Behandelingen & onderzoeken Prostaatkankercentrum

Echografie en biopsie van de prostaat (TRUS+)

TRUS staat voor Trans Rectal UltraSound. Dit is een inwendig onderzoek van de prostaat met behulp van geluidsgolven (echografie). Tijdens een TRUS+ wordt tijdens de echografie ook wat weefsel van de prostaat weggenomen voor onderzoek (biopsie).

Een vergrote prostaat kan tot plasproblemen leiden. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting, maar soms ontstaat in de prostaat een kwaadaardige aandoening. Met de TRUS + krijgt uw arts aanvullende informatie over uw prostaat, naast onderzoeken als uroflowmetrie, rectaal- en bloedonderzoek.

De biopsie wordt in ons ziekenhuis tegenwoordig meestal via de transperineale route afgenomen (via het stukje huid achter de balzak), omdat deze benadering minder ontstekingen geeft dan de transrectale route (via de endeldarm).

Voorbereiding

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Gebruik bloedverdunnende medicijnen

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt dan moet u hier, in overleg met uw arts, voor het onderzoek soms tijdelijk mee stoppen. Uw arts geeft aan hoelang van tevoren u met de medicijnen moet stoppen. Als het onderzoek achter de rug is, kunt u vanaf de volgende dag deze medicijnen weer innemen zoals u gewend bent.

Antibiotica

Indien biopten via de transperineale route worden afgenomen, is meestal geen antibiotica nodig. Indien biopten via de transrectale route worden afgenomen krijgt u 1 tablet antibioticum (ciprofloxacine) mee, deze neemt u 1 uur voor het onderzoek in.

Begeleider

Na het onderzoek is het niet verstandig om zelf auto te rijden. Wij raden u daarom aan een begeleider te vragen u thuis te brengen. U kunt ook gebruik maken van een taxi.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Verloop onderzoek

  • Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de betreffende polikliniek. De assistente haalt u op uit de wachtruimte.
  • Bij binnenkomst zal de arts u, volgens protocol, een aantal vragen stellen om er zeker van te zijn dat u de juiste patiënt bent. Ook zal de arts u vragen of u akkoord gaat met het onderzoek.
  • Als u uitgekleed bent, gaat u op de onderzoektafel liggen (op uw rug met uw benen in beensteunen).
  • De uroloog onderzoekt vervolgens uw prostaat via uw anus, zoals u dat al vaker onderging. De medische term voor dit onderzoek is rectaal toucher. Tijdens dit onderzoek brengt de uroloog wat glijmiddel aan in uw anus. 
  • Hierna begint het echografisch onderzoek, waarbij de arts een echosonde enkele centimeters in uw anus (endeldarm) schuift. Een echosonde heeft de vorm van een buisje en zendt geluidsgolven uit.
  • Naast de onderzoektafel staat een beeldscherm waarop de arts vervolgens uw prostaat bekijkt. 
  • Tijdens de TRUS+ neemt de arts ook wat weefsel weg voor onderzoek (biopsie). De biopsie wordt in ons ziekenhuis tegenwoordig meestal via de transperineale route afgenomen (via het stukje huid achter de balzak), omdat deze benadering minder ontstekingen geeft dan de transrectale route (via de endeldarm).
  • Via de huid of via een echosonde die de arts in uw endeldarm heeft geplaatst, brengt de uroloog dan enkele keren een dunne naald in de prostaat. Daarmee haalt de arts uit verschillende delen van de prostaat een klein beetje weefsel weg voor onderzoek. Via het beeld op de monitor kan de uroloog precies de juiste plaats bepalen.
  • Met behulp van de MRI-echo-fusietechniek proberen we de beelden van de MRI zo goed mogelijk te gebruiken tijdens het afnemen van de prostaatbiopten. Dit kan cognitief gebeuren (de uroloog weet op basis van de MRI waar op de echo de afwijking zit) of met computersoftware.

Wat voelt u van het onderzoek?

Echografisch onderzoek is niet pijnlijk. Het inbrengen van de echosonde in de anus kan wel een wat vervelend en vreemd gevoel geven. Bij het nemen van de biopsie kan het inbrengen van de naald even een onaangenaam, soms wat pijnlijk gevoel geven. Het is per persoon verschillend hoe dit gevoel ervaren wordt. Bij de transperineale benadering wordt de huid en bekkenbodemspier separaat verdoofd.

Duur onderzoek

Het TRUS+ onderzoek zelf (de echografie en het wegnemen van het weefsel) duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

Nazorg

Uitslag

Voor zover mogelijk krijgt u de uitslag van de echobeelden direct te horen. Het weefsel dat de arts bij de biopsie heeft weggenomen wordt in het laboratorium door de patholoog onderzocht.  Meestal duurt het een week voor de uitslag hiervan bekend is. Na afloop van het onderzoek maken we een vervolgafspraak met u om de uitslag van het weefselonderzoek te bespreken.

