Gezamenlijke verwerking mentale gevolgen hartklachten succesvol
Psychologische begeleiding van patiënten kan individueel, maar ook in groepsverband. Dat laatste blijkt opmerkelijk succesvol. Patiënten halen steun uit elkaar en deze aanpak maakt het mogelijk met hetzelfde aantal psychologen meer mensen te behandelen.
Sinds eind vorig jaar heeft de vakgroep Psychologie naast de al bestaande individuele begeleiding, een groepsaanbod voor cardiologiepatiënten met angstklachten. Door de hartklachten kunnen patiënten angstig, depressief of onzeker worden. Ze gaan dan bijvoorbeeld minder bewegen of durven niet alleen te zijn. Met cognitieve gedragstherapie krijgen patiënten oefeningen om te leren omgaan met moeilijke, vaak spannende situaties. Hierdoor krijgen ze de controle over het leven terug, gaat het herstel sneller en ontstaat een betere kwaliteit van leven.
Paul Eken volgde het groepstraject. Na een hartinfarct kreeg hij angstklachten. Vooral op plekken waar veel mensen zijn, zoals een supermarkt. “Best raar want mocht er iets met je hart gebeuren, dan zou je juist willen dat er mensen zijn die je helpen. Toch kwam ik er niet vanaf. Het beperkte mijn dagelijks leven”, zegt Eken.
Wembley
In de training delen groepsgenoten hun ervaringen. Eken: “We hebben allemaal te maken met dezelfde problemen en je krijgt erkenning: ik ben niet gek. We kregen allemaal huiswerk, doelen stellen. Voor mij was dat onder de mensen zijn en drukte opzoeken. Daarvoor ben ik naar het voetbalstadion gegaan, samen met mijn zoon.”
Paul Eken heeft meteen een grote wedstrijd uitgezocht, de promotie finalewedstrijd League 2 in het Wembley-stadion. “Het was spannend. Maar door de sessies en gesprekken kwam ik erachter dat wat ik voelde in werkelijkheid niet zo is. Ik ga het niet meer uit de weg. Ik heb nog last van angstgevoelens, maar laat het mijn leven niet meer beheersen.”
Het groepsaanbod heeft als voordeel dat de patiënten van elkaar herkennen wat de ander meemaakt. “Zowel individuele behandeling als groepsbehandeling hebben hun voordelen, beide hebben ook nadelen. Maar de kwaliteit blijft goed”, zegt medisch psycholoog Tim Boll. “Individueel kun je een oefening gerichter begeleiden. In een groep is lotgenotencontact een helpende factor. Je moet jezelf in het diepe gooien, een grens overgaan. Als je mensen om je heen hebt die hetzelfde moeten doen, kan dat de motivatie ondersteunen.”
Vernieuwen met bestaande capaciteit
Ook bij medische psychologie willen de zorgverleners de groeiende zorgvraag goed opvangen. Zij bespreken regelmatig hoe ze patiënten de juiste zorg kunnen geven. Tim: “Het is een thema dat vaak op de agenda staat: hoe zorg je dat je kwaliteit van patiëntenzorg gelijk of beter maakt als je gebruik moet maken met de middelen die je nu hebt als vakgroep.” Het nieuwe groepsaanbod is op deze manier besproken. “We bieden al het Hartrevalidatieprogramma in groepen. Uit ervaring en onderzoek weten we dat het positief effect heeft op patiënten. Met enig denkwerk is het ons gelukt een groepsaanbod voor patiënten met angstklachten te ontwikkelen.”
De groep is nog niet voor iedere patiënt geschikt. Tim: “We meten ervaringen van het huidige traject en bekijken of we een combinatie kunnen maken voor deze patiënten. Ons belangrijkste doel is dat mensen controle kunnen terugkrijgen op hun leven. En dat hun kwaliteit van leven optimaal is.”