen. Uw ondergoed en sokken kunt u aanhouden, maar de rest van uw kleding en uw sieraden moet u uitdoen. In het bed wordt u naar de afdeling Radiologie gebracht.
De behandeling
De RFA van de schildkliernodus wordt gedaan door een interventie-radioloog. Tijdens de behandeling ligt u op een onderzoekstafel met het hoofd iets achterover. Op elk been wordt een aardingssticker (een soort grote 'plakker') aangebracht. De hals wordt op de plek van de schildklier gedesinfecteerd en afgedekt met steriele doeken. De interventieradioloog geeft door middel van een prik de lokale verdoving.
Daarna bepaalt de radioloog, met hulp van een echografie, de locatie van de schildkliernodus.
De radioloog prikt vervolgens de zwelling aan met een speciale naald. Doordat het puntje van deze naald telkens even kort wordt verwarmd, gaan de cellen van de schildkliernodus stuk. De naald wordt steeds een klein stukje verplaatst, totdat de hele nodus is behandeld. Ook hier zal worden gekeken met hulp van een echografie. Dit doen we om zeker te zijn dat de naald zich op de juist plaats bevindt.
Tijdens de behandeling mag u gewoon praten en slikken. Wanneer de behandeling klaar is, wordt de naald verwijderd en een pleister op het prikgaatje geplakt. De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.
Terug naar de dagbehandeling
Na de behandeling gaat u terug naar de Dagbehandeling. Op de afdeling is steeds iemand in de buurt om te controleren of alles goed met u gaat. U mag dan weer gewoon eten en drinken. U blijft nog een paar uur op de dagbehandeling om bij te komen van de ingreep. De interventieradioloog controleert u nog voor u naar huis toe gaat.
Nazorg
Niet zelf rijden en rustig aan doen
U mag niet zelf naar huis rijden of machines bedienen na de behandeling. Wij adviseren u in de 48 uur na de behandeling rustig aan te doen, niet te sporten en niet zwaar te tillen (niet meer dan 5 kilogram).
Pijnlijke hals
De hals kan nog een aantal dagen pijnlijk zijn. Indien gewenst kunt u hiervoor Paracetamol innemen maximaal 4 keer 1000 milligram per dag. Daarnaast kan er ook een kleine blauwe plek ontstaan, dat is normaal.
Uitslag
De uitslag van de behandeling krijgt u van uw behandelend arts. Het verslag van bepaalde behandelingen kunt u na 2 weken ook inzien in uw eigen dossier via Mijn Antonius.
Meer informatie over uw medicijnen
U kunt met vragen over uw medicijnen altijd terecht bij uw arts, apotheker of verpleegkundige.
Betrouwbare aanvullende informatie over medicijnen vindt u op deze websites:
- Apotheek.nl: voor heldere schriftelijke informatie.
- Kijksluiter.nl: voor duidelijke animatiefilmpjes over veelgebruikte medicijnen. Na het invullen van enkele gegevens ontvangt u een inlogcode.
Wanneer neemt u contact op?
Bij een grote bloeduitstorting, ernstige pijn, koorts of als u zich niet goed voelt en het vermoeden heeft dat dit met de behandeling te maken heeft, neemt u contact op met de afdeling Radiologie via T 088 320 80 00 tijdens kantoortijden. Buiten werktijden kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp via T 088 320 33 00.
Expertise en ervaring
De afdeling Radiologie heeft een breed onderzoeksaanbod. Onze radiologen hebben uitgebreide ervaring met en expertise op het gebied van verschillende diagnostische onderzoeksmethodes. Wij beschikken over geavanceerde beeldvormende technieken waardoor wij zowel hoogcomplexe als laagcomplexe zorg kunnen aanbieden.
Gespecialiseerde specialisten
Ons team bestaat uit een groot aantal radiologen die allemaal hun eigen subspecialisme hebben, zoals:
- Abdomen (radiologisch onderzoek van de buik);
- Cardio thoracale radiologie (radiologisch onderzoek van het hart- en de longen);
- Interventieradiologie;
- Mammaradiologie (radiologisch onderzoek van de borst)
- Musculoskeletale radiologie (radiologisch onderzoek van het skelet en de spieren);
- Neuro/Hoofd- en hals radiologie
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
Lees meer over veilige zorg in het ziekenhuis
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Of u allergieën heeft.
- Of u (mogelijk) zwanger bent.
- Als u iets niet begrijpt.
- Wat u belangrijk vindt.
- Als u iets ziet wat niet schoon is.
Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.