Leefregels

De eerste week na het onderzoek

Het is verstandig om de eerste week na het onderzoek rustig aan te doen.

  • Vermijd zware lichamelijke arbeid, fietsen en sport;
  • Gebruik geen alcohol;
  • Vermijd (zwaar) tillen of persen;
  • Heb geen gemeenschap.

Als u na een week geen klachten (meer) heeft, kunt u al uw activiteiten weer oppakken.

Mogelijke risico’s en complicaties

Aan iedere behandeling zijn enige risico’s verbonden, hoewel wij natuurlijk ons best doen om deze te voorkomen. Het is van belang dat u weet welke risico’s dit zijn en wat u moet doen als er een complicatie optreedt. Hierdoor kunnen problemen zoveel mogelijk worden voorkomen. Complicaties die kunnen voorkomen zijn:

Bloedverlies

  • Na een biopsie kan er een paar dagen lang wat bloed met de urine of de ontlasting meekomen. Als er bloed in uw urine zit, kunt u het beste wat meer dan normaal drinken totdat het bloed verdwenen is.
  • Bij een zaadlozing kan er in het sperma ook wat bloed zitten. Dit kan enkele dagen tot enkele weken duren. Dat er wat bloed meekomt is beslist onschuldig. Het kan dus geen kwaad en gaat vanzelf over.

Zeer hevig bloedverlies

Koorts en/of koude rillingen

  • Als u de eerste, tweede of derde dag na het onderzoek koorts krijgt boven de 38,5° en/of koude rillingen heeft, neem dan op werkdagen tot 16.30 uur contact op met de polikliniek Urologie of de Spoedeisende Hulp (avond en weekeinde). Koorts en/of koude rillingen kunnen namelijk duiden op een prostaatontsteking. De kans bestaat dat u dan moet worden opgenomen in het ziekenhuis.

Contact opnemen

Heeft u na het onderzoek problemen of dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Binnen kantooruren

Buiten werktijden

  • Na 16.30 uur en op zaterdag en zondag kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (tot 3 dagen na het onderzoek) via 088 - 320 33 00 of de huisartsenpost in uw regio.

Expertise en ervaring

De urologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben bijzondere expertise op het gebied van uro- oncologische zorgvragen. We behandelen in ons ziekenhuis jaarlijks ruim 2.500 patiënten met een verdenking op prostaat-, nier- of blaaskanker. Doordat we zoveel patiënten behandelen zien we veel verschillende ziektebeelden en hebben we veel ervaring en expertise opgebouwd. Met betrekking tot het aantal operaties per jaar zitten we in deze kankersoorten al jaren in de top 5 van Nederland. 

We doen aan voortdurende kwaliteitsverbetering en zijn steeds op zoek naar de meest optimale behandeling. Ook doen we veel aan onderzoek om steeds beter te kunnen voorspellen wat nodig is en wat resultaten opleveren voor onze patiënten. We investeren in de nieuwste behandelmethoden- en technieken die zo min mogelijk schade aan het lichaam opleveren, zo maken we zoveel mogelijk gebruik van de nieuwste Da Vinci-robot waarmee we laparoscopische ingrepen doen (kijkoperaties in de buikholte).

Wilt u meer weten over onze aandachtsgebieden? Bekijk ook onze pagina Prostaatkankercentrum.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons s.v.p. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer tips over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Film over prostaatkankerzorg in het St. Antonius

De film 'Prostaatkankerzorg in het St. Antonius Ziekenhuis' laat de 4 fases zien die u als patiënt doorloopt bij (verdenking van) prostaatkanker: verwijzing, onderzoek & diagnose, behandeling en nazorg. De film geeft een goed beeld van waar u als patiënt (mogelijk) mee te maken krijgt gedurende het hele zorgproces rondom prostaatkanker.

De film is in zijn geheel te bekijken, maar u kunt ook iedere fase afzonderlijk bekijken via het keuzemenu dat u in de film ziet.

Collage van stills van de film over prostaatkankerzorg

 

Bekijk hier de film 'Prostaatkankerzorg in het St. Antonius Ziekenhuis'

Samenwerkende ziekenhuizen Midden-Nederland

In de regio Midden-Nederland wordt tussen de ziekenhuizen onderling nauw samengewerkt om de kwaliteit van de zorg voor mannen met (verdenking op) prostaatkanker zo optimaal mogelijk te maken.

Meer over deze samenwerkingen

Gerelateerde informatie

Code URO 11-O

Terug naar boven