Medicatie voor psychiatrische klachten (farmacotherapie)
Contact
Het is soms een lastige keuze om wel of geen medicatie te gaan gebruiken als u last heeft van klachten als somberheid, angst, verwardheid of concentratieproblemen. Wanneer is medicatie een optie? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe kiest u vervolgens het juiste medicijn?
Soms komt u er samen met uw huisarts niet uit, of heeft u eerder al medicijnen geprobeerd die niet goed hielpen. U wordt dan door de huisarts naar onze polikliniek verwezen. In een gesprek onderzoeken wij dan waar u last van heeft en of medicijnen (farmacotherapie) een onderdeel zouden kunnen zijn van uw behandeling.
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Schrijf uw vragen eventueel van te voren op. Overleg daarbij met mensen in uw omgeving die belangrijk voor u zijn. U kunt van te voren kijken op www.kenmed.nl of www.thuisarts.nl.
Goede vragen om tijdens uw bezoek te stellen zijn: ‘Wat zijn mijn mogelijkheden?’ ‘Wat zijn de voor- en nadelen van deze mogelijkheden?’ en ‘Wat betekent dat in mijn situatie?’ Op onze polikliniek wordt voor uw vragen de tijd genomen.
We raden u aan om iemand mee te nemen naar uw afspraak.
U kunt ook vooraf het animatiefilmpje 'Voorbereiding op uw afspraak bij de polikliniek' bekijken.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Behandeling
Uw arts of psychiater bespreekt met u of behandeling met medicatie een mogelijkheid is. Meestal wordt medicatie met een vorm van gesprekstherapie gecombineerd (opmerking voor redactie: zie 1-daagse deeltijd of 4-daagse deeltijd, enzovoort). U hoeft niet direct te beslissen. Soms is het beter om er eerst thuis nog rustig over na te denken.
Als wordt besloten om met medicatie te beginnen, maakt u samen met uw arts of psychiater een plan van aanpak. U krijgt uitleg over de werking, bijwerkingen en wanneer u effect kan verwachten. Soms krijgt u vooraf nog een algemeen bloedonderzoek. Sommige medicijnen moeten ook gedurende de behandeling in het bloed worden gecontroleerd, om te zien of de dosering klopt. Tijdens dit proces bent u onder controle van onze polikliniek.
Nazorg
We zorgen altijd dat uw huisarts goed op de hoogte is van uw behandeling. Zodra de behandeling is afgerond, informeren we uw huisarts en/of uw vervolgbehandelaar. We geven dan ook adviezen mee voor de toekomst: hoe lang u het medicijn kunt blijven gebruiken, en of en zo ja, wanneer u weer zou kunnen afbouwen.
Expertise en ervaring
De afdeling Psychiatrie & Medische Psychologie richt zich op de diagnose en behandeling van psychische aandoeningen en klachten. Uw persoonlijke situatie staat daarin centraal. Welke aspecten in uw persoonlijke leven spelen een rol in het ontstaan, onderhouden of terugvallen van een psychische aandoening of klachten? Dit kunnen existentiële factoren, zwangerschap, persoonlijkheidskenmerken, middelenmisbruik, biologische factoren of lichamelijke ziekten zijn. Samen met u bespreken wij de behandelmogelijkheden en komen gezamenlijk tot een behandelplan.
Lees ook dit artikel van Psychiater Laura de Wit over Medicatie bij psychiatrische aandoeningen.