Perineale prostaatbiopten
Uw uroloog heeft samen met u besloten om biopten uit de prostaat te nemen. Biopten zijn kleine stukjes weefsel uit de prostaat.
In het laboratorium zal een patholoog dit verder onder een microscoop onderzoeken. Op deze manier kunnen we zien of er prostaatkanker aanwezig is. Het nemen van biopten moet veilig, betrouwbaar en nauwkeurig gebeuren. Hieronder leggen we uit hoe dit gaat
Op deze pagina snel naar
Meer over prostaatbiopten
Perineale prostaatbiopten hebben een lage kans op complicaties
De veiligste manier om prostaatbiopten af te nemen is via de huid tussen de balzak en de anus. Dit gebied noemen we het perineum. De biopsie wordt in ons ziekenhuis tegenwoordig meestal via de transperineale route afgenomen. De perineale route is veilig en er is minder kans op infecties dan biopten die via de endeldarm worden afgenomen.
De huid van het perineum wordt tijdens de ingreep schoon gemaakt met jodium. Er is geen antibiotica nodig. Het perineum is een gevoelig gebied en wordt verdoofd tijdens de ingreep. De ingreep kan geheel poliklinisch worden uitgevoerd en duurt ongeveer 20 minuten. Daarna kunt u weer naar huis.
Lees meer
MRI beelden zijn betrouwbaar en nauwkeurig
Bij veel patiënten zijn er tevoren MRI of soms PSMA-PET/CT beelden gemaakt. We hebben hoogwaardige scanners (3 Tesla MRI) en zeer ervaren gespecialiseerde radiologen en nucleair geneeskundigen. Met hulp van deze beelden bepalen we of prostaatbiopten nodig zijn. En met deze informatie kunnen we heel gericht en nauwkeurig biopteren.
Moderne echografie met gerichte biopten
Tijdens de ingreep brengen we een prostaatsonde in de endeldarm via de anus. Hiermee maken we continu echografisch beelden van de prostaat. Echografie gebruikt onschadelijke geluidsgolven. Onze afdeling beschikt over moderne en innovatieve echografiesystemen waarmee MRI en echobeelden gefuseerd kunnen worden. Voor iedere patiënt zoeken we naar de meest passende techniek.
Biopten zullen in de meeste gevallen alleen afgenomen worden van gebieden die op de MRI afwijkend zijn. Hierdoor hoeven we minder biopten af te nemen dan in de oude situatie waarbij er uit de hele prostaat biopten werden afgenomen. Uw uroloog adviseert u over het aantal biopten dat het beste afgenomen kan worden.
Voorbereiding
Voor dit onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn en ook geen antibiotica in te nemen.
Bloedverdunners
Sommige bloedverdunners (tabletten) moet u stoppen en sommige niet. Dit bespreekt u samen met uw uroloog.
Samen naar huis gaan
Na het onderzoek kan het voorkomen dat u zich niet helemaal goed voelt. Het is niet verstandig om zelf auto te rijden. Wij raden u daarom aan om samen te komen zodat u ook weer samen naar huis gaat zonder zelf te hoeven rijden.
Afzeggen
Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Allergieën
Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of contrastvloeistof? Vertel dit dan voordat de behandeling plaatsvindt aan de verpleegkundige.
Onderzoek
- Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de betreffende polikliniek. Let goed op de locatie waar de afspraak is gemaakt: Nieuwegein, Utrecht of Woerden. De assistente haalt u op uit de wachtruimte.
- Bij binnenkomst zal de arts u een aantal vragen stellen om er zeker van te zijn dat u de juiste patiënt bent en u akkoord bent met het geplande onderzoek.
- Als u uitgekleed bent (alleen onderkleding), gaat u op de onderzoekstoel zitten met uw benen in de steunen.
- De balzak wordt omhoog geplakt met pleisters om ruimte te maken bij het perineum. Door dit stukje huid worden de biopten afgenomen.
- De arts voelt met de vinger via de anus naar de prostaat (rectaal toucher).
- De huid van het perineum wordt gedesinfecteerd met jodium.
- Een echosonde wordt enkele centimeters in uw endeldarm geschoven via de anus. Het inbrengen van het instrument is niet pijnlijk, maar geeft soms een onaangenaam drukkend gevoel.
- Naast de onderzoektafel staat een beeldscherm waarop de arts vervolgens uw prostaat bekijkt.
- De huid en in de diepte de prostaat worden verdoofd met een dunne naald met lidocaïne. Dit kan een branderig en soms kort pijnlijk gevoel geven.
- De biopten worden afgenomen met een dunne naald. U hoort hierbij een klikkend geluid.
Nazorg
Uitslag
De patholoog onderzoekt het afgenomen weefsel. Het duurt 10 - 14 dagen voordat de uitslag bekend is. Daarna bespreekt uw uroloog de resultaten van het weefselonderzoek met u.
Leefregels
Het is verstandig om de eerste week na het onderzoek rustig aan te doen en niet te fietsen, sporten of zwaar lichamelijk werk te doen. De eerste paar dagen kunt u beter geen alcohol drinken en niet vrijen.
Mogelijke risico’s en complicaties
Bloed in urine en sperma is normaal
Na een biopsie kan er een paar dagen bloed met de urine meekomen. Als er bloed in uw urine zit, kunt u het beste extra water drinken. Bij een zaadlozing kan er in het sperma bloed zitten. Dit kan enkele dagen tot weken duren en kan geen kwaad. In het perineum zitten kleine gaatjes in de huid waaruit een beetje bloed kan komen. Dit wordt afgeplakt met een pleister die ’s avonds weg mag.
Hevig bloedverlies
Is er sprake van hevig bloedverlies via de urine of de huid, neem dan contact met ons op:
- Op werkdagen tussen 8.00-16.15 via de polikliniek urologie T 088 320 25 00
- In de avond, nacht of het weekend via de spoedeisende hulp T 088 320 33 00
Koorts en/of koude rillingen
Als u de eerste 3 dagen na het onderzoek koorts krijgt boven de 38,5 en/of koude rillingen heeft, neem dan contact met ons op:
- Op werkdagen tussen 8.00-16.15 via de polikliniek urologie T 088 320 25 00
- In de avond, nacht of het weekend via de spoedeisende hulp T 088 320 33 00
Plasproblemen
Als u niet goed of helemaal niet kunt plassen en het gevoel van een volle blaas heeft, neem dan contact op. Zie het kopje 'Contact'.
Expertise en ervaring
De urologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben uitgebreide expertise op het gebied van alle algemene urologische zorgvragen. Vanwege de omvang van de urologische praktijk hebben zij veel ervaring op het gebied van alle mogelijke urologische ziektebeelden. Daarnaast beschikken zij over de meest moderne apparatuur om tot een goede diagnose te komen en de voor u meest passende behandeling aan te kunnen bieden.